Perfektní selfie? Můžete ji mít i vy!

Skvěle vypadající selfie fotografie není jen výsadou influencerů a celebrit, ale dnes už je součástí běžného života většiny z nás, kteří mají svůj účet na sítích. Ať už chcete přátelům ukázat povedený snímek z dovolené nebo si udělat dokonalou „profilovku“, vyzkoušejte naše triky, které posunou váš autoportrét na vyšší level.

Potřeba ukázat ostatním zvěčněnou podobu sebe sama není vlastně žádný výdobytek 21. století. Už v pravěku lidé prostřednictvím jeskynních maleb ztvárňovali své podobizny, autoportréty hojně maloval Rembrandt van Rijn i Vincent van Gogh. Fotografický autoportrét se objevil na počátku 20. století. Angličan Joseph Byron již okolo roku 1909 fotil sám sebe držením aparátu před tváří. Tehdy byly jeho fotografie s nataženýma rukama před sebou něčím neotřelým – dnes hýbou online (i offline) světem a jejich zásobu má ve svém fotoaparátu či mobilním telefonu takřka každý. A kdo by se jimi také rád nepochlubil přátelům prostřednictvím sociálních sítí... Jenže jak v záplavě selfie manie vyniknout mezi ostatními miliony snímků, které se na nás dennodenně valí?

Vsaďte na správný styling a úhel pohledu!

Nakrucování před Eiffelovkou při tvorbě sto osmdesáti šesti verzí selfie patrně kolemjdoucí turisty pobaví – vy ale můžete jít na jistotu! Úhel focení i správný výraz si lze natrénovat v klidu doma a zjistit tak, co právě vám nejvíce sluší. Aby nebyla vidět druhá brada, je lepší snímat tvář více seshora a bradu sklonit. Můžete se také lehce natočit z profilu. Tajným trikem celebrit je položit přední část jazyka na horní patro za zuby – i tím se podbradek schová a úsměv září...

Dámy mohou při pořizování selfie použít více make-upu, než jsou běžně zvyklé – výraznější a barevnější líčení výsledná fotografie „spolkne“, bát se nemusíte ani zářivější rtěnky. Skvělým pomocníkem jsou matující krémy; zamezují tomu, aby se čelo a nos leskly.

Originalita a neotřelost se cení!

Selfie doslova zaplavily sociální sítě – a kdo s nimi chce zabodovat, musí se odlišit. Pozornost vám zajistí zajímavé prostředí: pokud se vyfotíte s panoramatem velehor nebo na thajské pláži, jistě své followery nadchnete. Za originálním snímkem ale nemusíte cestovat na druhý konec světa, cvičit jógu na mrakodrapu nebo skákat padákem. Nebojte se při focení experimentovat! Udělejte si odraz sebe sama v zrcátku auta, v motorkářské helmě, lyžařských brýlích nebo třeba v kaluži. Anebo vymyslete vtip – zachyťte se, jak „držíte na dlani“ vycházející slunce, jak vypadáte ve výskoku, částečně skryti za zbarveným listem javoru... Fantazii se meze nekladou!

A zkuste do hrátek s fotoaparátem zapojit také své přátele, rodinu či domácího mazlíčka! Ve dvou (a více) se to zkrátka lépe táhne... I v tomto případě influenceři často používají zajímavý trik: jeden je vždy více vepředu než druhý – lépe se tak na fotku vejdete a působí to zajímavěji!

Zaujmout můžete také díky efektům! Ty mohou být vestavěny přímo ve fotoaparátu: například bezzrcadlovka Nikon Z 50 jich nabízí dvacet a jejich intenzitu lze nastavit za současné kontroly účinků efektu.

Kvalitní foťák je základ

To nejdůležitější na konec! Můžete se snažit sebevíce, ale pokud bude váš výsledek rozmazaný, špatně osvětlený nebo v nízkém rozlišení, veškeré vaše úsilí vyjde vniveč. Skvělým parťákem pro pořizování selfie je například zmíněný Nikon Z 50, první fotoaparát mirrorless formátu DX v řadě Z. Je malý (takže ho můžete vzít všude s sebou), ale šikovný! Tato v říjnu představená novinka má velký výklopný LCD monitor s vysokým rozlišením (1 040 000 pixelů) a dotykovým ovládáním ve stylu chytrých telefonů. Díky vyklopení bude fotografování autoportrétů hračka!

