Změnou jídelníčku k pohodovému klimakteriu

Věděla jste, že průběh klimakteria můžete do určité míry sama ovlivnit? Genetika není všechno! Kromě pohybu má na projevy menopauzy velký dopad i váš jídelníček, který by měl být v tomto specifickém období obohacen o konkrétní potraviny.

Návaly horka, nadýmaní, pocení – to je jen zlomek obtíží, které vás v průběhu menopauzy mohou potrápit. Kromě těch lehčích jsou tu bohužel i vážnější příznaky související s přechodem, jež mohou vést k závažným zdravotním problémům. Žádná z nás by proto neměla podceňovat složení své stravy.

Ženy v menopauze by se kvůli zvýšenému riziku osteoporózy měly zaměřit především na doplňování vápníku. Vhodné je proto pravidelně konzumovat mléčné výrobky, jako jsou jogurty a sýry, ale i další potraviny bohaté na vápník: špenátové či kapustové listy, fíky, papáju či pomeranče. Nezapomeňte doplnit i vitamín D, který vstřebávání vápníku v lidském těle podporuje. Úbytek kostní hmoty se vám tak obloukem vyhne.

Jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění, jejichž riziko se v klimakteriu výrazně zvyšuje, je dobré konzumovat více ovoce a zeleniny, ale i rostlinných bílkovin, které se nachází v luštěninách, celozrnném pečivu či ořechách a semínkách. Velmi vhodné jsou též mořské plody a avokádo, obsahující zdravé tuky pomáhající snížit cholesterol.

Od méně závažných, ale zato velmi nepříjemných příznaků menopauzy si můžete jednoduše ulevit bylinkami. Užívání bylinných doplňků stravy je velmi oblíbeným řešením: je účinné a navíc přírodní. I takový je preparát GS Merilin Harmony, obsahující klinicky ověřenou kombinaci ploštičníku hroznatého a třezalky tečkované, který vám uleví jak od návalů horka a pocení, tak i psychických obtíží spojených s klimakteriem. Navíc je obohacen o vápník a vitamín D, látek podstatných pro zdraví vašich kostí.

GS Merilin

3měsíční kúra (90 tablet)

Orientační cena: 526 Kč

Dávkování: 1x denně jedna tableta

Účinné látky: Ploštičník hroznatý, třezalka tečkovaná, cimicifuga racemosa, vápník, vitamin D3

Efekt lze očekávat nejdříve po 4-6 týdnech užívání

Více informací naleznete na: www.merilin.cz