Co bylo doopravdy za excentrickou podobou Alberta Einsteina

Albert Einstein byl v roce 1999 časopisem Time označen za Osobnost století. Tento poněkud výstřední, avšak jeden z největších a nejslavnějších vědců všech dob se nebál kohokoli kritizovat, ale dokázal i přiznat své chyby a přiznat, že se mýlil. Jako vědec se choval zcela nepokrytě. Stál u zrodu teorie relativity, kterou několikrát změnil díky nově přicházejícím poznatkům. Byl i u zrodu kvantové teorie, kterou se snažil prosadit a trvalo to téměř 20 let, než byla fyzikální obcí uznána.

Věděli jste, že za svůj excentrický vzhled úplně nemohl? Za prvé trpěl Aspergerovým syndromem a za druhé si mnoho lidí dodnes myslí, že příliš nedbal o svůj vzhled. Pravda je však úplně jiná, trpěl nezvladatelnou vlasovou střapatostí a přirozenou asymetrií, a s takovou hřívou si nedokázal snadno neporadit. On sám prý genetickou mutací netrpěl, ale jeho neposedná kštice ji prý velmi připomínala.

Dnes se pro tkz. syndrom neučesatelných vlasů častěji užívá Einsteinův syndrom. Statistiky říkají, že jím v čisté formě trpí necelá stovka lidí na světě. Zda se jedná skutečně o neposlušné vlasy prozradí rozbor DNA, pokud je potvrzena mutace jednoho ze tří genů: PADI3, TGM3 a TCHH (pozn.: vyšetření je velice drahé a mimo výzkum se vlastně neprovádí). Ta ovlivňuje barvu a strukturu vlasů, které kolmo odstupují od pokožky. Častěji je zaznamenán rodinný výskyt, a to bez rozdílu pohlaví.