V Brně můžete projít Thajsko křížem krážem

Thajsko si můžete nanečisto projít už za týden v Brně na veletrhu GO, který se představí v novém zajímavém formátu. Partnerskou zemi se pro rok 2020 stalo právě Thajsko, země plná vůní, chutí a barev. Dokáže vám nabídnout vše, na co si jen od panenské přírody a krásných pláží až po divoký noční život vzpomenete. Najdete zde jak luxusní hotelové rezorty v oblíbených letoviscích, tak romantické bungalovy na malých ostrovech, kde máte celou pláž pro sebe. Stále objevované Thajsko má bohatou historii a stojí za to některý z bývalých královských měst Ayutthaya nebo Sukhothai. Impozantní sochy Buddhy udělají dojem na každého.

Thajsko jednoznačně okouzlí svou krásnou přírodou a množstvím národních parků. Ve vnitrozemských parcích lze pozorovat hejna ptáků, můžete se vykoupat v chladivých vodopádech či se potápět v moři a sledovat hejna ryb.

To nejlepší, co Thajsko světu dalo, budete mít možnost objevit na veletrhu GO. Díky Tourism Authority of Thailand si u stánku dopřejete thajskou masáž nebo se seznámíte s thajským boxem. Na své si přijdou i milovníci thajské kuchyně. Zjistíte, že Thajsko disponuje také skvělým golfovým a jachtařským zázemím.

Thajský box / Muay Thai

Pojem „Muay Thai“ má pro jeho vyznavače po celém světě mnoho významů. Jako jedno z nejstarších bojových umění je nejen tréninkem zpevňujícím tělo a zdokonalujícím mysl, ale i cvičením posunujícím tělo i duši až na jejich hranici a ještě dále, způsobem života založeným na etice a respektu, bohatou tradicí překypující krásou a grácií, klíčem k sebepoznání i bojovým uměním králů a zároveň králem bojových umění.

Výcvik Muay Thai nemá nic společného s násilím a agresí. Je to sport vyžadující mnoho dovedností a techniky, spolu se schopností rychlé reakce a dobrou koordinací zraku a pohybu těla. Mnozí muži a ženy se začali tomuto sportu věnovat pro snížení tělesné váhy, zlepšení síly a svalstva a mnozí další jej považují za mimořádně užitečný program sebeobrany. Tréninkové kempy Muay Thai je možné nalézt po celém Thajsku. Lze si vybrat z mnoha tréninkových programů, které trvají od jednoho dne až po několik měsíců. Mnoho takových kempů slouží speciálně návštěvníkům ze zámoří a poskytují ubytování i anglicky mluvící instruktory.

Thajské jídlo

Thajská kuchyně je vyhlášená snad po celém světě. Jídlo v jednotlivých regionech Thajska se lehce liší recepturou i chutěmi. Říká se, že nejpálivější jídlo je v jižním Thajsku. Každý thajský pokrm v sobě snoubí několik zdánlivě nekombinovatelných chutí – sladkou, pikantní, slanou, kyselou i hořkou. Základem thajské kuchyně jsou čerstvé ingredience a koření. Typická pro thajskou kuchyni je rýže a k tomu variace zeleniny a masa (vepřové, hovězí, kuřecí, ryby). Thajci mají také výborné polévky (Tom Kha, Tom Yam) a pikantní zeleninové saláty.  Vyhlášené jsou různé druhy curry omáček (nemají v podstatě nic společného se žlutým kari, které znáte z české kuchyně). Výborné jsou čerstvé ryby a mořské plody. Nesmíme zapomenout na čerstvé ovoce. Osvěžujícímu ovocnému mango koktejlu se máloco vyrovná, snad jen vychlazený čerstvě otevřený kokos plný kokosové vody. Thajská kuchyně převzala i různé úpravy nudlí a rozhodně nemůžeme zapomenout na dezerty. Zřejmě nejznámější je „Mango sticky rice“ – sladká rýže s kokosovým mlékem, která se podává s čerstvým lahodným mangem. A až budete mít možnost, dejte si u některého ze stánků tradiční palačinku „rotti“.

