Král romantických balad Engelbert Humperdinck vystoupí poprvé v Praze

Praha se může těšit na jedinečný koncert Engelberta Humperdincka, britské popové ikony 60. a 70. let, která 19. května 2020 přiveze do Lucerny své legendární hity „Release Me“, „After the Lovin“, „The Last Waltz“ a mnoho dalších romantických balad.

Engelbert Humperdinck, britský popový zpěvák, okouzlil svým sametovým hlasem během padesátileté pěvecké kariéry milióny fanoušků po celém světě, o čemž svědčí více než 140 milionů prodaných desek, 64 zlatých a 23 platinových alb, čtyři nominace na cenu Grammy, Zlatý Glóbus i hvězda na hollywoodském chodníku slávy.

Humperdinck se narodil 2.května 1936 v indickém Madrasu jako Arnold George Dorsey, jeden z deseti potomků důstojníka britské armády a jeho ženy Olive Dorsey. Po přestěhování do anglického Leicesteru se u něj začala projevovat láska hudbě. Od 11ti  let studovat hru na saxofon, na který pak od 15ti let hrál po nočních klubech. Když mu bylo 17, začal se věnovat i zpěvu a jako amatér vystupoval za podpory přátel v různých restauracích a klubech.

Svůj první singl „I'll Never Fall in Love Again" vydal koncem 50. let u Decca Records. Ten ovšem nezaznamenal větší ohlas. Do jeho kariery navíc negativně zasáhlo začátkem 60. let onemocnění tuberkulózou, ze kterého se ale úspěšně vyléčil a vrátil se ke zpěvu.

Jeho pěvecká kariéra se ovšem nastartovala až po roce 1965, kdy se spojil s promotérem Gordonem Millsem, který byl také producentem proslulého zpěváka Toma Jonese. Na doporučení Millse přijal umělecké jméno Humperdinck, podle slavného německého operního skladatele 19. století Engelberta Humperdincka, a obnovil nahrávací smlouvu s Decca Records.

Na začátku roku 1967 natočil svůj první hit „Release Me“, který ho katapultovat mezi hudební kvězdy a sesadil z prvního místa britské hitparády i „Strawberry Fields Forever/Penny Lane “ od Beatles. Píseň uspěla také v amerických žebříčcích a udržela si své místo v hitparádách přes 56. týdnů, čímž dostala Huperdincka do Gunessovy knihy rekordů. Singl se stal hitem číslo 1 v 11 zemích.

Následovaly dvě další úspěšné balady “There Goes My Everything” a “The Last Waltz”, které Humperdinckovi daly image sentimentálního popového zpěváka. On se s tím však neztotožňoval. Ke konci 60. let nahrál několik úspěšných alb, mezi nimi i album Release Me, The Last Waltz, A Man Without Love.  

V 70. letech natočil Humperdinck další úspěšné písně jako "We Made It Happen," "Sweetheart", "Another Time, Another Place" nebo "Too Beautiful To Last". V roce 1976 přišel hit "After the Lovin“, který se spolu se všemi předešlými umístil mezi prvními deseti písněmi amerických hitparád a Humperdinck pak získal i několik ocenění Grammy.

Od konce 70. let vystupoval Humperdinck v luxusních klubech v Las Vegas. V současné době žije poklidným životem se svojí ženou Patricií Healyovou, se kterou tvoří pár přes padesát let a se kterou má čtyři děti. I ve svém úctyhodném věku 83 let koncertuje po celém světě.

Aktuální info

Vstup: 18:30, Koncert: 20:00

Vstupenky: 890 Kč – 3290 Kč   Ticketportal