Nikon Z 50 disponuje i řadou dalších výhod pro milovníky selfie: například rychlé sériové snímání (až 11 sn./s s automatickým zaostřováním a řízením expozice, díky němuž lze během chvilky zachytit ten nejlepší výraz i akční sérii. Navíc má inteligentní automatické zaostřování s detekcí očí – váš pohled bude proto dokonalý. Přitom aparát zaostřuje tiše a nabízí režim bezhlučného fotografování, takže můžete fotit kdekoliv, aniž byste rušili své okolí a přitahovali nechtěnou pozornost. Tělo s lehkou konstrukcí (450 g včetně baterie a paměťové karty) z hořčíkové slitiny je odolné a ani dobrodruzi se nemusí bát vzít ho na výlet...

Výsledky své práce pak okamžitě dostanete i do online světa nebo na počítačový disk: rychlé připojení prostřednictvím Wi-Fi® a Bluetooth® a aplikace Nikon SnapBridge usnadňují posílání snímků a videosekvencí na libovolné zařízení pro sdílení i ukládání. Můžete se tedy se svou perfektní selfie hned pochlubit přátelům!

3 největší chyby při pořizování selfie!

Nevhodné pozadí

Jste skvěle vystylovaní, máte úsměv na tváři i pohodovou pózu... Jenže za vámi je vidět váš krásný hotelový pokoj – se špinavým prádlem na zemi nebo zbytky od jídla na stole. Anebo se fotíte venku... A z hlavy vám vyrůstá sloup vysokého napětí či palma, která rozhodně není ideálním doplňkem k pracně vytvořenému účesu. Anebo vám snímek někdo takzvaně „vybombí“ – třeba když se snažíte ukázat své vypracované tělo na pláži a za vámi se právě převléká obtloustlý pán... Nezapomeňte si proto překontrolovat celkové pozadí. A mimochodem, i „prodloužená ruka“ svírající fotoaparát může působit rušivě – to ale vyřeší selfie tyčka...

Špatné světlo

Dejte si záležet na dobrém nasvícení – vyvarujte se přílišnému tvrdému světlu, focení proti oknu nebo šeru. A také blesk mnohdy nadělá více škody než užitku... „Nejenže může blesk zvýraznit vaše nedokonalosti, ale také naprosto zničit celou fotku. Pokud totiž opravdu chcete fotit odraz sami sebe, blesk bude ve výsledku vždy vidět. A podivně bílou auru okolo sebe určitě mít nechcete,“ radí profi fotograf a lektor fotografické Nikon školy Michael Jurák. Nejideálnější je přírodní denní světlo, využít můžete ale i magického zbarvení oblohy, když se slunko kloní nad obzor. Dobrý přístroj si ovšem poradí i v horších světelných podmínkách – Nikon Z 50 má široký rozsah citlivostí ISO 100–51 200 a automatické zaostřování při nízké hladině osvětlení až do –4 EV.

Méně je někdy více

Stejně jako v mnoha jiných případech, i tady platí: Čeho je moc, toho je příliš! Důležité je přizpůsobit styling kontextu, aby celek působil přirozeně – pokud vylézáte z mořských vln, anebo si děláte selfie na vysokohorské túře, jen těžko můžete vyhlížet jako modelka z titulní strany módního magazínu. Ostatně, australská komička Celeste Barber postavila svou kariéru právě na tom, že vtipně paroduje instagramové fotografie hvězd a ukazuje, jak na selfie vypadá skutečná žena, když leží na pláži nebo se ráno probudí v posteli... Vsaďte raději na přirozenost! Také pokud budete svou virtuální zeď neustále tapetovat sexy pózami s „duck face“, je možné, že si brzy vysloužíte od svých přátel spíše „ban“ nežli „like“. Vybírejte proto jen ty opravdu nejlepší snímky, vypilujte je – a teprve potom sdílejte.