Chcete vidět na vlastní oči Zátiší s jahodami od Emila Filly? Ač se to nezdá, zamiřte do Europarku ve Štěrboholech

Pražské nákupní centrum Europark Štěrboholy připravilo pro své návštěvníky naprosto mimořádnou výstavu obrazů Emila Filly a jeho žaček Aleny Antonové a Daniely Benešové. Obě dámy se zúčastnily 12. dubna slavnostní vernisáže, na kterou zavítala celá řada  významných osobností.

Skutečným drahokamem výstavy je obraz Emila Filly Zátiší s jahodami z roku 1931, který je zapůjčen ze soukromé sbírky. Pro veřejnost je naprosto neznámým dílem, které se těší až nyní pozornosti fotografů, před nimiž byl zcela ukryt, stejně jako před zraky všech obdivovatelů jeho příznivců. Ceny jeho obrazů v aukčních sálech atakují ceny nejvyšší.

Rodák z Chropyně Emil Filla, jehož dílo zná celý svět, byl kubistickým malířem, grafikem, sochařem, výtvarným teoretikem a profesorem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde se s ním setkala celá řada studentů a studentek a nikdo z nich sobě kousek Filly nezapře. Stejně jako Alena Antonová a Daniela Benešová, dvě jeho žačky, které společně  vystavují v OC Europark Štěrboholy.

Alena Antonová absolvovala v Praze v roce 1955, která dodnes reprezentuje jeden z nejslavnějších ateliérů. Svého profesora Emila Fillu obdivovala a navázala na jeho tvorbu a kubismus nadále posouvá do jednadvacátého století.  Nikdy netoužila po pomíjivé lidské slávě.

To Daniela Benešová, akademická malířka a grafička, absolvovala o dva roky dříve. Její dílo je poetické, precizní a zcela dokonalé, která si již v samých začátcích vytvořila svůj osobitý styl, který si drží  až do současnosti. Dodnes objevuje krásu v poetickém pojetí člověka, čisté přírody a okolního světa.

Výstava Emil Filla a jeho žákyně Alena Antonová, Daniela Benešová potrvá až do 29. dubna 2018, nenechte si tuto naprosto mimořádnou výstavu ujít. Stejně jako si ji nenechala ujít Štěpánka Duchková, která při setkání s žačkami Emila Fily perlila znalostmi o jeho díle a životě. Kristina Kloubková byla zcela nadšená a dcerka Jasmínka se dokonce u dvou obrazů zastavila o něco déle než u jiných a s nadšením si je prohlížela. Alice Bendová si také našla čas ve svém programu, aby si mohla prohlédnout nejen Zátiší s jahodami autora, kterého nesmírně obdivuje, ale celou výstavu, o která mluvila jen v superlativech.