Dopřejte si v nepříznivé době luxus wellnessu v domácím prostředí

Přestože jsou nyní místa, kde nám příjemně rozmazlovali tělo a duši, zatímco my jsme mohli načerpat nové síly, zavřená, nemusíte přijít o benefity wellnessu. Jednoduše si ho udělejte doma. Nepotřebujete k tomu moc, stačí relaxační hudba, vana a několik nádherně voňavých, a pro tělo i duši prospěšných, kosmetických výrobků. Pojďte se uvolnit.

Doporučujeme začít sprchou a pokožku důkladně umýt. Díky tomu bude jednak lépe účinkovat sůl v lázni a zároveň je to signál pro tělo, že může začít relaxovat. Než se vám naplní vana vodou - jen o maličko teplejší, než si dáváte běžně - zapalte si aromalampu a nakapejte do ní několik kapek přírodního esenciálního oleje. „Na uvolnění doporučuji levanduli, na podporu imunity, stimulaci trávení a krevního oběhu zase skořici. Skvělý je i citrónový esenciální olej, který dokáže pomoci při začínajícím nachlazení nebo problémech s dýcháním,“ říká odbornice na přírodní kosmetiku Lenka Petrovičová.

Je však dobré si dát pozor, aby byl vonný olej skutečně přírodní. Umělé přísady mohou mít nežádoucí účinky. Například vyvolat bolesti hlavy, ale i alergické reakce. To v domácím wellnessu určitě nepotřebujeme!„Přírodní esenciální oleje obsahují terpeny, jsou to látky, kterými rostliny a bylinky lákají k sobě hmyz nebo naopak odrazují škůdce. Jejich aromaterapeutické účinky se využívají v medicíně, v kosmetice, drogerii i v přírodním léčitelství,“ odkrývá taje esenciálních olejů Lenka Petrovičová.

Zázrak jménem sůl do koupele

Pak si do vany přidejte koupelovou sůl. Opět kvalitní a přírodní, s obsahem esenciálních olejů. Nebo si pár kapek oleje nakapejte na sůl, promíchejte, a potom ji nechte rozpustit ve vodě. „Nejdřív si však ověřte, jaké oleje jsou do koupele vhodné, například myrha, kadidlo, kurkuma. Taková lázeň zklidňuje nervový systém, pokožku zbavuje toxinů a může pomoci ulevit i od některých zdravotních problémů,“ radí Lenka Petrovičová z Ťuli A Ťuli. Je to díky tomu, že se kvalitní soli do koupele skládají z více složek: z různých druhů soli a z aromalátek, které působí na naše smysly. „V soli z Mrtvého moře a v dalších druzích solí se nachází pro kůži a její očistu důležitý hořčík, draslík i vápník. Ten například pomáhá udržovat pokožku přiměřeně hydratovanou a vláčnou. Obsahují i kalium, selen, brom a jiné látky, které jsou důležité pro výživu a metabolismus buněk. V kuchyňské soli byste je hledali marně,“ usmívá se expertka na přírodní kosmetiku.

Vše důležité mějte po ruce

Když půjdete do vany, nachystejte si na dosah dobrý celotělový peeling. K němu se ještě dostaneme. Mezi tím ještě můžeme využít toho, že v koupelně je příjemně voňavý a vlhký vzduch. Póry se otevřely, chce to pleťovou masku! Když wellness, tak se vším, co k němu patří!

Očistěte si pleť a na ni si aplikujte pleťovou masku, která vám prospěje. Vyberte si podle typu své pleti a podle toho, co právě potřebuje - očistu, výživu, hydrataci... Ještě pustit příjemnou relaxační hudbu a můžete se ponořit do speciální koupele. Zavřete oči, odpočívejte a nechte všechny použité produkty na domácí wellness udělat svou práci.

Rozhodující čas

Pleťovou masku nenechávejte působit déle, než je doporučeno. Její efekt by se tím nezesílil naopak, mohla by vám podráždit pleť. Koneckonců, ani pobyt v teplé vaně není dobré zbytečně prodlužovat. Dvacet minut je tak akorát, abyste se uvolnili, aby sůl do koupele udělala svou práci, ale zároveň, aby se pleť zbytečně nevysušila.

Ale dejte tomu ještě pět minut, rozmazlete se ještě o trošku víc. Celotělový peeling určitě přijde vhod! „Peelingy pomáhají vrchním vrstvám kůže zbavit se odumřelých buněk a tím se rychleji obnovit. Zároveň obvykle obsahují různé, pro pokožku výživné, látky. Doporučuji ho používat právě po solné koupeli, kdy jsou póry více otevřené, a proto se kůži prospěšné látky do ní snadněji vstřebají,“ radí odbornice z Ťuli A Ťuli.

Příjemnou koupel zakončete studenou či vlažnou vodou. Rozproudí krev v žilách a co je také velmi důležité, otevřené póry na kůži se rychle zavřou a udrží v sobě vše dobré, co vstřebaly.

Osvěžení a uvolnění

Jakmile vyjdete z vany, bude celé vaše tělo jako znovuzrozené. Uvolněné, čisté, voňavé, buňky kůže vyživené. Zabalte se do osušky a pouze ji na pleť přitlačujte, abyste vysušili kapky vody.

Welnessování však ještě nemusí končit. Nakrémujte všechny části těla, kam dosáhnete. Pokud si troufáte, tak i přitlačte, ať parádně rozproudíte lymfu. Ta pomůžete odvést toxiny zevnitř těla a bude vám ještě o něco lépe.

Aromalampa stále voní, hudba tiše zní, a to je pravý čas dát domácímu wellness zlatý hřeb. Zabalte se do deky, a ještě několik desítek minut relaxujte. „Nebojte se ani usnout, bude to pouze důkaz toho, že váš domácí wellness zážitek byl dokonalý,“ uzavírá Lenka Petrovičová.

Zásady domácího wellness

  • Vyhraďte si na něj dostatek času.
  • Na domácí wellness potřebujete kvalitní esenciální olej, sůl do koupele, pleťovou masku, celotělový peeling a hydratační nebo masážní krém.
  • Stejně jako si pleťovou masku nanášíte na očištěnou tvář, i do solné koupele je dobré vstupovat osprchovaná.
  • Voda ve vaně by neměla být příliš teplá, protože hrozí zásadní snížení tlaku. Navíc v horké vodě dlouho nevydržíte.
  • Používejte kosmetiku na přírodní bázi, ta pokožce a smyslům skutečně něco dá a nic jim nevezme.
  • Koupel by neměla přesáhnout 20 - 25 minut.
  • Zakončete ji studenou, nebo alespoň vlažnou sprchou.
  • Vysušte se tak že se do osušky zabalíte a látku pouze jemně přitlačíme na tělo. Není žádoucí kůži zbytečně třít.
  • Poslední fází domácího welness je relaxace na lůžku zabalená do teplé deky.
  • Ještě předtím však vypijte sklenici blahodárné čisté vody.