Vyšší komfort v místnosti díky kročejové izolaci. Jak na to?

V novostavbách nebo při rekonstrukcích se často pamatuje na tepelnou izolaci. Ta je v současné době již prakticky standardem. Někteří lidé se ale stále častěji zajímají také o odhlučnění. Zpravidla se však jedná zejména o odhlučnění stěn, spousta lidí ale zapomene na kročejovou izolaci. Jedná se o ochranu před těmi druhy zvuků, jako jsou kroky nebo dusot z patra nad našimi hlavami. Tyto zvuky mohou být velmi nepříjemné, a přitom se jich dá elegantně zbavit.

Klíčový je komfort

Kročejovou izolaci byste měli zvažovat jak v domě, tak zejména také v bytě. Právě byty jsou velmi náchylné na přenos hluku z patra nad vámi, protože nemůžete ovlivnit, co se tam bude dít. Právě toto jsou případy, kdy pomůže kročejová izolace, která však musí být v podlaze bytu nad vámi. Tato skutečnost může být drobný problém, protože byste se museli domluvit s nájemníkem o patro výše. Pokud k domluvě nedojde, je možné to řešit také odloučením stropu, které ale není tak efektivní. V rodinném domě je pak odhlučnění kročejovou izolací jasnou volbou.

Typické vlastnosti kročejové izolace

Mezi charakteristické rysy kročejové izolace patří schopnost odhlučnit nízké frekvence. Tyto vlastnosti zpravidla ostatní typy izolací nemají. Nemusí to být pouze kroky a dusot, ale třeba rovněž dunění z hudební produkce. Zatímco u jiných typů izolace hraje velkou roli tloušťka, u izolace kročejové tomu tak není. Zde je zásadní vysoká dynamická tuhost, tloušťka samotné izolace se pohybuje jen v rozmezí 5 až 10 mm. Dalšími klíčovými vlastnostmi jsou:

  • Vysoká neprůzvučnost
  • Výrazné snížení kročejového hluku

Samozřejmostí v současné době je, že veškeré typy izolací jsou vyráběny z ekologických materiálů. V případě odhlučnění je třeba se vždy zabývat komplexním řešením. Odhlučnit tak bude potřeba rovněž stěny. K tomuto účelu se používá kvalitní akustická pěna, kterou je pak nutno kombinovat s odhlučňovacími deskami. Vzniklý sendvič poskytuje skvělé odstínění od nadměrného hluku.