Tady jde o zuby! Jak předejít bolestivé parodontóze?

Parodontóza je velmi nepříjemné onemocnění a rozhodně sráží sebevědomí... Stejně jako většina zdravotních problémů, ani paradentóza nevzniká přes noc. Toto onemocnění v dutině ústní, pokud nenecháte zajít příliš daleko, má řešení a nepotrápí příliš vás a ani ošetřujícího stomatologa. A jak na to? Důležité je vědět, že významnou roli v léčbě hrají zázračné proteolytické enzymy.

V moderní době, kdy lékařská péče dosahuje té nejvyšší kvality, je těžké si přiznat, že stále dost lidí podceňuje správnou hygienu dutiny ústní a první příznaky problému zametá pod koberec. „Parodontóza vzniká z různých příčin, mezi ty nejčastější patří genetická predispozice, onemocnění jako je např. diabetes nebo rozštěp dásně a v neposlední řadě nedostatečná hygiena dutiny ústní a sladkosti všeho druhu. Ústředím všeho je zubní plak, ve kterém žije neuvěřitelně velké množství mikroorganismů. Část z nich způsobuje zubní kaz, ty ostatní jsou pak odpovědné za zánět dásní a parodontitidu. Nejen, že jsou tyto mikroorganismy zákeřné, ale navíc se dokážou velmi rychle množit, a to v rozmezí 6 – 12 hodin, množí se tedy výrazně rychleji, než se regenerují naše dásně. Proto je tak důležité chrup čistit ráno i večer,“ říká majitel české značky Enzymel Tomáš Wald, v současné době také vědecký pracovník na Kalifornské univerzitě na oddělení orofaciální biologie.

Jde o parodontózu?

Parodontóza není tiché onemocnění, o němž byste nevěděli. Předchází mu krvácení a následný zánět dásně, který bolí jako čert (toto platí pro nekuřáky, naopak kuřák nemusí mít žádnou bolest až do chvíle, kdy je již pozdě). A právě zde nastává nejvyšší čas, kdy začít problém řešit, tedy ještě předtím, než zánět získá chronickou povahu nebo než se objeví parodontální choboty. „Parodontální choboty jsou štěrbiny mezi dásní a zubem, které bakterie systematicky prohlubují. Uvnitř těchto chobotů se jim totiž dobře žije, mají zde co „jíst“ a snadno se rozmnožují. Tyto bakterie svou činností produkují toxiny a ty dráždí tkáně parodontu. Pokud se stav neléčí, parodontitida se zhoršuje a může vést až ke ztrátě zubu,“ dodává Tomáš Wald.

Správné řešení

Klíčem k zabránění vzniku parodontózy je důkladná ústní hygiena. Zuby je nutné čistit alespoň dvakrát denně, pravidelně navštěvovat zubaře i dentální hygienisty, kteří zuby hloubkově vyčistí a odstraní zubní kámen. Nezapomínejte na mezizubní prostory, občasné čištění jazyka a na jemnou masáž dásní. K tomu jsou vhodné ústní sprchy, které k čištění zubů a masáži dásní využívají tlak vody. A protože bakterie milují cukr, pokuste se ve svém jídelníčku nahradit limonády a slazené potraviny zeleninou a ovocem.

Vsaďte na zázračné proteolytické enzymy

Kromě důsledné ústní hygieny existuje ještě jedna věc, která nám s léčbou zánětů a parodontózy může pomoci – proteolytické enzymy, které pozitivně ovlivňují ústní sliznice a dásně. Tyto enzymy podporují hojení, redukují krvácení a otoky, zvyšují obranyschopnost a především omezují růst bakterií a kvasinek i tvorbu zubního plaku. „Proteolytické enzymy ovlivňují průběh zánětu tak, že zprůchodňují mezibuněčný prostor. Lymfa a krev díky tomu mohou lépe proudit a zásobovat tak tkáň živinami i odvádět odpad. To vede ke snížení otoku, buňky mohou opět dýchat, namísto přežívání v záplavě bakterií. Mají dost sil na to, aby mohly efektivně řešit zánět. Imunitní systém pomocí proteolytických enzymů tak řeší zánět systematicky, namísto pouhého zakrytí krvácení dásní,“ říká Tomáš Wald.

Proteolytické enzymy jsou nyní součástí zubních past Enzymel. Pro řešení parodontózy vytvořila značka speciální zubní pastu ENZYMEL® PARODONT, která je vhodná pro každodenní i dlouhodobou péči o zuby, dásně i sliznice a díky svému šetrnému složení a příjemné mentolové vůni může být užívána i dětmi a těhotnými ženami.

Při mírných obtížích v dutině ústní, jako je zánět nebo krvácivost dásní, můžete pravidelnou péči doplnit i enzymovým mukoadhezivním gelem ENZYMEL® PARODONT, jenž zlepšuje slizniční obranyschopnost a podporuje regeneraci. Dobu příznivého působení proteolytických enzymů

prodlužuje mukoadhezivita (přilnavost): gel přilne ke sliznici dutiny ústní a není snadno setřen slinami nebo jazykem. Přípravek lze nanášet i několikrát denně nebo na noc ve spojení se zubním chráničem, který prodlouží účinnost enzymů. Kromě toho se jedná o jediný mukoadhezivní gel na českém trhu, který je bez příchutě, což je zásadní podmínkou pro použití jakéhokoliv gelu v dutině ústní.

Zubní pasta  ENZYMEL® PARODONT               

cena: od 212 Kč                                                    

Mukoadhezivní gel  ENZYMEL® PARODONT

cena: od 200 Kč

K dostání ve vybraných lékárnách, stomatologických ordinacích a na internetu.

Více informací na www.enzymel.cz