Jak řešit odpadní vody bez dostupné kanalizace? Zkuste betonový septik

U každého objektu je samozřejmě potřeba zajistit odvod odpadních vod. Tuto funkci ve většině případů plní městská nebo obecní kanalizace. Bohužel to stále není standardem všude. Dodnes s tím bojují zejména menší obce. Na druhou stranu také v okolí velkých měst můžete najít spoustu míst, kde kanalizace vybudována není. Ačkoliv se to vždy dříve řešilo žumpou, dnes je již nutný septik, případně ČOV. Septik je zpravidla jednodušší a hlavně ekonomičtější řešení, proto se mu budeme věnovat také v našem článku.

Bytelnost betonového septiku

Většina septiků je vyrobena z plastu, můžete si zvolit ale také septik betonový. Ten totiž poskytuje řadu výhod, jako je zejména jeho vysoká odolnost a trvanlivost. Septik je v podstatě pokročilejší verzí žumpy, zajišťuje, že odpadní vody neprosakují do okolního podloží. Pokud bydlíte třeba v okolí Prahy, můžete zkusit betonové žumpy Praha a objednat si realizaci právě vašeho septiku. Solidní firmy dnes nabízejí usazení v ceně zakázky. Dovoz se pak liší podle vzdálenosti.

Vlastní realizace septiku

Z výše řečeného vyplývá, že je samozřejmě žádoucí vybrat si kvalitní realizační firmu. Ta by vám měla zajistit správné usazení septiku, což je důležité pro jeho optimální funkci. Řada firem působí celorepublikově, a tak můžete vyzkoušet třeba betonové žumpy Brno, nebo si zajistit dovoz septiku do libovolného jiného koutu České republiky. Většina jímek, sloužících jako septik, se nabízí ve velikostech od 7 do 12 kubických metrů. Pro septik vždy volte raději větší nádobu. Můžete si zvolit také řadu příslušenství:

  • Průjezdové deska
  • Litinový poklop

Existuje ale i další příslušenství, které souvisí s požadavky na konkrétní vlastnosti septiku a jeho uložení. Pokud je nutno septik zakopat hlouběji, používá se třeba také betonový komín. V tomto případě se rovněž hodí měřič hladiny odpadních vod. Vždy zkrátka záleží především na konkrétní realizaci.