Zima a péče o pleť – jak nepodcenit zimní dny

Sice letos zřejmě nezažijeme extrémně tuhou zimu, ale přesto do nádherného a prosluněného jara nám ještě nějaký ten týden zbývá. Proto bychom ani teď neměli zapomínat na správnou péči o pleť. Pochopitelně ještě stále zimní péči. Ano, během chladných měsíců je skutečně chování naší pleti odlišné a specifické, a tak by měla být odlišná i péče o ní. Úbytek ceramidů, často narušená bariérová funkce pokožky, která vede k nadměrné suchosti pleti, jejímu praskání, oděrkám, svědění, zvýšení citlivosti a častějším problémům i u osob, které během roku běžně na kožní problémy netrpí. Na to vše je třeba brát zřetel, ať nás poslední zimní týdny ničím nezaskočí a můžeme následně opravdu jaro přivítat plni života, energie, vitality, a hlavně se zdravou, hebkou a sametovou pletí. Seznamte se s několika hlavními pravidly zimní péče o pleť.

Stejně jako během chladných dnů zahalujeme své tělo do vrstev oblečení, nesmíme zapomínat ani na „zahalení“ pleti. To sice není možné úplně do slova, ale zahalit, respektive ochránit ji můžeme vhodnou kosmetickou péčí a správným chováním. Víte skutečně jak na to? Přinášíme vám proto několik základních bodů.

Proč ve studeném počasí na pleť „jinak“?

Možná si řeknete, čím jsou chladné dny tak specifické, že vaše pleť je přece stále stejná, nezmění se její typ ani příliš odstín, tak proč by se péče měla najednou tolik lišit nebo uzpůsobovat? Odpovědí je právě protože je prostě stále ještě zima.

Stejně jako v těchto měsících nechodíme oblečeni jen na lehko, a naopak se halíme do spousty vrstev oděvů, měli bychom podobně přistupovat i k pleti. Jen si představte, jak by na tom bylo vaše tělo, kdybyste teď vyšli například jen v tričku nebo halence? A podobně je na tom naše pleť, kterou navíc do teplých vrstev oděvů zahalit téměř nemůžeme.

Změna počasí a teplot s sebou pochopitelně nese i změnu chování naší pleti. Najednou z ní ubývají ceramidy, často během zimních měsíců trpíme na narušenou kožní bariéru, která má za následek ztrátu hydratace, zvýšení suchosti pleti, a naopak pronikání škodlivin do pleti. A co teprve osoby s citlivou pokožkou nebo trpící ekzémy, lupénkou a dalšími kožními problémy? Pro ty jsou studené měsíce opravdu nerizikovějším obdobím. Ale i osoby, které se běžně s kožními problémy nepotýkají mohou najednou zaznamenat zhoršený stav pleti, suchou pokožku a nepříjemné pnutí, drobné záděrky nebo prasklinky na rtech a v koutcích úst – to vše mají na svědomí právě zimní vnější vlivy prostředí.

Jednoduše řečeno, změnily se okolní vlivy, které na naši pleť působí, a tak je třeba změnit i samotnou péči o ni.

Obnovte přirozenou kožní bariéru

Je vaše pokožka najednou suchá, nepříjemně pne nebo dokonce praská? S největší pravděpodobností máte nerušenou kožní bariéru a na problémy máte přímo zaděláno. Je proto třeba co nejdříve obnovit přirozenou kožní bariéru, aby dokázala na pokožce vytvořit jakýsi ochranný štít a zabránila pronikání toxických látek, a naopak úniku vláhy, a tak i ztrátě hydratace.

Pomohou vám s tím ochranné bariérové krémy, které zároveň narušenou a citlivou pokožku dovedou hojit a zmírňovat její problémy. Ideální jsou například krémy na bázi zinku, které jsou určeny i pro osoby s hypercitlivou pokožkou, nijak ji nezatěžují a poskytnou pokožce náhradní kožní bariéru (např. 2Derm Transparent).