Pobyty All inclusive zde nehledejte. A i kdyby zde byly, doporučujeme spíše místní restaurace s pravým thajským jídlem než uniformované hotely. Nebojte se dát si něco klidně i u stánku na ulici. Thajský „street food“ je jedním z nejlepších na světě. Víte, že Michelinskou hvězdu dostal v Bangkoku právě malý stánek, který dělá skvělé nudle Pad Thai? Jestli máte raději luxus, vydejte se do jednoho ze sky barů v Bangkoku, kde vás čeká jak skvělý kulinářský zážitek, tak neopakovatelný výhled na noční Bangkok. Pokud vás thajská kuchyně okouzlí, můžete se zúčastnit některého z kurzů vaření a zkusit si uvařit thajské jídlo pak i doma po návratu z dovolené. Základní suroviny k vaření jsou relativně snadno dostupné i u nás.

Thajské masáže

Dovolená má být relax se vším všudy, a právě v Thajsku jsou na to perfektně vybaveni. Kde jinde si dopřát klasickou thajskou masáž, než přímo v jejím domově. Hlavním účelem thajské masáže je rozproudění energie v těle v souladu s vaším dýcháním. Nejrůznější lázně, wellness a relaxační pobyty si získávají čím dál větší oblibu po celém světě. Thajsko nabízí všechny tyto služby na velmi vysoké úrovni – najdete tu široké spektrum lázeňských center a v nich množství rozmanitých procedur. Můžete si užít jak ty čistě tradiční, při kterých vás bude nejdříve bolet tělo, ale pak budete jako znovuzrozeni, tak různé holistické nebo i moderní medicínské. Výborná wellness centra nejsou jen ve známých místech, jako je Bangkok, Phuket či Pattaya, ale také na různých ostrovech nebo v menších městech.

Thajská masáž nebolí – nechte si doporučit intenzitu masáže tak, jak vám bude nejlépe vyhovovat. Pokud byste i tak měli obavy, vyzkoušejte více relaxační olejovou masáž, masáž nohou, zad, hlavy, nebo rukou. Nejproslavenější škola tradiční thajské masáže se nachází v Bangkoku v chrámě Wat Pho, kde se tomuto umění učí většina thajských masérů, dalšími vyhlášenými chrámy v Bangkoku jsou Wat Mahathat a Wat Parinayok.

Golf

Desítky hřišť na světové úrovni od známých designérů a k tomu skvělé zázemí a služby. Thajsko je dnes „trendy“ vyhledávanou oblastí golfistů. Na golfová hřiště na vysoké světové úrovni narazíte v různých koutech země. Ve vnitrozemí je najdete v Kanchanaburi, Isaanu či Bangkoku, na severu v provincii Chiang Mai nebo Chiang Rai. Pokud chcete spojit hru s pobytem u moře, zkuste golfová hřiště na pobřeží v Pattaye či na ostrovech Phuket nebo Koh Samui. Své golfové výlety můžete spojit s výpravami za poznáváním historie země, ale stejně tak dobře si můžete zahrát s přáteli nebo sem vzít rodinu, která bude odpočívat u moře, zatímco vy se budete věnovat své golfové vášni. Samozřejmě se zde pořádají i různé zajímavé golfové turnaje.

Jachting

Thajsko je bezesporu mimořádně aktivní jachtařskou lokalitou, jejíž dostupnost a možnost pronajmout si loď se v posledních letech výrazně zlepšila. Za jachtingem je nejlepší se sem vydat v období listopad–duben. Nicméně ani v „deštivém“ období se nemusíte bát sem vyrazit. Srážky bývají krátké a vedlejší sezona je znát na nižším počtu turistů, díky čemuž si můžete užívat prázdné moře a pláže. Pro zapůjčení lodě v Thajsku budou rozhodující hlavně zkušenosti s řízením lodí a orientací v námořních mapách. Vzhledem k mírnému charakteru počasí je možné plavbu v Thajsku doporučit i mírně zkušeným kapitánům bez zkušenosti v přílivových vodách. Pokud byste sami loď řídit nechtěli, můžete si loď zajistit i s místním nebo českým kapitánem. Nejznámější a malebná trasa vede kolem ostrova Phuket, Phi Phi a Krabi.