Prevence je klíč ke zdravým močovým cestám

Problémy močových cest patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, hned po infekcích horních cest dýchacích. Pro mnoho žen jsou infekce močových cest nejen nepříjemné, ale mohou také způsobit značné potíže a komplikace. Jedná se o stav, který postihuje močový systém včetně močových cest, močového měchýře i ledvin. Nejčastějším původcem těchto potíží bývá bakteriální infekce, kdy se bakterie dostávají do močového traktu a začnou se zde rozmnožovat, což může vést k nepříjemným symptomům. Prevence je zde klíčová, ať už jde o dodržování hygienických opatření, dostatečný příjem tekutin či podporu imunitního systému. Pravidelná péče o močový systém a včasná léčba akutních stavů mohou významně snížit riziko vzniku chronických problémů a komplikací spojených s infekcemi močových cest.

Proč trpí častěji ženy

Anatomické rozdíly mezi ženami a muži bohužel znamenají, že ženy mají výrazně větší riziko vzniku zánětů močových cest. Zatímco močová trubice ženy měří 4 centimetry, mužská je 4x až 5x delší a bakterie tak musí urazit mnohem delší cestu, než proniknou do močových cest. “Někdy tak stačí jeden pohlavní styk nebo nevhodná hygiena a může se objevit infekce. U mužů je to spíše výjimečně,” vysvětluje gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná. Podle české značky Gynella, zabývající se ženskou intimní hygienou, jednou v životě prodělá zánět močových cest asi 50–60 % žen, přičemž až čtvrtina opakovaně do 1 roku od prvního výskytu nemoci. Třetina žen poprvé onemocní před dovršením 24 let.

Léčba zánětu močových cest

Bakteriální záněty močových cest se léčí zejména antibiotiky dle typu bakterie. Klíčové je začít s léčbou včas, čímž lze předejít bolestivému průběhu zánětu. “Pokud už dokážete rozpoznat začínající zánět močových cest, při prvních potížích můžete začít užívat volně prodejné preparáty s brusinkami, které podporují správnou funkci močových cest nebo s D-manozou, která zachycuje E. coli a pomáhá ji vyplavovat ven z těla. Pokud se však jedná o akutní zánět močového měchýře nebo symptomy neustupují, vždy kontaktujte lékaře,” říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná. D-manóza je vhodný doplněk antibiotik i prevence na zánět močových cest. Domácí léčba se nedoporučuje v případě závažných nebo komplikovaných infekcí.

Minimálně 2 litry vody, brusinky a další tipy, jak na zánět močového měchýře

Základem prevence je dostatečný pitný režim (2–3 litry vody denně) a dodržování hygieny, zvlášť po sexu (vždy vyprázdnit močový měchýř a osprchovat se). K posílení imunitního systému a funkce močových cest se doporučují doplňky stravy s přírodními složkami s regeneračními a dezinfekčními účinky, které mohou urychlit léčbu a snížit riziko návratu infekce:

  • Pít dostatek tekutin, zejména vody a urologických čajů. Doporučuje se pít alespoň 1,5 až 2 litry čisté vody denně.
  • Pro zmírnění bolesti, případně snížení horečky, mohou být užitečné léky proti bolesti s paracetamolem.
  • D-manóza pomáhá propláchnout močové cesty a vyplavit z nich bakterie.
  • Jíst vyváženou stravu bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu.
  • Brusinky i lichořeřišnice mohou blahodárně působit na močové cesty.
  • Vaginální probiotika pomáhají udržovat správnou hladinu pH v pochvě.
  • Šetrná intimní hygiena může pomoci předcházet šíření bakterií.
  • Bavlněné spodní prádlo a správná intimní hygiena.

Víte, kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Základem prevence zánětu močového měchýře a močových cest je intimní hygiena, používání šetrných mýdel, dostatečný příjem tekutin a bavlněné spodní prádlo. Důležitá je i dostatečná výměna tamponů či vložek (nejméně jednou za 4 hodiny) a řádná péče o menstruační kalíšky či houby, pakliže je používáte. Když se příznaky objeví, můžete jít rovnou k lékaři nebo můžete zkusit samoléčbu. Mezi doporučené přípravky “na doma” patří preparáty s D-manózou, jako je GYNELLA Cystilab, která pomáhá bakterie vyplavovat z těla ven. Léčbu lze podpořit také preparáty s extraktem z brusinek či Echinacea. “Ženy, které už onemocnění zažily, většinou dokáží infekci brzy odhalit a mohou tak zahájit léčbu preparáty, které mají pro každý případ u sebe. Pokud ovšem nedojde ke zlepšení do 48 hodin, musí neprodleně navštívit lékaře,” dodává gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná. K lékaři vyrazte vždy, když se objeví horečka, silné bolesti zad a stopy krve v moči.

V portfoliu GYNELLA, která se zabývá intimním zdravím žen, je několik produktů, které se zabývají jak na prevenci, tak i na zmírnění a léčbu projevů. Konkrétní produkty napomáhají stimulovat přirozenou imunitní obranyschopnost. Udržují rovnováhu vaginální mikroflóry v době, kdy je obranyschopnost snížena kvůli vnějším faktorům. Pravidelné (dlouhodobé) užívání přispívá ke zvýšení přirozené imunity a oddaluje návrat infekcí. Chcete-li podpořit normální funkci vašich močových cest, vyzkoušejte naše řešení pro močové cesty. Pamatujte, že s včasnou a komplexní léčbou se lze vyhnout antibiotické léčbě.