Aromaterapie pro duši: Odhalte tajemství esenciálních olejů

Přivonět si ke zdraví, síle a čistotě. I tak by se ve zkratce dala popsat aromaterapie. Samozřejmě, celý proces je mnohem složitější, ale v principu jde o ovlivňování psychického a fyzického zdraví esenciálními oleji. Jak fungují a jak rozpoznat ty kvalitní?

Aromaterapie je stará jako lidstvo samo. Využívají se v ní éterické oleje, kterým se říká také přírodní silice nebo esenciální oleje. Pojem éterický olej se přitom používá již od 16. století.

Tak jako původ, i výroba esenciálních olejů je výsostně naturální. Využívá se přitom jeden ze tří postupů buď destilace vodní párou, suchá destilace nebo mechanické procesy jako lisování. Vznikne směs, v níž je esenciální olej nahoře a voda (hydrolát) vespod. Ten se dále využívá jako účinná přírodní pleťová voda.

Voňavé molekuly

Přírodní esenciální oleje se extrahují z květů, kůry, stonků, listů, kořenů nebo jiných částí rostlin. Při pohledu přes výkonný mikroskop byste viděli, že obsahují množství drobných molekul. Na velikosti v tomto případě záleží stejně jako na vůni. Miniaturní rozměr molekul esenciálních olejů dovoluje jejich snadné vdechování či vstřebávání přes kůži. Odtud dále putují do krevního řečiště a krví se transportují po celém těle, aby pomáhaly tam, kde je třeba. Inhalace esenciálních olejů zase stimuluje funkce mozku.

No a odkud se bere jejich aroma? „Mohou za to hlavně terpeny, těkavé organické sloučeniny rostlinného původu, které v přírodě slouží ke komunikaci s okolím. Rostliny jimi lákají hmyz nebo odrazují škůdce. Díky procesu parní destilace se dají izolovat z rostlin tak, že výsledkem jsou čisté esenciální oleje, které mají široké využití v medicíně, přírodním léčitelství, kosmetice či drogerii,“ vysvětluje odbornice na přírodní kosmetiku Lenka Špaldová z Ťuli A Ťuli.

Léčivé nádechy

Inhalování vhodných esenciálních olejů pomáhá zlepšovat celkový zdravotní stav organismu, podporuje imunitu a dokáže tlumit projevy alergických reakcí. „Je to díky tomu, že složky esenciálních olejů dokáží bojovat proti zánětu. Některé oleje tlumí akutní dýchací problémy tím, že stimulují vylučování škodlivin z těla prostřednictvím moči a potu. Jelikož jde o čisté a vysoce koncentrované oleje, k dosažení požadovaného výsledku stačí opravdu jen malé množství,“ upozorňuje Lenka Špaldová.

Mnoho druhů, spousta účinků

Jelikož příroda nabízí téměř nekonečné množství rostlin i stromů, i paleta esenciálních olejů je široká. Díky tomu si každý může najít pro sebe to pravé ořechové, co mu vyhovuje jak vůní, tak účinky. Podobně jako parfémy, i silice mohou být citrusové, kafrové, zemité, květinové, dřevité (např. Borovice, cedr, smrk), kořeněné, a dokonce i pryskyřičné (například myrha) či bylinné (bazalka).

„Olej doporučuji vybrat nejen podle žádoucího účinku, ale i podle oblíbené vůně, protože jeho aroma by vám mělo být příjemné,“ radí Lenka Špaldová z Ťuli A Ťuli. „Někdy je náročné odlišit přírodní esenciální olej od umělého. To se vám pouze smysly nepodaří, ale vysoká pravděpodobnost, že jde o naturální olej je, pokud je zabalen v tmavém skle. Pomohou i informace na etiketě, kde by mělo být uvedeno, že jde o 100% přírodní esenciální olej, název rostliny, z níž pochází, může být i v latině, a informace, že dodavatel, respektive výrobce má ke každé šarži olejů pořízenou GC/MS analýzu. Laik nemusí vědět, co to je, ale určitě to pro spotřebitele znamená, že olej je čistý a nebyl padělaný.“

Nadechněte se...

  • aroma esenciálního oleje z máty peprné a ucpaný nos bude brzy minulostí
  • aromata esenciálního oleje z levandule a alergické reakce jako slzení očí či kýchání budou mírnější nebo zcela zmizí
  • vůně eukalyptové silice na uvolnění dýchacích cest a snadnější vykašlávání hlenů
  • aroma esenciálního oleje z citronu a podpoříte správné fungování lymfatického systému, což zmírní bolest hlavy, nepříjemné projevy alergie i psychickou otupělost