Mezinárodní den žen je vybojovaný svátek

Mezinárodní den žen není komunistický svátek, jak se často uvádí! Toto jsou prý důvody, proč byl neprávem jaksi odsunut do propadliště dějin. Naštěstí se tento svátek opět dostává na výsluní. Oslava žen připadá tradičně na 8. března. Svátek byl ustanoven v roce 1975 a dodnes je mezinárodně uznávaným svátkem.

Památný den, kterému se dostalo uznání i Organizací spojených národů (OSN), je výročím vyvrcholením stávek vedených newyorskými švadlenami nespokojených s genderovou nerovností, dětskou prací a vyloučením žen z politických funkcí. Rozhodující shromáždění se konalo 8. března 1908.

Po roce 1989 u nás nastoupily nové pořádky a tento svátek, stejně jako červeny karafiát, upadl v nemilost. V tehdejším Československu byl označen, že patří mezi nástroje socialistické propagandy a rozhodnutím na úrovni vlády byl roku 1990 vyškrtnut z oficiálních svátků. Všichni asi opomněli, že je to oslava úspěšného boje za získání volebního práva pro ženy a uznání jejich rovnoprávnosti.

Historie svátku

Heslem průvodu v newyorských ulicích 8. března 1908 bylo „Chléb a růže“ jako symbolika ekonomických jistot a lepší kvality života. Demonstrace žen se konaly v USA za podpory Socialistické strany USA. O dva roky později se v Kodani zasadila německá socialistka Clara Zetkinová o to, aby mezinárodní den žen byl připomínkou boje proti nerovnoprávnosti a podrobování žen, které byly ustrkovány i společensky. Na slogan navázaly ruské ženy v únoru 1917, když vyšly protestovat do ulic pod hesly „Chléb a mír“, po týdnu byl vládnoucí car donucen k abdikaci a ruským ženám bylo přiznáno volební právo. Svátek žen se poprvé slavil 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou. Přijat byl ve Švýcarsku, Dánsku, Německu, USA, ale i v Rakousko-Uhersku. K ustálení svátku došlo až po první světové válce.

U nás je nepsaným pravidlem, že ženy jsou nadále platově znevýhodněny a nedostávají se do vedení společností. V politice drtivě převládají muži a v médiích stále ještě převládá sexistická reklama.