Letní party v řeckém stylu

Hledáte inspiraci pro svou letní sešlost? A co takhle party ve stylu řeckých ostrovů? Řecké jídlo je chutné, dá se připravit velmi snadno a navíc, Řecko mají rádi snad úplně všichni. Pozvěte tedy své hosty do země Řeka Zorby a uvidíte, že o zábavu nebude nouze.

Řekové milují život a je to na nich opravdu znát. Každý den si užívají s notnou dávkou optimismu. Možná za to může slunce a možná na tom má podíl i skvělé jídlo, které se tu podává. To si totiž Řekové umí užít na jedničku.

Řecká hostina

Tradiční řecká hostina se neobejde bez hudby a čilého hovoru. Řekové si stolování užívají a dokáží u stolu strávit dlouhé hodiny debatami a jídlem. Aby se nemuselo od stolu vstávat, nanosí se na stůl předem mísy a talíře s jednotlivými pochoutkami. Každý si potom nabere, co hrdlo ráčí. V podstatě si každý den doma pořádají takový malý domácí raut.

Chody nemají nijak pevně stanovené pořadí, na stole tedy jsou současně teplé i studené předkrmy, hlavní chody i saláty. Talíře a mísy se podávají přes stůl a nikdo v podstatě nemá vlastní talíř, vlastní dostanete akorát příbor, kterým si budete jídlo nabírat společně s ostatními. Z tohoto obyčeje si však příklad brát nemusíte a raději připravte pro strávníky vlastní talířky.

Co servírovat?

Rozhodně připravte typické řecké pochoutky, mezi které patří řecký salát se sýrem feta, baklavu, musaku, souvlaki či gyros. K pití podávejte retsinu, bílé víno s pryskyřicí a Metaxu či Ouzo jako aperitiv či digestiv.

Výzdoba

Celou výzdobu držte spíše v rustikálním stylu, řecké party bude slušet dřevo, jednoduché nádobí bez bohatých ornamentů a prostý bílý ubrus.

Výzdoba by měla ctít řecké národní barvy, tedy bílou a modrou. (Modrá představuje moře a bezoblačnou jižní oblohu, která inspirovala povstalce k odboji a bílá symbolizuje čistotu jejich úmyslů.) Vzhledem k tomu, jak Řekové stolují, nemusíte si lámat hlavu s přípravou sváteční tabule. Na stůl položte ubrus a vyhněte se dekoracím, na ty stejně nebude na stole místo. To bude potřeba pro podnosy s jednotlivými chody.

Při přípravách nezapomeňte na dostatek nádobí, budete ho potřebovat opravdu hodně. Od malých misek s vodou na umývání rukou až po velké podnosy na maso a saláty.

Zábava

U večeře nesmí chybět řecká hudba a tanec. Řekové berou své národní tance velmi vážně, každá vesnice má své, a tak se v současnosti můžete potkat až se 4 000 tradičních tanců. Určitě si můžete některé z nich vyzkoušet s přáteli zatančit. Sami Řekové rádi turisty své folklorní tance učí, takže se není čeho bát.

Pokud chcete pojmout party ještě o něco stylověji, můžete hosty požádat, aby přišli v převleku za některého z řeckých bohů nebo hrdinů. Jistě si užijete mnoho zábavy a vzpomínky na vaši party budou o to nevšednější.