Jaké jsou rozdíly mezi dětským a studentským účtem

I když ve vašich očích to budou děti pořád, musíte mít na paměti, že rostou a dospívají. S tím se také mění jejich potřeby a nároky. To platí i pro využívání bankovního účtu. Jak děti rostou, využívají ho jinak, proto jsou na trhu dostupné vedle dětských účtů i účty studentské.

Mezi dětskými a studentskými účty můžete vypozorovat jisté rozdíly. Ty plynou právě z odlišných potřeb jejich uživatelů a také účelu, ke kterému slouží.

Dětský účet

Dětský účet je tu proto, aby pomohl rodičům učit děti finanční gramotnosti a pomohl jim pochopit, jak funguje bankovní účet, platební karta i internetové bankovnictví. Často je rodiče dětem zakládají hned po narození a ukládají na ně peníze od příbuzných. Později jim na ně začnou posílat kapesné a učit tímto způsobem děti hospodařit s penězi. Bankovní účty začínají děti zpravidla využívat okolo 8 roku života, kdy dostanou k účtu platební kartu.

Dětský účet pro dítě od 15 let můžete založit na pobočce banky a budete k tomu potřebovat občanský průkaz zákonného zástupce, rodný list dítěte a také občanský průkaz dítěte. Od 18 let si studenti založí účet sami.

Studentský účet

Studentské účty jsou určeny pro osoby do 26 let a pojí se s nimi určité výhody, které mohou studenti využívat. V 15 letech si děti zpravidla začnou vydělávat první vlastní peníze na brigádách a budou tak účet využívat trochu jinak než dříve. Mnoho firem nechce vyplácet mzdy hotově a z tohoto důvodu je vlastní účet téměř nutností.

Založení dětského i studentského účtu je zdarma a neplatíte ani žádné poplatky. Aby to tak zůstalo i potom, co dítě dospěje, je potřeba doložit potvrzení o studiu. Například v České spořitelně stačí takové potvrzení doložit fyzicky či elektronicky v 21 letech a do 26 let máte vedení účtu, úhrady v korunách i eurech a výběry hotovosti z bankomatů ČS zdarma. Zdarma můžete vybírat i v zahraničí, a to z bankomatů Erste Group. Platební karta pro studenta je zdarma stejně jako u dětského účtu.

Studentský účet nabídne i kontokorent

Jisté rozdíly jsou i ve využívání internetového bankovnictví, na rozdíl od dětského účtu, mají studenti k dispozici plnou verzi internetového bankovnictví a mohou ho využívat i v mobilu.

K dětskému učtu, není možné připojit žádný kontokorent ani s ním svázat jiný úvěr, jedná se proto o zcela bezpečné prostředí, kde se děti učí chápat finanční svět. Studentské účty oproti tomu už umožňují svým majitelům od 18 let kontokorent využívat.

Rozdíly jsou patrné i v limitech. Od 15 let jsou limity pro placení u obchodníka, přes internet i pro výběry z bankomatu vyšší. Děti dostanou větší svobodu, s kterou se pojí i větší zodpovědnost. Například si začnou děti z účtu platit věci, které dříve obstarali rodiče.

Navíc děti mohou začít v 15 letech posílat peníze převodem ze svého internetového bankovnictví.

Když založíte účet svým dětem hned po narození, bude s nimi v podstatě růst až do dospělosti a bude se přizpůsobovat jejich potřebám. Nejdříve ho budou používat jako trenažér a naučí se díky němu, jak to funguje.

Později se s vlastní platební kartou naučí platit své účty za telefon, nakupovat v obchodě a posílat příkazy. Až přijde čas, budou připraveni na samostatné hospodaření a vy si můžete být jisti, že si zodpovědně poradí i s kontokorentem, který jim studentský účet nabídne.