I pleť může být ve stresu, a to má své následky…

Stres děsí každou ženu i dívku. Vyvolává totiž pocity úzkosti, strachu a obav. Naše doba a životy se zrychlují, při studiu i v zaměstnání jsou na nás kladeny stále větší nároky, a tak se zdá, že stres je zkrátka všudypřítomný. Ještě před pár lety se na ty, kteří mluvili o stresu koukalo „skrz prsty“ jako na psychicky labilní, přecitlivělé nebo líné, dnes však určitou formu stresu zažívá asi každý z nás, a tak se toto slovo stalo běžnou součástí našeho slovníku. Věděli jste však, že stresem netrpí jen naše psychika, ale i naše pleť? Respektive, že stres a stresové situace, kterými procházíme postupně napadají naše tělo, tedy i naši pokožku a její buňky? Ano! Staré známé potvrzení faktu, že veškeré problémy se projeví nejprve v oblasti psychiky a pak přejdou i na fyzické tělo.

Stres je skutečný zabiják, a to doslova. Nejen, že nás svazuje, nutí k nečinnosti a dokáže i zcela ochromit, ale je to právě stres, který stojí za řadou tělesných a zdravotních problémů – zažívací potíže, výkyvy v nárůstu nebo naopak úbytku váhy, nespavost, ale i kožní problémy, od akné, přes extrémní suchost pokožky až třeba po rychlejší stárnutí pleti nebo radikální nárůst vrásek. Vše souvisí se vším!

Pleť a stres

Dodržujeme veškeré zásady správné péče o pleť, ráno a večer se důkladně odličujeme, používáme kvalitní kosmetiku, ale přesto naše pokožka trpí kožními problémy, je suchá nebo jí rychle přibývají vrásky? Pokud máte pocit, že mluvíme o vás, pak byste měli zbystřit! Na vině totiž nemusí být zanedbání nějakého ze správných kroků péče o pleť, ale právě STRES.

To, že i pleť je ve stresu může být na první pohled úsměvné, ale bohužel je to realita dnešních dní. Stres nás doslova ničí a sžírá zevnitř, a pokud je pravidelný a dlouhotrvající je jen otázkou času, kdy se projeví i na naší kráse a na pokožce začneme, přes veškerou péči, pozorovat první problémy.

Akné, vrásky v mladém věku, extrémně suchá pleť, počínající lupénka, dehydrovaná pleť a pleť bez pružnosti – to vše může působit stres.

Pomooc! Stres útočí

„Pomoooc, už je tu zase ten nepřítel na S, který vše devastuje“, jako by volala naše pleť. A co se při zásadnějších stresových stavech děje v nitru našeho těla a kožních buněk? Seznamte se…

Adrenalin stoupá

Známe to asi všichni – čeká nás důležitá zkouška, jednání nebo setkání a najednou nemůžeme dýchat, jako bychom se nemohli vůbec nadechnout, máme zrychlený dech i tep a vůbec se necítíme dobře. To se hlásí o slovo hormon adrenalin, jehož hladina prudce stoupá. Pro jednou se samozřejmě nic neděje, ale pakliže takovéto stavy zažíváme v zaměstnání, škole nebo domácnosti konstantě, zaděláváme si na zásadní problém.

A co na zvýšený adrenalin říká naše pleť? V tomto stavu dochází ke snížení přívodu kyslíku, zúžení cév a k nižšímu dodávání a vstřebávání živin do těla. U pleti to je tolik zásadní kolagen a právě stres může vést k radikálnímu snížení jeho tvorby. A protože právě kolagen je zásadní pro pružnost a pevnost pokožky, pleť bez vrásek či její pomalejší stárnutí, je první vada na kráse hned na světě.

Nadbytek kortizolu

Hormon stresu zvaný kortizol jede v těchto stavech na plno a naše tělo ještě zvyšuje ve stresu jeho produkci. Stresový hormon tak stojí za problémem s mastnou pletí a větší produkcí mazu, což vede k rozsáhlejšímu vzniku akné. Nakonec, posuďte sami! Nestalo se vám alespoň jednou, že celou dobu dovolené nebo prázdnin, jste měli pleť „jako ze škatulky“, ale jakmile se blížily poslední dny volna a s nimi i začátek povinností, vaše pokožka začala protestovat a objevil se nejeden pupínek? Ano, za tím vším stojí stres a kortizol.

Vrásky… a zase ten kortizol

Pokud si říkáte, jak je možné, že i v mladém věku se tvoří vrásky a proč o tolik starší lidé je prakticky nemají, odpověď se skrývá opět ve stresu a kortizolu. Hormon, který naše tělo ve stresových stavech produkuje, toho má na svědomí skutečně víc. Vedle zvýšené produkce mazu zvyšuje i hladinu krevního cukru, jehož molekuly se vážou na proteiny kolagenových vláken, které následně praskají a hned máme o nějakou tu vrásku víc.

Dehydratace pokožky a narušená bariéra

Dehydrovaný není jen náš organismus jako celek, ale přímo naše pleť, a i to má na svědomí stres. Při stresu, vlivem produkce stresových hormonů, dochází k oslabení bariérové funkce pokožky a další potíže vyplouvají na povrch. Navíc dnes, kdy řada z nás bojuje s kožními problémy a narušenou kožní bariérou i bez přispění stresu, se jedná o zcela zásadní problém.

