Nepolíbená na prvního máje? Tak to se vám nesmí stát!

Věděli jste, že je vědecky dokázáno, že během líbání se zvyšuje hladina oxytocinu, který známý také jako hormon lásky? Snižuje stres, navozuje příjemné pocity, posiluje imunitu, zmírňuje bolest, má blahodárný vliv na kvalitu spánku, ale především zvyšuje sexuální touhu. Při líbání se vyplavuje více i testosteronu, čímž se zvyšuje sexuální apetit a zapomenout nesmíme na dopamin, ten totiž stojí za příjemnými pocity spojenými s tímto láskyplným aktem. Během líbání se uvolňují ještě také enzymy, které blokují stresový hormon glukokortikoid.

Věděli jste, že při vášnivém francouzském polibku, který trvá minimálně sedm sekund, zapojíte až 34 různých obličejových svalů a spálíte dokonce 12 kalorií? Je to vlastně rozcvička mimických svalů, která prospívá kůži a nesvědčí vráskám.

Na prvního máje musí být políbena každá žena pod rozkvetlou třešní, aby následující rok neuschla. Tento polibek jí v křesťanském pojetí má zachovat krásu, přitažlivost a zajistit páru plodnost. Ještě v první polovině minulého století patřilo políbení především zaslíbeným párům, neboť byl branou k povzbuzení sexuální touhy. Okusit trochu toho zakázaného ovoce však chtěl každý milenecký pár. Ve druhé polovině 20. století se mravy začaly poněkud uvolňovat, a tak se ženy a dívky začaly předhánět, která se bude líbat déle nebo ji políbí více mužů.