All inclusive bez kil navíc. Jak jíst na dovolené přirozeně a neztratit radost z jídla (a ze života)

Dovolená, slovo, které voní po opalovacím krému, lehátku u moře a slibu, že tentokrát si fakt odpočinu. Ale taky období, kdy nás svádějí švédské stoly, exotické restaurace a zmrzlina po každém obědě. Dá se to celé zvládnout tak, abychom si jídlo užili, a přitom se po návratu domů necítili jako nafouklý balón?

Podle výživového poradce Rudolfa Pohla, autora projektu a kurzu JakJíst.cz, to jde. A není třeba si odříkat každou olivu. „Dovolená je skvělá příležitost zkusit jíst jinak. Ne proto, že musíte. Ale protože můžete. A protože vám to udělá dobře.“

Švédský stůl? Ráj i past v jednom

V hotelovém bufetu najdete všechno – od marmelády ve tvaru květinky až po párek, který si už dávno nepamatuje, že kdysi býval masem. A člověk má pocit, že když to tu všechno je, měl by to taky všechno sníst.

„Stravování formou bohatého bufetu je jako velká zkouška sebeovládání," směje se Rudolf Pohl. „Mozek vám našeptává: Platil jsi za to, tak si toho nalož pořádně. A naber si to všechno! Ale věřte mi, nemusíte si odnést půlku hotelu na talíři, abyste si dovolenou užili."

„Vyberte si pár jednoduchých věcí, které vás zasytí a nezahltí,“ doporučuje Pohl. Zelenina, vejce, trochu sýra, kvalitní tuk – a místo sladké limonády voda s citronem nebo čaj. Zní to skromně? Možná. Ale zázraky se dějí právě v jednoduchosti.

Zrádné mimikry

Pokud si myslíte, že největším nebezpečím na dovolené jsou ty lahodné místní dezerty, mýlíte se. Skuteční nepřátelé vaší dovolenkové postavy se totiž často skrývají tam, kde byste je nečekali. Vezměte si třeba ty nevinně vypadající fresh džusy, které popíjíte u bazénu. „Jedna sklenka může obsahovat tolik cukru jako několik sušenek," varuje Rudolf Pohl. „A to ještě nevíme, z čeho je ten džus vlastně vyroben," dodává.

Stejně zákeřné jsou i třeba i ty křupavé krokety, které vypadají celkem neškodně. Často jsou ale smažené v oleji, který už toho pamatuje víc než váš cestovní pas. A co teprve ty barevné koktejly s deštníčky. Na Instagram super, ale pro vaši postavu i zdraví spíš menší katastrofa.

Skryté poklady hotelu

„Paradoxně ale v rámci all inclusive často najdete kvalitnější suroviny než doma v supermarketu," prozrazuje Pohl. Stačí jen vědět, kde hledat. Čerstvé ryby a mořské plody jsou skutečným pokladem – omega-3 mastné kyseliny, které obsahují, vašemu tělu prospějí často víc než některé drahé doplňky stravy.

Grilované maso bez marinád, o jejichž složení nemáme ponětí? Výborná volba. Čerstvá zelenina? Samozřejmě, ale pozor na těžké dresinky, které někdy obsahují víc kalorií než celý salát. A místní sýry? To je přesně ono – fermentované potraviny, které vaše střeva milují.

„Lidé si často myslí, že kvalitní a zdravější varianta pokrmů z přirozených surovin musí být nudná," říká Pohl. „Ale zkuste třeba řecký jogurt s ořechy a semínky, nebo čerstvé fíky se sýrem. To je přece poezie pro chuťové pohárky! Jídlo má přinášet radost – stejně jako celý život. Pokud se při jídle tváříte, jako byste žvýkali karton, něco děláte špatně."

V restauraci buďte fajnšmekr s rozumem

Poznávat nové chutě je skvělé. Ale místo těžkých omáček a příloh přes celý talíř sáhněte po rybě na grilu, zelenině, kvašených specialitách nebo luštěninách. Zeptejte se, jak jídlo připravují. Většina podniků ráda vyhoví. Pokud ne, i to o něčem vypovídá. A když vidíte v menu pokrm s ingrediencemi na 10 řádků, běžte raději jinam. „Babička nikdy nepotřebovala třicet přísad na to, aby uvařila výborný guláš," poznamenává Rudolf Pohl.

Apartmánová kuchařka

Pokud si pronajímáte apartmán s kuchyňkou, máte vyhráno. „Nejdříve prozkoumejte místní trh," radí Pohl. „Často tam najdete fantastické produkty za zlomek toho, co platíte doma za kvalitní potraviny."

Místní olivový olej, čerstvé voňavé bylinky, sýry, o kterých jste ani nevěděli, že existují. A ta rajčata! Taková, jaká pamatujete z dětství z dědovy zahrádky, ne ty „plastové“ kuličky ze supermarketu.

Pitný režim pro pokročilé

„Velkou chybou na dovolené je, že lidé zapomínají pít," varuje Pohl. Ne, káva, pivo a ty barevné koktejly se nepočítají. Spíš naopak.

A ještě jedna rada: „Vyhněte se ledovým nápojům na prázdný žaludek. Je to jako házet sníh do rozpálené pece, tělu to nedělá dobře."

Pravidlo osmdesát–dvacet

„Nejde o to fungovat na dovolené spartánsky," usmívá se Pohl. „Dovolená má být relax, ne stres. Jídlo je jedna z největších životních radostí, tak proč si ji kazit špatným svědomím? Pokud 80 % času jíte rozumně, těch zbývajících 20 % si můžete dopřát i místní speciality, s radostí a bez výčitek."

Takže ano, tu baklavu nebo zmrzku si dejte. Ale ne každý den, a ne tři porce najednou. „Pokud si ráno u snídaně vyberete vejce s čerstvou zeleninou místo oslazených cornflakes, občas si můžete dopřát i ten dezert," radí.

Vsaďte na 6. smysl

„Naučte se důvěřovat své intuici," říká na závěr Pohl. „Pokud jídlo nevypadá čerstvě, pravděpodobně čerstvé není. A pokud nevíte, co vlastně jíte, je čas se zeptat nebo si vybrat něco jiného."

Dovolená je přece doba odpočinku, ne dalšího stresu. „S trochou zdravého rozumu si můžete užít i all inclusive a vrátit se domů bez zničeného zažívání nebo kil navíc. A hlavně – bez výčitek," dodává Pohl.

Více informací najdete na www.jakjist.cz