Vlivem narušené kožní bariéry dochází k úniku vláhy z pokožky a k její dehydrataci. I proto až 50 % populace trpí určitou formou suchosti pokožky. Navíc pod tíhou narušené přirozené kožní bariéry do pleti mohou pronikat i škodliviny, což je živná půda pro vznik nebo prohloubení kožních problémů jako jsou ekzémy nebo lupenka.

Jak říct stresu pleti STOP!?

Bylo by krásné zbavit se stresu s okamžitou platností nastálo, ale vzhledem k tomu, že většina z nás se nemůže přestěhovat do Dominikánské republiky nebo na Seychelské ostrovy, musíme hledat jiné cesty. Stejně tak okamžitě nezměníme ani práci, nevyměníme šéfa, kolegy ani spolupracovníky a už vůbec ne sousedy nebo členy rodiny. Tak jak na to?

Odpočinek a relaxace

O tom, že by se práce měla prokládat relaxem slyšíme ze všech míst. Kdo z nás to ale skutečně dělá? Na prvním místě bychom si měli uvědomit, že relaxace a odpočinek není hřích a naplánovat si třeba hned večeři s přáteli, masáž, návštěvu wellness centra nebo aromaterapii. I když se to na první pohled nemusí zdát, tak právě při plánovaném odpočinku dokážeme alespoň na chvíli vypnout a nechat myšlenky volně plynout, bez neustálého uvažování nad tím, kolik nás další den čeká práce nebo kolik špinavého nádobí či nevyžehleného prádla máme doma. Relaxace dokáže alespoň krátkodobě odbourat stres a podpořit i naši pleť. A první, mnohdy nejdůležitější, krok nás snad ani nebude stát tolik úsilí…

Kvalitní jídelníček

Ranní snídaně ve stoje nebo až za volantem auta, pak rychlá káva a možná ohřátý oběd v kanceláři u počítače nebo jen jídlo z rychlého občerstvení. Přesně tak v poslední době vypadá pracovní den řady Čechů, kteří se vlivem stresu a rychlé doby odnaučili kvalitně jíst, vlastně vůbec jíst. A přitom právě pro krásu je jídelníček zásadní.

Kvalitní jídlo si navíc mohou dopřát i pracovně vytížení lidé, kteří jej mohou připravit doma a donést v krabičkách, stačí jen nad stravou, porcemi a jejich počtem uvažovat. A co je správně? Pro krásu je nezbytné ovoce a zelenina, ryby nebo ořechy a semínka, jinak řečeno pokrmy obsahující omega 3 mastné kyseliny, které naše pleť stoprocentně potřebuje. Vždyť i v nespočtu kosmetických přípravků právě omega 3 mastné kyseliny objevíme. Důvodem je jejich pozitivní vliv na kožní buňky, posílení kolagenových vláken v pleti i obsah antioxidantů.

Vhodná péče o „vystresovanou“ pleť? Antistresová kosmetika

Relaxace, pravidelný delší spánek a kvalitní jídelníček naši krásu a vitalitu pokožky nastartují, ale nesmíme zapomínat ani na vhodnou volbu kosmetiky, která naše snažení ještě podpoří. Ne náhodou se můžeme v poslední době setkat s takzvanou antistresovou kosmetikou, jejíž cílem je ochránit pleť před stresem a obnovit její přirozené vlastnosti. Tedy dodat ji potřebnou hydrataci, redukovat tvorbu mazu, navrátit ji pružnost, důležitý kolagen, zbavit ji únavy a nadbytečných vrásek či obnovit její přirozenou kožní bariéru.

Samozřejmostí by vedle kvalitní kosmetiky měla být i pravidelná a důkladná péče. Tedy ranní a večerní čištění pleti, neopomínání odlíčení, pečující masky a výživná séra, která dovedou opět podpořit tvorbu vlastního kolagenu.

Pamatujte, pleť se orgán, který nevyměníme!

Tipy pro vás

Nedovolte vaší pleti být ve stresu! Pomůže vám s tím i správně zvolená pečující kosmetika.

Sérum proti stresu
Antistres Lifting Sérum –
s hydrokomplexem a antioxidanty

Intenzivní antistresový koncentrát pro rychlé vypnutí a zjemnění pleti. Povadlé pleti okamžitě dodá energii, osvěží, rozjasní a vyhladí ji. Obsahuje extrakt zeleného čaje, Beta glukan, hydratační a liftingové složky.

491 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Citlivky beze stresu
2Derm Transparent –
pro obnovu kožní bariéry

Bojujte se stresem i obnovou přirozené kožní bariéry, která zaručí hydratovanou pokožku a zabraní pronikání škodlivin. Krém je vhodný pro citlivou a narušenou pleť, pokožku trpící extrémní suchostí, ekzémy nebo lupénkou.

636 Kč, 50 ml, www.2derm.com

Maskujeme stres
Antistres Lifting Maska –
s kyselinou hyaluronovou a vitamínem E

Krémová maska pro povadlou, unavenou pleť napadenou stresem. Obsahuje cukerné estery, přírodní estery kukuřičného oleje, vitamín E, kyselinu hyaluronová zaručující hydrataci a extrakt zeleného čaje.

161 Kč, 18 ml, www.forlifemadaga.com