Jaký nůž je ten pravý na pečivo?

Krájení pečiva může být velmi nervy-testující činnost, obzvlášť ve chvíli, kdy se vám měkoučký čerstvý chléb, na který se vám sbíhají sliny, drolí a žmoulá pod rukama, to vše završené křupavou kůrkou odlomenou na prkénku. Zapomeňte na univerzální kuchařský nůž, tady vám pomůžou jen pořádné zuby!

Ideální nůž na chléb by měl splňovat následující:

  • Šetřit naše nervy.
  • Chránit integritu a strukturu chleba, který by se při řezání neměl stlačit (a tím znehodnotit).
  • Chránit kůrku před drobením, protože kůrku chceme celou!
  • A v neposlední řadě – krájet rovnoměrné plátky, které dodají na estetičnu. (Pokud zrovna netoužíme po záměrně nedbalém rustikálním vzhledu…).

Na co se při nože na pečivo výběru zaměřit?

  • Dlouhá čepel

Delší čepel je v případě nože na pečivo rozhodně výhodou. Rozkrojíte díky ní i větší bochník chleba najednou, vyžaduje méně „pilovitého“ pohybu tam a zpět (což chrání samotné pečivo i vaši energii) a také dlouhé nože dobře vypadají. Co víc si přát.

  • Zoubkované ostří

Zubaté ostří, neboli vlnitý výbrus, je nejlepší přítel pečiva. Díky ostrým zoubkům snadno proříznete pevnou kůrku chleba s minimálním třením, které mívá za následek všemožné trhání, drobení a odlupování. Bez nich prostě hladkého řezu čerstvým chlebem docílíte jen velmi těžko.

  • Zaostřeno na vroubky

Nože na pečivo mají různé vroubkování, ať už jde o ostrost, počet zubů či jejich špičatost. Vše záleží na značce a konkrétní sérii.

Na trhu naleznete nože s ostřejšími vroubky a hlubšími mezerami, které nevyžadují takový tlak při krájení. Do tvrdé kůrky se zakousnou snadněji, zanechají za sebou ale více drobků. Pokud vám jde o krájení úhledných plátků chleba o konkrétní šířce, vsaďte na ně.

Jiné nože mohou působit plošším dojmem a mělkými mezerami, které vyžadují více tlaku při krájení, ale o to méně drobečků po nich zbyde. A za to vám v dnešní době poděkuje jak vaše peněženka, tak naše planeta!

Zaměřte se také na počet zubů – čím méně, tím lépe. Tedy nejlépe hledejte nůž, který bude mít méně zubů špičatějšího tvaru s hlubšími mezerami.

  • Padnoucí rukojeť

Volte ergonomickou rukojeť s protiskluzovou úpravou. Díky pohodlnému úchopu bude nůž snáze ovladatelný a vy s ním splynete v jeden celek. Budete jako chlebový střihoruký Edward (při troše cviku ten zkušený, co to už s rukama uměl).

Myslete také na velikost své ruky. Do drobné dlaně vybírejte nože klidně menší. Velké ruce si zaslouží delší rukojeť, kde bude dostatek místa na klouby pro pevný a pohodlný úchop.

Rukojeť nože na pečivo obvykle přímo navazuje na čepel. Můžeme ale najít i nože, které mají ostří položené níže, což zajišťuje lepší manipulaci při dokrojení – vaše klouby zůstanou bez otlaku prkénka. A mimo to vám zajistí také lepší přehled, co se vám to vlastně děje pod rukama.

  • Tenký, ale pevný

Narozdíl od filetovacího nože zde rozhodně nehledáme flexibilitu. Nůž na pečivo má být pevný. Pevný a tenký. Díky tenké čepeli se vytváří menší tření při řezu, což zajistí tenký plátek pečiva a minimalizaci drobení.

  • Zaoblený tvar

Lehce zaoblená čepel vám pomůže v poslední fázi řezu, kdy musíte dokrojit zbylou kůrku chleba. I velmi lehké zaoblení vám usnadní doříznutí chleba před tím, než se celý nůž dotkne prkénka.

Najít ten nejlepší nůž na pečivo není rozhodně jednoduchý úkol, s noži zmíněnými výše ale chybu určitě neuděláte. Kvalitní kovaný nůž vám vydrží na celý život.

TIP – Nůž s vlnitým výbrusem značky F. Dick

S tímto nožem rozhodně vedle nešlápnete. Je vhodný na všechny tvrdé i měkké druhy chleba. A své využití najde také jako univerzální pomocník na ryby, velkou drůbež nebo třeba při krájení melounu. Díky čepeli dlouhé 32 cm nakrájíte rovnoměrně plátky jedním řezem.

Cena: 4 240 Kč

K dostání na www.kovanenoze.cz