Dovolená v zahraniční? Nezapomeňte na očkování aneb kam bez něj nesmíte

Zařídili jste na zahraniční dovolenou snad už vše možné i nemožné a už se nemůžete dočkat odletu. Nezapomněli jste ale přece jen na něco tak základního jako je cestovní očkování? Očkování totiž není jen banální formalita, nad kterou můžete mávnout rukou. Nejen, že zbytečně ohrožujete vlastní zdraví, riskujete i to, že vás bez něj do vaší cílové destinace ani nevpustí. Podívejte se společně s námi, jak je to s cestovním očkováním doopravdy.

Cestovní očkování je pro mnoho cestovatelů dosud velkou neznámou. Většina z nich si totiž dokonale vybaví cestovní lékárničku, uzavře cestovní pojištění s co nejvyšším krytím léčebných výloh, ale na očkování zapomene anebo jej ani řešit nechce. Řada z nás totiž stále žije v mýtu, že cestovní očkování je jakýsi luxus navíc a ani bez něj se nám nic nestane. Je to však zbytečný hazard, o kterém se již mnozí přesvědčili.

„Před jakoukoli zahraniční cestou by se pacienti měli poradit s lékařem o cestovním očkování. Existují destinace, především ty exotické, kde je daný typ cestovního očkování naprosto nezbytný a bez potvrzení o absolvování očkování dokonce cestovatele ani nevpustí na území země, vysvětluje MUDr. Pavel Smejkal, infektolog a poradce pro očkování Polikliniky na Národní.

V řadě oblíbených destinací sice není žádné očkování povinné, ale je doporučováno, někdy i dokonce i tzv. naléhavě doporučováno. V takovém případě se musíte rozhodnout sami. Z praxe mohu říci, že bych rozhodně nepodceňoval naléhavě doporučená očkování, a dokonce ano ani doporučená očkování, jako jsou různé druhy očkování proti hepatitidě, břišnímu tyfu, meningokoku, záškrtu nebo encefalitidě,“ doplňuje lékař.

Naléhavě doporučované cestovní očkování není jen otázkou mimoevropských destinací. Platí například i pro Bulharsko či sousední Albánii, která se v posledních letech těší stále větší oblibě, či Rumunsko nebo Rusko. Před každou cestou je vhodné ověřit si platnost očkování proti tetanu a prověřit krevním testem proti spalničkám, případně i proti černému kašli. Na výsledky budete čekat zhruba 10 dní, s prevenci byste tedy měli začít s dostatečným předstihem – tak, abyste případně stihli absolvovat i přeočkování.

Kam s jakým očkováním…

A v jakých dalších zemích je třeba na cestovní očkování myslet? Zde je stručný seznam destinací, do kterých nejčastěji cestujeme.

CHORVATSKO – Povinné nebo naléhavě doporučené očkování zde není žádné. Mezi doporučená očkování však patří očkování proti klíšťové encefalitidě a vzteklině. Před odjezdem je také vhodné nechat si krevním testem zkontrolovat stav protilátek proti spalničkám a případně podstoupit přeočkování.

BULHARSKO – Povinné očkování zde není žádné. Naléhavě doporučené je však očkování proti hepatitidě (žloutence) typu A. To je vhodné podstoupit nejpozději týden před odjezdem. Doporučena jsou pak očkování proti hepatitidě typu B, vzteklině a záškrtu. Vhodné je také zkontrolovat očkování proti tetanu a zjistit krevním testem protilátky proti spalničkám.

ŘECKO – Povinná ani naléhavě doporučená očkování země nemá. Před odjezdem není ale od věci nechat zkontrolovat stav protilátek na spalničky a případně podstoupit přeočkování.

ŠPANĚLSKO – Povinné a naléhavě doporučené očkování zde není. Doporučeno je ale očkování proti meningokokové meningitidě, a to především u mladých a dospívajících. Vhodné je rovněž postoupení krevního testu na protilátky proti spalničkám a případné přeočkování.

