Šampaňský dům Veuve Clicquot se spojil s japonskou umělkyní Yayoi Kusama

Šampaňský dům Veuve Clicquot a ikonická japonská umělkyně Yayoi Kusama šíří do světa poselství naděje a optimismu barevným dílem oslavujícím nové ročníkové šampaňské víno, La Grande Dame 2012. 

Yayoi Kusama mimo jiné tímto dílem vzdává hold Madame Clicquot, přezdívané “La Grande Dame de la Champagne”. Nejde ale o první spojení těchto žen: v roce 2006 Yayoi Kusama na charitativní aukci v Tokiu vdechla nový život originálnímu portrétu Madame Clicquot pomocí svých slavných puntíků. Tentokrát spojení šampaňského domu a japonské umělkyně dosahuje nového významného milníku. Yayoi Kusama navrhla nezaměnitelnou etiketu i box pro láhev ročníkového šampaňského La Grande Dame 2012 bohatě zdobené svými typickými puntíky a motivem květin. Vesele se pnoucí květina‚ symbol energie a pocta přírodě, která je oběma ženám blízká, vytváří pompézní florální skulpturu, zdobící magnum verzi šampaňského La Grand Dame 2012, jež se stává skutečným uměleckým dílem.

La Grand Dame od Yayoi Kusama, poselství naděje a optimismu

Yayoi Kusama nazvala své dílo „My Heart That Blooms in The Darkness of The Night”. Opulentní květina, která zdobí limitovanou edici magnum lahví šampaňského La Grand Dame v celkovém počtu sto kusů, je originálním dílem symbolizujícím radostnou energii, lásku a oslavu života. Umělkyně použila svůj charakteristický design puntíků připomínající bublinky šampaňského, které jsou důležitým charakteristickým rysem pro La Grande Dame 2012. Kreativní svět Yayoi Kusama a Veuve Clicquot se mísí dohromady v jiskřivé, odvážné a optimistické spolupráci. Velkolepá a velkorysá Yayoi Kusama navíc vytvořila ke spolupráci i originální báseň s názvem “My Heart That Blooms in The Darkness of The Night“, která světu přináší upřímné poselství naděje a optimismu. 

Oko pro krásu a dokonalost

Ačkoli obě ženy, Yayoi Kusama i Madame Clicquot, dělí mnoho let, spojuje je láska ke krásným věcem a pozornost k detailům. Yayoi Kusama a Madame Clicquot se nikdy neomezovaly, aby vytvořily něco skvělého a krásného, vždy se rozhodli jít za hranice a odlišit se. Madame Clicquot pochopila, že dobré šampaňské k celosvětové reputaci nestačí; láhev, etiketa a design byly stejně důležité jako víno samotné. Rozhodla se tedy věnovat pozornost kráse výrobku i dokonalosti šampaňského.

Obě vytvořily silný a okamžitě rozpoznatelný vizuál svých světů. Žlutý odstín Veuve Clicquot je symbolem známým po celém světě, zatímco puntíky a květiny jsou nezpochybnitelným rysem japonské umělkyně. 

La Grand Dame 2012 – sláva Pinot Noir

Madame Clicquot věřila, že Pinot Noir má velký potenciál vytvořit to nejlepší šampaňské. Byla to její láska k této odrůdě, díky které je teď charakteristickým znakem Veuve Clicquot struktura a síla, typická pro tuto odrůdu. Pinot Noir vyžaduje velkou expertízu sklepmistra i celého týmu. Křehké a jemné Pinot Noir představuje výzvu i pro ty, kteří pracují na vinici. Hrozny Pinot Noir se projevují různě v závislosti na terroiru, expozici a podmínkách sklizně v konkrétním roce. Díky tomu je to možná odrůda s největší schopností překvapit.

DNA šampaňského La Grande Dame se soustředí na dokonalost Pinot Noir, která určuje, zda bude víno vyhlášené vintage a nebo ne, na mimořádnou kvalitu hroznů převážně Grands Crus a historických pozemků šampaňského domu, které patří k nejprestižnějším v Champagne. Výjimečnost La Grande Dame spočívá v dosažení perfektní harmonie směsi mezi sílou a jemností. La Grande Dame 2012 je o odrůdě Pinot Noir, která tvoří 90 % směsi, vyvážené z 10 % Chardonnay. 

Doporučená cena pro láhev Veuve Clicquot La Grande Dame 2012 x Yayoi Kusama 75cl je 3.110 Kč bez DPH. A pro láhev Veuve Clicquot La Grande Dame 2012 x Yayoi Kusama včetně dárkového boxu je cena 3.210 Kč bez DPH. V prodeji ve specializovaných obchodech s vínem a na e-shopech.

Dvě fascinující ženy, dva paralelní osudy
Pro šampaňský dům Veuve Clicquot bylo zásadní navázat partnerství s ikonickou a odhodlanou osobností, podobné té, která z Veuve Clicquot udělala před lety ikonický šampaňský dům. Přestože je od sebe dělí 150 let a jejich domovy tisíce mil, Madame Clicquot a Yayoi Kusama sdílejí neuvěřitelné podobnosti mezi svými životy. Barbe Ponsardin i Yayoi Kusama se narodily do dobře situovaných rodin a znaly strnulost, která panovala v buržoazii 19. a 20. století. Obě ženy pokračovaly v boji proti této strohosti po celý život a udržovaly si jeden cíl: získat nezávislost a dobýt svět. 

Madame Clicquot získala tuto nezávislost, když jako 27letá vdova převzala otěže v šampaňském domě svého zesnulého manžela, to vše v době, kdy ženy neměly ani právo pracovat nebo mít bankovní účet. Yayoi Kusama získala svou, když opustila své rodné Japonsko a odešla do Ameriky ve věku 28 let. Tato emancipace pomohla definovat odvážný charakter těchto dvou mimořádných žen spolu s jejich kreativitou a odvážným a vizionářským duchem. 

Madame Clicquot se pak stala jednou z mála podnikatelek na světě v této době. Revoluci ve světě šampaňského provedla zásadními inovacemi, včetně vytvoření vůbec prvního vintage šampaňského v roce 1810, vytvoření rosé v roce 1818 a designu lahve Maubeuge, kterou většina šampaňských domů používá dodnes. Yayoi Kusama zase odvážně dobyla svět umění na západě, který byl v té době spíše mužský. Nikdy nepodlehla žádnému tlaku, někdy malovala téměř dva dny a noci za sebou. Malířka, sochařka, spisovatelka, performance artistka, filmařka: kreativní svět Yayoi Kusama má mnoho podob. Každý z talentů jí pomohl stát se jednou z mála umělkyň této doby, které se dokázaly svým uměním uživit. Yayoi Kusama se také stala průkopnicí ve svém oboru poskytováním velkolepých zážitků, zejména se svými díly Infinity Nets a Mirrored Rooms. Ukázala nový přístup k umění, kde tělo a mysl jsou společně nedílnou součástí díla. Od práce Yayoi Kusama až po vytvoření domu Veuve Clicquot první dámou šampaňského Madame Clicquot, tyto dvě odvážné postavy ukazují silné odhodlání. A dnes se jejich osudy sbližují v nevídané spolupráci.