Přirozená kožní bariéra a snaha o její obnovu by měla být základem péče v chladných měsících. Jen tak lze totiž v péči o pleť pokročit dál, bez nepříjemných kožních problémů a jejich neustálého řešení, užívání celé řady krémů, mastí a balzámu s nejasným výsledkem. Ideálně by nám měl stačit jen jeden bariérový krém, který naší pleti poskytne patřičný komfort a péči a ostatní přípravky péče o pleť by měly být už tradiční klasikou.

Chraňte pleť

Obnovu přirozené kožní bariéry bychom ale neměli zaměňovat s ochranou pleti jako takové. Základem je samozřejmě vytvořit si přirozenou kožní bariéru, například bariérovými krémy, které nám pochopitelně poskytnou tu nejlepší péči a ochranu, především u citlivé pleti. V naší kosmetické sbírce by každopádně neměl chybět ani běžnější pleťový krém, který nás ochrání před chladem, mrazem i škodlivinami prostředí a který pochopitelně vyhovuje našemu typu pleti.

Vhodné jsou například přípravky s obsahem regeneračního a zklidňujícího medilanu, které jsou výbornou volbou i pro citlivou pleť. Dále můžeme sáhnout například po krémech obsahujících pantenol, včelí vosk, přírodní oleje, minerál nebo vitamín E (např. Lanomed krém, Mineral krém nebo Krém s liposomy).

Zároveň bychom neměli zapomínat na aplikaci krému zhruba 20 minut před tím, než vyjdeme do chladného venkovního počasí. Krém totiž za tu dobu stačí naše pleť absorbovat a už plní svojí funkci, tedy správnou ochranu. Pokud bychom vyšli například do ještě stále mrazivého rána bezprostředně po aplikaci přípravku, příliš by nám nepomohl, a naopak, jeho drobné částečky, které se ještě nestačily vstřebat by daly naší pleti spíše zabrat.

Hydratujte pleť

Obnovou přirozené bariérové funkce pokožky samozřejmě zabráníte i úniku vody, a tak ztrátě její hydratace, ale je pochopitelně třeba tento stav ještě podpořit. Ve vaší zimní kosmetické výbavě by tak rozhodně neměly chybět ani hydratační krémy či séra. Ty pleti dodají potřebnou vláhu a dokonale tak bojují proti suchosti pokožky, kterou v tomto období trpí až 50 % populace.

Navíc díky vhodným hydratačním přípravkům pleti dodáte i potřebnou svěžest, sametový a mladistvý vzhled a pružnost. Vedle klasických hydratačních krémů, v denní i noční podobě už dnes můžeme sehnat například i hydratační masky nebo toniky, které jsou dokonalým doplňkem právě ke krémům a sérům (např. Hydro-nutritive tonic, Regenerační maska Hydrooptimal).

Při samotné volbě hydratačních krémů nám přijdou vhod například ty s obsahem pantenolu, glycerinu nebo mikroemulzního systému, pomůže ale i BIO sacharid či kyselina hyaluronová.

Čeho se vyvarovat?

  • Existují ale i věci, kterých byste se měli vyvarovat. Jaké to jsou?
  • Nepoužívání pleťového krémy před tím, než vyjdeme ven
  • Nepoužívání balzámu na rty, popřípadě krému na ruce
  • Nedostatečný pitný režim s odůvodněním, že v zimě není žízeň
  • Používání pouze lesků a rtěnek, nikoli balzámů na rty
  • Zapomínání na péči o nehty a jejich okolí
  • Podcenění síly zimního slunce a nepoužívání krémů blokující UV záření
  • Vycházení ven s čerstvě umytými vlasy, respektive s vlhkými a nedostatečně vysušenými vlasy

Péči o pleť se jednoznačně vyplatí nepodceňovat a nenechat ji náhodě. Dobrým nápadem není ani volba „protrpět poslední zimní dny“ a doufat, že na jaře už „to“ bude lepší. Vždyť stačí jen několik málo triků v kombinaci s vhodnými kosmetickými přípravky a uvidíte na pleti změnu, která se vám bude líbit a která vás bude bavit. Bez veškerého trpění, maskování nedokonalostí pleti a pleťové nepohody způsobené suchostí, pnutím nebo praskáním. Ať můžete jaro přivít plni síly, a hlavně s krásnou, zdravou a sametovou pletí.