ITÁLIE – V zemi povinné ani naléhavě doporučené očkování není. Pokud však budeme cestovat do oblastí Trentina či Benátek je doporučováno očkování proti klíšťové encefalitidě. Rovněž je vhodné nechat překontrolovat stav očkování proti spalničkám.

FRANCIE – Povinné ani naléhavě odporučené očkování Francie nemá. Při cestách do oblasti Alsace je ale doporučováno očkování proti klíšťové encefalitidě.

TURECKO – Povinné ani naléhavě doporučované očkování nemá země vypsáno. Na druhou stranu mezi doporučovanými očkováními najdeme celou řadu, a to například na hepatitidu typu A a B, břišní tyfus, vzteklině a záškrt. Doporučeno je rovněž nechat si překontrolovat stav očkování proti tetanu a spalničkám. Zejména u tetanu hrozí vyšší riziko nákazy.

EGYPT – Pro občany ČR nemá země povinné očkování. Naléhavě doporučené je však očkování proti hepatitidě typu A. Mezi další doporučené patří očkování proti hepatitidě typu B, vzteklině, břišnímu tyfu, záškrtu a meningokokové meningitidě. Vhodné je opět prověřit stav očkování proti tetanu a spalničkám.

TUNISKO – Povinné očkování zde není žádné. Naléhavě doporučené je ale očkování proti žluté zimnici a hepatitidě typu A. Doporučeno je pak očkování proti vzteklině, břišnímu tyfu, hepatitidě typu B a záškrtu. Opět platí doporučení na prověření stavu očkování proti tetanu a spalničkám.

USA – Povinné ani naléhavě doporučené očkování nemá země žádné. Doporučena jsou ale očkování proti hepatitidě typu B, meningokokové meningitidě a záškrtu. Rovněž je vhodné zjistit stav očkování proti tetanu a spalničkám.

KAPVERDSKÉ OSTROVY – Povinné očkování zde není žádné. Naléhavě doporučené očkování je ale proti hepatitidě typu A. Mezi další doporučovaná očkování patří břišní tyfus, hepatitida typu B a záškrt. Cestovatelé by si také měli prověřit stav očkování proti tetanu a spalničkám.

KONGO – Povinné očkování je nutné proti žluté zimnici a naléhavě doporučováno je proti hepatitidě typu A.  Další doporučovaná očkování jsou na břišní tyfus, hepatitidu typu B, záškrt, choleru a meningokokovou meningitidu. Vhodné je opět zkontrolovat stav očkování proti tetanu a spalničkám.

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY – Povinné očkování země nemá. Naléhavě doporučené je ale očkování proti hepatitidě typu A. Dále je doporučeno i očkování proti vzteklině, záškrtu a hepatitidě typu B. Opět platí doporučení překontrolovat stav očkování proti tetanu a spalničkám.

INDONÉSIE – Povinné očkování od občanů ČR země nevyžaduje. Naléhavě doporučováno je ale očkování proti hepatitidě typu A. Doporučeno je i očkování proti břišnímu tyfu, vzteklině, hepatitidě typu B, záškrtu a japonské encefalitidě. Vhodné je prověřit i stav očkování proti tetanu a spalničkám.

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA – Povinné očkování země nevyžaduje. Naléhavě ale doporučuje očkování proti hepatitidě typu A. Dále také doporučuje očkování proti břišnímu tyfu, choleře, hepatitidě typu B a záškrtu. Doporučeno je i prověření stavu očkování proti tetanu a spalničkám.

SRÍ LANKA – Povinné očkování pro občany ČR zde neplatí. Naléhavě doporučeno je očkování proti hepatitidě typu A a břišnímu tyfu. Mezi další doporučené očkování patří i záškrt, japonská encefalitida, vzteklina a hepatitida typu B. Opět platí doporučení kontroly stavu očkování proti tetanu a spalničkám.

Očkování je vhodné řešit ideálně 2 týdny před odjezdem na zahraniční dovolenou. Pro evropské destinace stačí většinou jen týden před odjezdem, každopádně i zde se vyplatí řešit očkování s větším předstihem, rozhodně tím nic neztratíte.