Spánek jako v peřince. Jak vybrat dobrou dětskou matraci?

Dětský organismus je obzvlášť citlivý na kvalitu matrace. Je to dáno samozřejmě tím, že dětské tělíčko je teprve ve vývoji. Pokud dítě nespí na kvalitní matraci, může to do budoucna znamenat řadu vývojových vad. Zejména těch, které souvisejí s kostrou a celkovou stavbou těla. Právě proto si při výběru matrace pro naše nejmenší dávejte obzvlášť záležet. Jak se při výběru matrace nespálit?

Vybíráme matraci pro dítě

Jak jsme si řekli, dětské tělo se neustále vyvíjí. Matrací můžete ovlivnit mnoho, i když se vám to nemusí na první pohled zdát. Ve spánku totiž trávíme opravdu mnoho času, a to je jeden z důvodů, proč je správná matrace tak důležitá. Kvalitní matrace pro děti by měla splňovat několik základních atributů. V prvé řadě byste měli svému dítěti dopřát novou matraci, nikoliv třeba po starším sourozenci. Důvody jsou zejména hygienické. Dále se při výběru soustřeďte na tyto vlastnosti:

  • Volte tvrdší matrace
  • Zaměřte se na matrace s dobrým odvodem vlhkosti

Z pohledu samotné tvrdosti matrace, je to vždy různé člověk od člověka, proto také dítě by mělo mít možnost do výběru matrace promluvit. Vždy však hlídejte, aby si dítě nevybralo příliš měkkou matraci. Tvrdší matrace totiž poskytují vyšší oporu páteři. Pokud jde o odvod vlhkosti, tak ten je zase důležitý z toho důvodu, že u dětí dochází k vyšší míře pocení. Pokud by matrace nezvládala dostatečně odvádět vlhkost, vzniká tím ideální prostředí pro tvorbu roztočů.

Materiál dětské matrace

Jaký upřednostníte materiál při výběru matrace, je spíše otázkou preferencí. Obecně se doporučuje volit buď kvalitní pěnové matrace, nebo kvalitní taštičkové matrace. Dobrá pěnová matrace využívá několik vrstev pěny, případně několika zón, které zaručují optimální oporu pro jednotlivé části těla. V případě matrace taštičkové, by zde také měla být dostatečná svrchní vrstva pěny, která zajistí kvalitní spánek díky dostatečnému oddělení části s pružinami.