Nedejte se vyvést z rovnováhy nepříjemnou vaginální infekcí!

Existují témata a problémy, o kterých ženy hovoří úplně bez ostychu prakticky s každým. Problémy s aknózní pletí, lámající se vlasy a nehty dokonce i nehtová mykóza. Někdy se však vyskytnou i takové, o kterých se stydí říct i své nejlepší kamarádce. Řeč je v tomto případě i o problémech a infekcích v intimních partiích, například o výtoku či pálení. Jejich řešení byste však rozhodne neměly odkládat a o problému mluvit. Pokud dokonce těmito infekcemi trpíte častěji, nepodceňujte ani prevenci. Intimní hygiena je pro každou ženu velice důležitá, proto jsme se zeptali gynekologa Tomáše Faita na to nejdůležitější, co bychom opravdu měli vědět a nepodceňovat.

Hovořte o tom nahlas

„Při jakémkoli diskomfortu v intimní oblasti by měly ženy zpozornit. Výtok je většinou projevem nerovnováhy v bakteriemi osídlené poševní sliznici. Přemnožení některých bakterií nebo kvasinek na úkor laktobacilů může vést k pálení, svědění, nepříjemným pocitům či dokonce bolesti při pohlavním styku,“ vysvětluje gynekolog Tomáš Fait. Často přitom dochází k výtokům v různých barvách – tvarohovitý kvasinkový, žlutohnědý multibakteriální – a intenzitě. Při dlouhodobém odkládaní problému tak může dojít ke změnám hrdla vaginálního krčku. Může vzniknout zánět hrdla, nebo důsledkem zánětu snadněji pronikají lidské papilomaviry, hlavní původce karcinomu hrdla krčku dělohy. „Při delším ignorovaní problémů se může rozšířit zánět až na vnitřní stranu rodidel. Zánět může následně dlouhodobě snížit schopnost otěhotnět,“ dodává gynekolog.

Určitou formu vaginální infekce prodělá aspoň jednou za život každá druhá žena. Minimálně 10 % žen přitom trpí těmito nepříjemnými problémy opakovaně. „Problémem však zůstává, že mnohé ženy neumí rozlišit typ vaginální infekce, a tak volí nesprávnou léčbu,“ doplňuje gynekolog Tomáš Fait. Ženy si často mylně myslí, že se jedná o mykózu a zapomínají na to, že existují i bakteriální infekce. Léčbu proto začínají přípravky, které ji nemusí vyléčit a může se jim tak opakovaně vrátit.

Nepodceňujte prevenci

Vznik vaginální infekce nesouvisí s nedostatečnou hygienou, jak si to mnohé ženy mohou mylně myslet. Naopak, jsou reakcí těla na stres, psychickou zátěž, náhle klimatické změny, těhotenství či menopauzu. Tuto nepříjemnou nákazu však může způsobit i koupání v termální vodě či nošení sexy kalhotek. Právě proto je třeba nepodceňovat dostatečnou hygienu a používat přípravky pro ni určené. Klasická parfemovaná mýdla totiž mohou spíše škodit. „Bohužel, parfemovaná mýdla jsou pro laktobacily škodlivé, oslabují přirozené laktobacily a ostatní baktérie nebo kvasinky se přemnoží a způsobí nepříjemnosti. Proto je potřebné pro intimní hygienu používat jen čistou vodu a speciální gely určené pro intimní partie. U žen, které pociťují infekci doporučuji používat speciální, které obnovují populaci laktobacilů. Ty obsahují prebiotika,“ dodává gynekolog Tomáš Fait. Právě pro tyto případy jsou určené například přípravky Beliema od společnosti Idelyn, které přináší řešení pro oba typy těžkostí. Například vaginální tablety Beliema Effect obsahují probiotické kmene lactobacillus acidophilus a kyselinu mléčnou, které pomáhají obnovit a stabilizovat rovnováhu vaginální mikroflóry a zároveň redukovat nepříjemné příznaky vaginálního zánětu, jako je svědění, podráždění, pálení, neobvyklý výtok či nepříjemný zápach. Naopak intímní mycí gel a zklidňující krém Beliema® Expert obsahuje speciální ochranou prebiotickou složku BioEcolia, kyselinu hyaluronovou, která podporuje hojení drobných kožných poranění a zvlhčuje sliznici pokožku. Kromě toho obsahuje i kyselinu mléčnou a boritou, které obnovují přirozené vaginální pH, a zklidňující složky jako aloe vera a měsíček lékařský.

Při léčbě a prevenci před vznikem vaginálních infekcí je vhodné se zamyslet i nad změnami životního stylu:

Doporučuje se příliš nekonzumovat potraviny, které obsahují cukry

Pro pravidelnou intimní hygienu používat mýdla pro ni určená na, která obsahují neutrální pH. Vhodný je například Beliema Exper Intim Gel obsahující kyselinu mléčnou a Aloe Vera. Svým složením tak podporuje zachování přirozených pH hodnot v intimních partiích a zároveň zajišťuje vaginální rovnováhu.