Dovolená v květnu? Češi nejraději ve dvou a za teplem

Koncem jara se turistická sezóna teprve rozjíždí a v evropských letoviscích panují příjemné teploty. Jak vyplývá z dat cestovní agentury Invia, v květnu se na dovolenou vydávají především páry a nejoblíbenější jsou osmidenní pobyty.

Celou polovinu z dovolených sjednaných na loňský květen prostřednictvím agentury Invia si objednaly partnerské dvojice, přičemž rodiny tvořily 38 procent a malé skupiny 8 procent májových dovolenkářů. Nejčastěji lidé v květnu cestují na 8 dní (43 procent), mnohem méně často pak na týden (11 procent) nebo týden a půl (8 procent).

Vícedenní pobyty lidé tráví hlavně v Egyptě, Turecku, Řecku, Tunisku a Španělsku včetně Kanárských ostrovů, tedy cestují za teplem. Ať už prostřednictvím agentury Invia, nebo na vlastní pěst, lidé ovšem vyráží také na kratší výlety do evropských velkoměst, jako jsou Řím, Paříž či Barcelona, nebo třeba do maďarských termálních lázní. V posledních letech navíc stoupá obliba dříve neobvyklých destinací, například Madeiry či Dubaje.

Letos se očekává zvýšený zájem o dovolenou také proto, že oba první víkendy měsíce jsou prodloužené. V termínu 28. 4. - 1. 5. se doposud prodalo o 3 procenta zájezdů více než loni, a pro druhý květnový víkend 5. - 8. činí meziroční nárůst dokonce 15 procent. Přitom zvlášť v druhém případě platí, že mnoho klientů si zájezd teprve zakoupí v rámci některé z last minute nabídek.