Úklid v domácnosti alergika: Odstranit špínu nestačí. Jak se účinně zbavit i alergenů?

Základním preventivním opatřením v boji s respiračními alergiemi je čistá domácnost. To, že uklízíte pravidelně, ale ještě nemusí znamenat, že je úklid efektivní. Kvalitní pomocníci na úklid dokážou zlikvidovat téměř 100 % alergenů ze všech povrchů včetně matrací i čalouněného nábytku a účinně vyčistit domácnost bez dráždivých chemikálií. Šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký radí, jaké pomocníky by si měli lidé s respiračními alergiemi pozvat na pomoc s úklidem. 

Proč je úklid pro alergiky důležitý

Roztoči, pyly, plísně nebo zvířecí alergeny jsou nejčastějšími domácími alergeny, které mohou způsobit celou řadu problému od dýchacích obtíží až po kožní vyrážky. Důkladný úklid odstraňuje alergeny z povrchů a zabraňuje jejich šíření vzduchem, proto je pravidelné vysávání, utírání prachu a čištění textilií v domácnosti alergika klíčové.

Základem je prevence

„Pokud vy nebo někdo z vaší rodiny trpíte respirační alergií, je potřeba upravit vybavení domácnosti i péči o ni. Důležité je časté větrání a také odstranění lapačů prachu, tedy různých dekorací či textilu zachytávajících prach,“ říká šéfredaktor ProAlergiky.cz Michal Závacký. Nemusíte se ale bát, není třeba, aby se z vaší domácnosti stal holobyt, navíc i v něm si přebytečný prach najde své místo. Důležitý je zejména pravidelný úklid, s nímž vám účinně pomůže vysavač pro alergiky s kvalitním filtračním systémem.

Jak vybrat správný vysavač

  • Sáček, nebo bez?

„Nejdůležitějším kritériem při výběru vysavače pro alergiky je schopnost zachycovat a ničit alergeny. Podle nezávislých testů je ve filtraci obvykle účinnější sáčkový vysavač, pokud je ale konstrukce kvalitní a zadržuje veškeré nečistoty, vybrat můžete i vysavač bez sáčku. Podstatné je, aby alergik nepřicházel do styku s alergeny při vysypávání nečistot. Moderní vysavače však umožňují hygienickou výměnu sáčku, případně jsou některé vybaveny bezkontaktním systémem pro vysypání prachové nádobky,“ radí odborník z ProAlergiky.cz.

  • EPA, nebo HEPA? 

Rozhodli jste se pro sáčkový vysavač a nevíte, zda musí být vybaven HEPA filtrem? „Moderní vysavače mají sáčky, které díky několikavrstvé technologii zachycují většinu nečistot včetně pylů, plísní i roztočových alergenů a jsou srovnatelně účinné s třídou filtrů EPA E10, což je pro většinu alergiků dostačující. Vysavače s filtry vyšší třídy HEPA se hodí především lidem s alergií na zvířata, silným astmatikům či do domácností kuřáků,“ doplňuje Michal Závacký. Je-li vám sympatičtější bezsáčkový model, vybírejte takový, který je vybaven cyklonovou technologií. Ta odděluje nečistoty pomocí vzduchových vírů a má vysokou filtrační účinnost.

Při výběru vysavače je důležité zohlednit také vzduchotěsnost konstrukce, aby nasátý vzduch prošel výstupním filtrem a neunikal škvírkami zpět do místnosti. Podobně je to s konstrukcí hubice, která je pro efektivní sbírání prachu z koberců, podlah a dalších povrchů zásadní. „Kvalita konstrukce a filtrační účinnost často souvisejí s cenou přístroje. Vysavače za pár stovek pravděpodobně náročnějším potřebám alergika vyhovovat nebudou,” shrnuje šéfredaktor. 

Mistři ve vysávání

Proměňte svou domácnost v bezpečné útočiště bez kýchání. Sáčkový vysavač Rowenta Silence Force Allergy+ v sobě kombinuje filtrační sáček Hygiene+, permanentní HEPA filtr a permanentní pěnový filtr. Tato neprůstřelná kombinace odfiltruje 99,98 % nečistot a množství zachyceného prachu v HEPA filtru je natolik malé, že ho nemusíte po celou dobu životnosti vysavače měnit.

Rowenta Silence Force Allergy+ 57 dB Total Clean RO7487EA, na proalergiky.cz za 5 999 Kč.

Potřebujete vyčistit matrace a lůžkoviny do hloubky? Raycop RS PRO je vysavač proti roztočům a bakteriím s patentovanou technologií, která kombinuje UVC dezinfekční lampu a suchou sterilizaci. Výhodou je bezchemické, přesto důkladné odstranění alergenů, bakterií a roztočů, které vám zajistí klidný spánek bez ucpaného nosu.

Antibakteriální vysavač Raycop RS PRO, na proalergiky.cz za 6 980 Kč.

Užitečným doplňkem k čištění koberců, matrací, čalouněného nábytku a zvířecích pelíšků je přípravek Bio-Life HomeCleanse, který neutralizuje a odstraňuje alergeny téměř okamžitě. Stačí ho 1× měsíčně aplikovat na povrch čištěné plochy a po uschnutí vysát vysavačem.

Bio-Life HomeCleanse 350 ml, na proalergiky.cz za 549 Kč.

S párou, bez chemie

Věděli jste, že parní čistič dokáže zničit více než 95 % roztočů? Kromě nich vysokou teplotou páry ničí i bakterie, viry, plísně a samozřejmě běžné nečistoty, a to bez použití chemických přípravků, které mohou zejména astmatiky a atopiky dráždit. Navíc šetříte přírodu a svoji peněženku!

Parní čistič Kärcher SC 5 EasyFix je nejvýkonnějším domácím parním čističem této značky. Horká pára proniká do mikroskopických pórů povrchů a umožňuje tak čištění a dezinfikaci většiny materiálů od koberců přes dlažbu až po matrace.

Parní čistič Kärcher SC 5 EasyFix, na proalergiky.cz za 9 589 Kč.

Průkopníkem parního čištění je značka Ariete. Její multifunkční parní čistič Ariete XSteam no stop 4147 využijete díky mnoha nástavcům mimo jiné i na čištění oken nebo zapečené špíny na sporáku. 

Parní čistič Ariete XSteam no stop 4147, na proalergiky.cz za 3 790 Kč.

Vytvořte si doma čisté a zdravé prostředí, ve kterém se nebudete bát nadechnout. Správný spojenec v podobě vysavače či parního čističe vám usnadní péči o domácnost a zajistí kvalitní ovzduší bez alergenů.