Dejte sbohem novoročním předsevzetím aneb 5 tipů, jak začít žít zdravě podle biohackerky Veroniky Allister

Patříte i vy mezi lidi, kteří si každoročně dávají spoustu předsevzetí včetně pravidelného pohybu nebo zdravého stravování s vidinou krásnější postavy? Zkuste to letos jinak! Hoďte předsevzetí za hlavu (nebo do koše, kde papír s nápady na lepší já stejně většinou končí) a podívejte se společně se Systers, předními českými biohackerkami, na to, jak vykročit do roku 2024 správnou nohou a splnit si tak sny o zdraví, dlouhověkosti i fit postavě. A to jen pomocí pouhých pěti kroků!

Krok č. 1: Zjistěte svou motivaci

Pro to, aby byl jakýkoli cíl dlouhodobě udržitelný, je třeba uvědomit si svou motivaci. Zeptejte se tedy sami sebe, po čem konkrétně toužíte a hlavně PROČ. Chcete být zdravý / zdravá, protože vás ničí už jen pomyšlení na nějakou nemoc? Toužíte po dlouhověkosti a fit postavě, abyste jednou mohli být plnohodnotnými parťáky i pro svá vnoučata? Nebo si jen chcete obléct své oblíbené džíny, na které se doteď ve skříni jen prášilo? Ať tak nebo tak – napište si svůj cíl a čas od času si ho připomeňte. Pomůže vám pokračovat ve vaší cestě.

Krok č. 2: Optimalizujte svůj spánek  

Jde o jednoduchý hack s velkým dopadem. Pokud totiž začnete dbát na svou spánkovou hygienu, výsledky se projeví ihned. Budete mít více energie, síly i chuti plnit si své větší či menší cíle a úkoly. Nevíte, jak na to? Začněte malými krůčky – dbejte na dostatečné množství spánku (6 až 8 hodin), choďte spát a vstávejte přibližně ve stejnou dobu (a to i o víkendu) a vyhněte se zhruba 90 minut před spaním telefonu, televizi i dalším moderním vymoženostem. Raději si vezměte knihu, pomazlete se s partnerem nebo jen tak přemýšlejte nad tím, co se přes den událo.

Pokud chcete svou spánkovou hygienu vyšperkovat do detailu, doporučujeme za Systers třeba červené brýle s filtrem modrého světla nebo žárovky, které jsou uzpůsobené na večerní svícení. 

Krok č. 3: Vyživujte své tělo  

I když má strava mnoho rovin a je pro každého z nás jakýmsi celoživotním experimentem, doporučujeme držet se alespoň pár základních „pravidel“. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám s nízkou výživovou hodnotou (např. sušenkám, bonbonům, konzervám apod.), zařazujte sezónní potraviny (a pokud můžete, pěstujte si je rovnou na své vlastní zahradě) a buďte připraveni vždy a všude. Poslední bod se vám podaří splnit zejména tehdy, pokud si jednou za dva až tři dny vyhradíte zhruba 2 hodiny na přípravu jídel (včetně menších svačin). Pokaždé, když dostanete v následujících dnech hlad, budete vědět, že máte k dispozici plnohodnotné jídlo, a tak nebudete muset s kručením v břiše zaplout do prvního fastfoodu, který na cestě potkáte.

Krok č. 4: Suplementujte

Tento krok do jisté míry souvisí s tím předchozím – určitou dávku nutrientů totiž získáváme i ze stravy. Ta je ale často nekvalitní nebo pochází ze zdrojů, které k nám cestují téměř přes celou planetu, a tak se z nich schopnost vyživit tělo ztrácí. Deficit pak může (mimo jiné) způsobit i nedostatek energie nebo pochmurnou náladu. Proto se vyplácí mít u snídaně připravenou také dávku pomocníků. V Systers se nám osvědčily tyto základní suplementy: omega 3, hořčík, B komplex, probiotika a vitamin D. Doplní tělu potřebné látky a vy tak budete mít na plnění svých osobních i pracovních cílů mnohem více energie!

Krok č. 5: Pozorujte se, měřte se a plánujte

Poslední, ale neméně důležitý, krok vám pomůže zjistit, zda všechny předchozí děláte správně. Budete totiž mít, jak se říká, černé na bílém, jak na tom vaše tělo doopravdy je. Záleží na vás, zda pro sebeměření využijete kouzla chytrých hodinek, prstýnků nebo vsadíte na klasiku v podobě odběru krve – každá metoda má něco do sebe. V týmu Systers máme nejraději jejich kombinaci, protože tak dostáváme jakési vysvědčení, na jehož základě můžeme plánovat další kroky. 

Pokud jste žena, doporučujeme plánovat je podle vašich cyklů (ostatně jako všechny další aktivity včetně práce, koníčků nebo pohybových aktivit). Nežijeme sice v ideálním světě, a tak to nebude vždy na 100 % možné, nicméně i 5 minut denně se počítá. 

V menstruační fázi doporučujeme jógu, meditaci, wellness a červenou řepu, houby, kaštany nebo mořské plody, ve folikulární pak dynamičtější pohyb, tanec, běh, brukvovitou a listovou zeleninu nebo avokádo, pomeranč či švestky. V rytmu dynamického pohybu by se měla nést i ovulační fáze, do které můžete zařadit také saunování a chladovou terapii, jídelníček zas doporučujeme obohatit o špenát, rajčata, kapustičky, papriky nebo jarní cibulku. Na začátku luteální fáze ještě můžete praktikovat odporový trénink, nicméně při jejím konci je vhodný spíše pomalý a jemnější pohyb. Během celé fáze se pak vyplatí zařadit do jídelníčku například květák, dýni, batáty, zelí, celer nebo pórek.

A je to!

Pokud si těchto 5 kroků zařadíte do svého života, uvidíte, že se brzy stanou jeho přirozenou součástí a přinesou výsledky, o kterých jste na začátku snili. Ani nemrknete a najednou:

-       se začnete ve svém těle cítit skvěle,

-       začnete zářit – pro sebe i pro druhé,

-       budete mít více energie,

-       budete zdravější. 

 Jak to víme? Své tělo skrz biohacking, pod kterým se všechny výše zmíněné body (ale i mnohem více) skrývají, totiž poznáváme už několik let. Naše poznatky společně s těmi vědeckými pak sdílíme na webových stránkách, kde je propojujeme s nejnovějšími technologiemi, moudrostí babiček i hacky týkajícími se ženského zdraví. Zároveň píšeme magazín plný zajímavých informací, testujeme unikátní produkty, které najdete na našem e-shopu nebo pořádáme eventy. Jsme Systers a jdeme cestou sebepoznání a holistického přístupu ke zdraví. Půjdete s námi? 

https://www.systers.bio