Den bezpečnosti na brněnském výstavišti nabídne zábavu pro celou rodinu

První červnový den patří dětem a bude jim tak trochu patřit i brněnské výstaviště. Uskuteční se zde totiž akce Den bezpečnosti – Záchranáři dětem, která nabídne mnoho zábavy právě pro rodiny s dětmi.

Děti si vyzkouší práci záchranářů

Hlavní část programu se uskuteční v pavilonu Z, kam budou soustředěny soutěže pro děti. Policie ČR přiveze celou řadu techniky, kterou používá při svých zásazích. Děti si mohou zkusit běh na radar, otestují své znalosti dopravních značek. Městská policie Brno se bude věnovat zejména cyklistům. Na jejich stanovišti si zájemci vyzkouší jízdu zručnosti mezi překážkami. Kola budou zdarma k dispozici.

Jihomoravští profesionální hasiči mají pod patronátem atraktivní stanoviště „Uhas požár“, tady poteče voda proudem, protože malí soutěžící si vyzkouší na maketě hasičský zásah. Dobrovolní hasiči z KSH ČMS nechají zájemce zkusit přepravit zraněného člověka nebo stát se na chvíli tím „nejhustějším“ hasičem, pro děti totiž bude připravena lehčí verze závodu TFA (ten pravý se bude odehrávat u pavilonů G). Kdo by si potřeboval od soutěžení odpočinout, může se vyřádit na obřím skákacím hradě v podobě největšího hasičského auta v ČR nebo si poslechnout informace o projektech, které nejen jihomoravští záchranáři vymysleli. K vidění také bude mnoho ukázek. Stanoviště otevírají v 9 hodin, poslední soutěžní karty budou vydány v pavilonu Z v 16:30 hodin, dětský program končí v 17 hodin. Děti neodejdou s prázdnou! Pokud splní 8 ze 14 úkolů, mohou si dojít pro odměnu do takzvané Odměnárny.

Speciální program Technického muzea v Brně

Do akce Den bezpečnosti – Záchranáři dětem v pavilonu Z se zapojí také Technické muzeum v Brně. Podívá se pochopitelnou a interaktivní formou na téma závodění. Každý správný závodník totiž ví, že bezpečnost a dodržování pravidel jsou velmi důležité. Stanoviště nese přiléhavý název „Mladý závodník“. „Děti si budou moci zajezdit s autíčky na autodráze, v tvůrčí dílničce si vyrobit autíčko, nebo si vyzkoušet některý ze soutěžních úkolů: puzzle, hlavolam s tvarem okruhu, určování jeho parametrů nebo úkol na jemnou motoriku se šroubky a matičkami,“ popsala pracovnice muzea Alena Najbertová. A jako ukázku muzejních exponátů nabídne brněnské muzeum možnost posadit se na originální motorku a vyfotit se „s větrem ve vlasech“.

Zábava pro celou rodinu

Atraktivní program je připraven pro celou rodinu. K vidění bude výstava historické vojenské techniky, kterou pořádá Veteran Vehicle Club Březník. Otevřeny budou i všechny expozice veletrhů PYROS a ISET v pavilonu F. Na stoleté výročí vzniku dopravní policie se zaměří expozice Policie ČR. Návštěvníci si zde prohlédnou řadu historických i novodobých vozidel a zařízení, které provázejí dopravní policii její celou historií. Uvidí motorky, vozidla, radary, které sloužily k měření rychlosti nebo zastavování vozidel. Městská policie Brno si na svém stánku připomene 20 let existence Poříční jednotky. Návštěvníci uvidí vybavení potápěčů, například tlakové láhve, automatiku, masky, ploutve. Součástí prezentace bude i plně vybavené služební vozidlo pro záchranářské potřeby Škoda Kodiaq a motorový člun Pioner Multi. Další skvělou podívanou nabídne venkovní terénní polygon, ve kterém zájemci uvidí ukázky vojenské, hasičské a policejní techniky v akci. Přístupná bude také expozice Ministerstva obrany a Armády ČR v pavilonu P.

Vstup pro děti do 15 let je zdarma. Dospělí za vstupenku zaplatí 50 Kč.

Více informací najdete na www.denbezpecnosti.cz.