Vůně kávy a vanilky: kouzlo Vánoc v cukroví
Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidnění po rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, že druhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.
Káva ve sladké podobě nabízí překvapivě široký svět receptů. Od klasických máslových těst s kávovým aroma, přes čokoládou obalené kuličky, až po dezerty, které nepotřebují troubu ani pečení. Stačí pár ingrediencí a vánoční tradice dostane nový, moderní a neodolatelně voňavý rozměr.
Milovaný rituál
Vánoční pečení je každoroční rituál, který spojuje generace i chutě. A právě káva se díky své aromatičnosti stává ingrediencí, která dokáže tradiční recepty proměnit v něco nezapomenutelného. Není dominantní, ale zůstává nepřehlédnutelná. Zvýrazní čokoládu, prohloubí máslová těsta, dodá šmrnc krémům i křupavost zdobení. Navíc skvěle funguje v kombinaci s různými texturami. Proto jsme pro vás vybrali tři varianty cukroví, které dokazují, že vánoční kávový sentiment může mít mnoho podob – jemnou, intenzivní, pečenou i nepečenou.
Espreso linecké s kávovým krémem aneb Popelka by rozhodně neřekla ne
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 180 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce silného espresa
Krém:
- 120 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce espresa
Postup:
Espresso linecké cukroví s kávovým krémem patří mezi ty méně náročné druhy cukroví, co se množství ingrediencí týče. Ze zmíněných surovin vypracujte jemné těsto, a nechte ho alespoň hodinu vychladit. Pak přichází ta zábavná část – vykrájejte z těsta nejrůznější vánoční tvary a upečte je dozlatova. Na závěr pak už jen jednotlivé kusy cukroví slepte vyšlehaným máslovo-kávovým krémem a nechte odležet. A vzápětí je klasika se sofistikovanou kávovou vůní na světě.
Nepečené kávové kuličky v čokoládě, kvůli kterým by i anděl slétl z nebe
Ingredience:
- 200 g jemně rozdrcených piškotů
- 100 g másla
- 2 lžíce espresa
- 2 lžíce kakaa
- 60 g moučkového cukru
Na obalení:
- 150 g hořké čokolády
- špetka jemně mleté kávy
Postup:
Pro nepečené kávové kuličky je postup více než jasný – smíchejte všechny ingredience v kompaktní těsto. Z něj pak vyválejte malé kuličky, které následně obalte v rozpuštěné hořké čokoládě. Než poleva zaschne, tak můžete kuličky lehce posypat mletou kávou. Výsledkem je intenzivní a chuťově velmi vyvážené cukroví, které máte hotové za pár minut.
Kávové sušenky s mandlemi. Ideální, když doma zrovna měříte medvěda
Ingredience:
- 220 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 100 g mandlí
- 1–2 lžíce silného espresa
- špetka soli
Postup:
Na závěr přicházíme s oblíbenými kávovými sušenkami s mandlí. Z výše zmíněných surovin vypracujte těsto, přidejte mandle a vytvarujte váleček. Ten pak celý upečte. Po vyndání válečku z trouby ho nakrájejte na plátky a jednotlivé sušenky krátce dosušte tak, aby byly krásně křupavé. Takovéto cukroví je perfektní nejen ke kávě, ale i k rozbalování dárků.
Kávové tajemství dokonalého cukroví
Při přípravě kávových receptů se vždy vyplatí sáhnout po espresu, které má plnou, výraznou chuť a v cukroví se dobře rozvine. Pro intenzivnější aroma lze proto využít například Hell Ice Coffee Double Espresso, které podtrhne chuť čokolády i máslovo-kávových těst, aniž by sladkost přebilo. I díky kvalitní kávě se dá tradiční vánoční cukroví jednoduše proměnit v trendovou sváteční pochoutku s nezaměnitelným kávovým podpisem. A pokud kávu milujete, ale jen v té tekuté podobě, tak si to každoroční pečení cukroví můžete zpříjemnit alespoň hrnkem dobré kávy, ať už té horké, nebo ledové.
NÁŠ TIP
Hell Ice Coffee Double Espresso obsahuje kávový extrakt z Arabiky, který vyniká svou intenzivní a čistou chutí. V plechovce najdete 48 mg kofeinu na 100 ml, což z něj dělá skvělého parťáka pro recepty, kde je kávové aroma zásadní, například do kávového vánočního cukroví, krémů i čokoládových polev. Díky výrazným kakaově-kávovým tónům se espresso v těstu neztratí, naopak mu dodá hloubku a nezaměnitelný charakter. 100% recyklovatelná hliníková plechovka navíc zachovává kvalitu a usnadňuje použití espresa i mimo hrnek, třeba právě při svátečním pečení.






