Chcete rty k nakousnutí? Vyzkoušejte naše zábavné triky!

Každý má rty. Představte si svou tvář bez nich a zjistíte, jak hloupě vypadáte. Rty mají různé tvary a velikosti. Některé jsou velké, jiné malé a jiné dokonale buclaté. Některé vypadají neodolatelně a svádí k polibku a některé bohužel ne. Pojďte se s námi podívat na několik zábavných a užitečných faktů o rtech, díky kterým budou i ty vaše neodolatelné.

Rty mají však mnohem víc funkcí, než jen hezky vypadat. Kdybychom je neměli, těžko bychom si povídali, jedli, pískali, popíjeli brčkem nebo se líbali. Věděli jste například, že rty jsou naprosto jedinečné obdobně jako otisky prstů, neexistují dva přesně stejné rty.

Začněme líbáním

Rty mají více než milion různých nervových zakončení, což z nich činí jednu z nejcitlivějších částí našeho těla. Ve skutečnosti jsou 100x citlivější než špičky našich prstů. I proto je líbání tak zábavné a vzrušující.

Cupidův luk

Dvojité zakřivení horního rtu se nazývá Cupidův luk, protože připomíná pevnou část luku. Cupid nebo také Amor – bůh lásky, náklonnosti a přitažlivosti je zobrazován s lukem a šípy. Co se týče rtů, je výrazný Cupidův luk považován za velmi atraktivní. Jeho tvar se často zvýrazňuje konturovací tužkou.

Červená a růžová jsou barvy lásky

Zdravé rty mají růžový nebo narůžovělý odstín, to je způsobeno tím, že je kůže na nich tak tenká. Kůže na rtech je opravdu hodně tenká, má pouze tři až šest vrstev buněk, zatímco zbytek kůže na těle má 16 vrstev. Z tohoto důvodu můžeme vidět drobné žilky a cévky, které rtům dávají červené a růžové tóny. Čím je kůže světlejší, tím výraznější je i barva výraznější. Existují studie, které naznačují, že červenější rty jsou atraktivnější.

Rty se nikdy nepotí a jsou bez pupínků

Rty nemají žádné potní ani mazové žlázy, takže se nepotí a nemastí. Nevýhodou je, že se kvůli tomu rty mohou snadno vysušit, šupinatět, praskat a jinak se podráždit. Proto je balzám na rty pro mnoho lidí nutností, bez které se neobejdou.

Rty potřebují opalovací krém

Bohužel jsou rty neuvěřitelně citlivé na poškození sluncem. Ve skutečnosti jsou náchylnější ke spálení sluncem než kterákoli jiná část našeho těla. Rty vyžadují každodenní ochranu UVA / UVB stejně jako zbytek naší pokožky. Často jsou místem výskytu rakoviny kůže. Používejte balzám na rty s UVA/UVB každý den.

Tenké nebo baculaté?

S věkem se rty ztenčují. Podívejte se na sebe na fotkách z dětství. Vaše rty budou plnější. Stárnutí totiž způsobuje pokles produkce kolagenu a je to právě kolagen, který dává rtům jejich tvar a baculatost. Naštěstí existují produkty, které pomohou k plnějšímu efektu rtů.

Rty vyjadřují emoce

Rty mohou našemu okolí říct, jestli jsme šťastní nebo smutní. Mohou dokonce prozradit, když jsme naštvaní nebo v šoku. To všechno zvládnou bez jediného slova. Naše rty jsou zkrátka dokonalým komunikačním prostředkem i beze slov.

Máme pro vás pár tipů, jak udržet rty ve formě po celý rok:

  • Vždy chraňte rty balzámem na rty a opalovacím krémem. To vám pomůže udržet je měkké a hladké.
  • Používejte peeling, aby vypadaly mladistvě. Zkuste kartáček na zuby nebo obličejový peeling. Vyrobit si můžete i vlastní peeling z medu a špetky cukru. Pomáhá nejen odstraňovat odumřelou pokožku, ale také skvěle chutná. Med je navíc přírodní zvlhčovač pokožky.
  • Pijte hodně vody, aby rty byly hydratované. Pokud jsou vaše rty suché, odolejte nutkání je olíznout. Tím akorát vytvoříte začarovaný kruh, který zhorší stav vašich rtů.
  • Kokosový olej je skvělý způsob, jak přirozeně hydratovat vaše rty. Vyzkoušejte si před spaním nanést trochu na rty a uvidíte, že ráno budou krásně jemné a hebké.