Zahrada na niti pořádá první letošní Rostlinnou štafetu

České květinářství Zahrada na niti se kromě prodeje rostlin věnuje i jejich vyměňování a darování. Už čtvrtým rokem pořádá Rostlinnou štafetu, akci určená všem milovníkům rostlin, kde se můžete zbavit rostlinných přebytků a odnést si nové kousky. A to vše bez jakýchkoliv poplatků. První letošní štafeta proběhne v úterý 7. dubna, další jarní termíny už jsou také vypsány.

Jak taková rostlinná štafeta probíhá?

Štafeta se koná venku, před Zahradou na niti ve Školské 7 na Praze 1, kde je umístěn dlouhý stůl, na který se mohou po celý den od 10 do 18 hodiny odkládat rostliny, které by majitelé rádi poslali dál. A z něj si návštěvníci mohou také jakoukoliv rostlinu odnést. Květiny mohou být pokojové i venkovní, jen ty umělé se na akci nehodí. „Víc, než co jiného je štafeta rostlinný happening. Přiležitost rostliny darovat, vyměňovat i získávat a s nimi i cenné tipy a zkušenosti,” vysvětluje koncept Lenka Hrubá, zakladatelka Zahrady na niti. Speciální trofejí je pilea peperomioides, rostlina, která se díky řízkování a darování rozšířila po celé severní polokouli, aniž by botanici vůbec tušili, co je zač. I její řízky budou na akci k dostání.

Na štafetě je sympatické to, že účast není nijak placená, všechny exempláře jsou zdarma a dokonce ani nemusíte sami nic přinést. Jedinou podmínkou je, že si každý účastník musí alespoň jednu rostlinku odnést. Lenka Hrubá navíc doporučuje připravit k rostlinkám i cedulky s příběhem, kde můžete uvést třeba od koho rostlina je, jak se k vám dostala, nebo proč ji posíláte dál. Příběhy mají své kouzlo a nový majitel má pak podle Lenčiných zkušeností k rostlině ryzejší vztah. A na další štafetu třeba přinese její další výhonky.

Komu je rostlinná štafeta určená

  • Rádi byste si pořídili nové květiny s příběhem?

  • Sháníte nějaký konkrétní druh rostliny?

  • Potřebovali byste se zbavit nadbytečných rostlin, řízků, semínek nebo klíčků?

  • Je vám líto rostliny vyhazovat?

  • Nelíbí se vám rostlina poděděná po babičce?

  • Květina se rozrostla a zabírá moc místa?

  • Přestěhovali jste se a v novém bytě je pro rostliny málo světla?

  • Přestal se vám nějaký druh pokojovky líbit?

  • Máte doma moc exemplářů od jednoho druhu?

Jarní termíny Rostlinné štafety v roce 2020

7. dubna // 29. dubna // 14. května // 27. května // 18. června

Čas: od 10 do 18 hodin

Místo: chodník před Zahradou na niti, Školská 7, Praha 1

 Více se o rostlinné štafetě dočtete na rostlinnastafeta.cz, kde najdete i fotografie z předchozích kol