Nová metoda využití plazmy ACP: dřív léčila klouby, dnes omlazuje

Minimální bolestivost a „bio“ čistota bez přidaných chemických látek. Přirozené omlazení bez ztráty miminky obličeje. A přitom vysoká účinnost. Taková je ACP metoda plazmaterapie. Donedávna ji využívali hlavně ortopedi při léčbě kloubů, dnes si však tento nejnovější typ plazmaterapie získává stále větší oblibu také v estetické dermatologii: při omlazování obličeje, ale i krku a rukou, při vyhlazování vrásek a jizev, ošetření strií i vypadávání vlasů.

Čistá a účinná

„V estetické dermatologii se plazma využívá již několik let. Nová metoda ACP - původně vyvinutá pro léčbu artrózy malých a velkých kloubů a ošetřování sportovních úrazů - je však podle našich zkušeností efektivnější než jiné typy plazmaterapií, které jsme pacientům dosud nabízeli“ vysvětluje MUDr. Blanka Havlíčková, PhD., estetická dermatoložka z Kliniky GHC Praha.  A dodává, že zkratka ACP označuje „autologní kondiciovanou plazmu“ neboli upravenou plazmu z vlastního těla pacienta.

Podle lékařky je účinnost metody ACP dána tím, že plazma určená k ošetření obsahuje vysokou koncentraci aktivovaných krevních destiček neboli trombocytů, zodpovědných v našem těle za regeneraci a hojení. „Plazma se získává z trošky vlastní pacientovy krve. Její speciální úpravou se v plazmě mnohonásobně zvýší hodnota aktivovaných krevních destiček: a to až o 250 % ve srovnání s hodnotou destiček v původně odebrané krvi,“ vysvětluje doktorka Havlíčková.

Podobně jako další typy plazmaterapií, i ACP využívá hojivých účinků látek z pacientova vlastního těla, ale jako jediná je 100% „bio“, bez jakýchkoli chemických či jiných přísad Metoda je tím pádem velmi bezpečná a nehrozí při ní riziko alergických reakcí. Není také omezena věkem.

„Plazmaterapie ACP naši pleť omlazuje spolehlivě a šetrně: dochází k vyhlazení vrásek, projasnění pleti a ke zpevnění kůže. Obličej získává mladší a zdravější vzhled, aniž by ztrácel svou přirozenost a mimiku,“ uvádí doktorka Blanka Havlíčková.

Ta oceňuje i čistotu celého procesu. „Právě proto, že byla ACP byla vyvinuta pro léčbu poškozených kloubů, kde nesmí dojít k infekci, se při ní dbá o maximální sterilitu. Celý systém je uzavřen, vlastní krev se nedostane do kontaktu s žádnou cizí látkou a používá se i speciální injekční stříkačka,“ doplňuje lékařka.

 

Přirozené omlazení

Pacientovi stačí odebrat malé množství krve a vložit je do centrifugy, po jejímž spuštění se v krvi aktivují krevní destičky. Ty začnou uvolňovat do plazmy bílkoviny, které obsahují růstové a protizánětlivé faktory. Takto obohacená plazma se vzápětí aplikuje do kůže, čímž nastartuje její obnovení. V ošetřeném místě dojde k podpoře tvorby kolagenu, elastinu a nových cévek. A pleť znovu „mládne“: kůže se postupně vypíná a zpevňuje, zlepšuje se její jas i pružnost. 

 

Z minima maximum

„Samotný odběr krve trvá zhruba minutu a z pouhých 15 mililitrů odebrané krve získáme při ACP metodě 5 až 8 mililitrů plazmy bohaté na trombocyty,“ popisuje doktorka Havlíčková. Jedna dávka plazmy přitom stačí na ošetření celého obličeje a někdy i dekoltu.

Podle lékařky klienti novou metodu vítají i proto, že je „čistá“ plazma při ošetření neštípe. A do kůže se dá - vedle tenké jehly - vpravit také kanylou se zaobleným hrotem.

„Kanyla nenarušuje nervová vlákna a drobné cévky. Vpich tak téměř nebolí a netvoří se modřinky. Vhodná je v místech, kde se už použití jehly nepovažuje za žádoucí, například v okolí oka při ošetřování tmavých kruhů,“ říká MUDr. Havlíčková. Ta plazmu do kůže dodává i povrchově za použití tzv. dermarolleru: válečku s titanovými jehličkami, který výsledek umocní.

„Celá procedura trvá přibližně 30 minut. K dosažení maximálního účinku se sezení v úvodní fázi opakuje třikrát - každý měsíc jednou. Ošetření se pak pro udržení efektu provádí zhruba jedenkrát za půl roku až za rok podle doporučení lékaře,“ uzavírá specialistka.

Více informací: www.ghc.cz