Pleť můžete mít jako samet, pokud si krásu budete dávkovat po kapkách!

Měkká a poddajná, ale zároveň pevná pleť, tak to je sen každé ženy v každém věku. Dokud má dostatek kyseliny hyaluronové, která je jako houba a zajišťuje hydrataci i objem, zůstává pleť pružná. Bohužel, příroda to zařídila tak, že věkem z objemu „houby" postupně ubývá. Naštěstí medicína našla řešení.

Ne náhodou je kyselina hyaluronová (HA) v centru zájmu vědců a lékařů již několik desetiletí. Je velmi důležitou součástí lidského těla, která zajišťuje bezbolestný pohyb, má vliv na kondici kloubů, na stav a vzhled pleti, vlasů, sliznic a mnoha dalších věcí. Je prostě součástí zdraví i krásy.

„Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského organismu, hlavně buněčných stěn, a její nedostatek má mnoho negativních důsledků na stav kůže, sliznic, chrupavek, očí, ale i plic, ledvin, svalů, a dokonce i mozku. Proto se její aplikování ve vhodné formě a vhodném množství využívá nejen v estetické medicíně, ale i v dalších medicínských oborech,“ říká lékařka, MUDr. Ivana Húšťová.

Pokožka jí má nejvíc

Ačkoli je kyselina hyaluronová důležitou součástí mnoha orgánů, nejvíce, až 55 %, se jí nachází v kůži. Díky ní je pokožka hebká a pružná, dokáže bojovat s volnými radikály i podílet se na tvorbě kolagenu a elastinu. „Kyselina hyaluronová poskytuje tělu mnoho benefitů, proto je velká škoda, že postupně naše tělo ztrácí schopnost tuto kyselinu tvořit a máme jí stále méně,“ konstatuje majitelka kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL, Katarína Demetriou.

Produkce HA začíná zpomalovat už v mládí (některé zdroje uvádějí dokonce věk 18 let). Ale protože se to děje pomalu a postupně, v raném mládí to ještě ani neuvidíme, ani nepocítíme na fungování těla.

První příznaky po třicítce

Kyselina hyaluronová se tvoří pomocí enzymů uvnitř buněk. Stačí však málo, například kouření, opalování se nebo zánět, aby se její produkce zpomalila. Dokonce její produkci neprospívají ani brusinky, borůvky a citrusové plody, protože obsahují enzymy, které blokují tvorbu kyseliny hyaluronové.

Že jí má tělo méně začne být patrné již krátce po třicítce. Pleť přichází o část své pružnosti a objemu, objevují se první vrásky, občas mohou bolet klouby... Děje se to ale pomalu, nenápadně, proto tomu nevěnujeme tolik pozornosti.

Po čtyřicítce pouze polovina

Podle některých studií se kolem 40. roku života vlastní produkce kyseliny hyaluronové zásadně sníží a její obsah se v těle zredukuje až o polovinu! Odborníci doporučují, aby se nejpozději v tomto věku dodávání kyseliny hyaluronové do těla (z externích zdrojů) stalo běžnou součástí životního stylu. V podstatě denní rutinou.

Je to důležité nejen kvůli vzhledu, ale i zdraví. Dehydrovaná pokožka je tenká a snadno se poškodí. Přes ranky a trhlinky mohou do těla proniknout choroboplodné zárodky. Nedostatek HA v kloubní tekutině zas může způsobit bolest při pohybu. A určitě je potřeba zmínit, že úbytkem kyseliny hyaluronové organismus ztrácí schopnost tvořit i další látky, například kolagen a elastin.

Po 60. roce života je vlastní produkce HA již natolik nízká, že v těle zbývá asi jen 10 % z původního množství.

Tři druhy řešení

„Zachování nebo opětovné získání kyseliny hyaluronové je cílem mnoha výrobků péče o pleť. Dnes jsou vědci velmi úspěšní v úsilí začlenit tuto kyselinu do složení produktů péče o pleť, proto ji najdeme v pleťových vodách, krémech, sérech, i ve formě doplňků stravy v tekutém stavu, na každodenní pití," říká K. Demetriou z Pharma MKL.

Molekuly kyseliny jsou dost velké, proto pokud jsou součástí pleťové kosmetiky, dokáží zajistit její dostatek pouze ve vrchní vrstvě kůže.

Tělo však potřebuje kyselinu hyaluronovou i uvnitř, proto se dá doplňovat i injekčně (aplikace patří výhradně do rukou vyškolených odborníků) a na každodenní systematické a příjemné dodávání HA do organismu slouží čirá kyselina hyaluronová na pití. Působí zevnitř směrem ven a při pravidelném užívání se dá výrazně regulovat nedostatek HA v organismu, což se projeví na zlepšení stavu svalů, kloubů, sliznic a samozřejmě i na pružnější pleti, silnějších vlasech a pevnějších nehtech.  

Ranní doušek

Doporučuje se pravidelně užívat vhodný počet kapek kyseliny hyaluronové na pití Hyalurmed ráno, protože potom doplněk výživy krásně reguluje pitný režim. Přece jen je trochu otravné budit se v noci s pocitem žízně... Večer jsou vhodnější preparáty s kolagenem.

Pokud se chystáte během zimy na omlazovací zákrok, jakým je chemický peeling, laserové ošetření nebo resurfacing, dermatologové doporučují dopřát si během regenerace i ranní sklenici vody s kyselinou hyaluronovou na pití. Podpoří hojení a regeneraci pokožky a díky protizánětlivým schopnostem ji ochrání před případnými komplikacemi, které mohou nastat po zákroku.

Jak nám může kyselina hyaluronová pomoci? Účinků je mnoho:

  • hydratuje, pomáhá pokožce udržet si vlhkost a objem
  • vyhlazuje jemné linie
  • zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • pomáhá vyživovat klouby, svaly i kosti a zlepšuje stavy způsobené onemocněním kloubů
  • zlepšuje stav sliznic
  • zmírňuje syndrom suchého oka
  • má vliv na schopnost organismu regenerovat, přispívá k dobrému spánku, pocitu energie i lepší potenci
  • napomáhá hojení ran a popálenin
  • slouží jako podpůrná léčba při urologických obtížích