Feng Shui – umění žít v harmonii s prostorem

Nastolení harmonie mezi člověkem a jeho okolím – to je Feng Shui. Tradiční učení původem ze staré Číny, jehož doslovný překlad znamená „vítr a voda“, může pomocí pozitivní energie čchi udělat z každého domova to nejpříjemnější místo na planetě. Stačí k tomu přitom tak málo. Vhodné rozmístění nábytku, výběr zemitých barev nebo jen správné doplňky do bytu a zázrak je na světě!

Feng Shui zahrnuje různé principy, díky kterým je člověk v harmonii s prostorem, ve kterém se nachází. Hlavním pilířem je volný tok energie. Proto myslete na to, že při vstupu do bytu by vchodové dveře neměly být blokovány nábytkem, jako je věšák nebo třeba botník. Samostatnou kapitolu pak v celém interiéru hraje i čistota a vzdušnost prostoru, která vede k psychické pohodě, ale i k lepšímu výkonu v práci.

Proudění té správné energie napomáhá také dostatek zeleně. Uschlé a řezané květiny jsou považovány za mrtvé, a proto se doporučuje je nahradit živými, pokojovými rostlinami. Klíčové jsou i drobné dekorace, které pro nás mají sentimentální hodnotu – zkrátka předměty vyvolávající v nás příjemné pocity.

Kuchyň je podle Feng Shui srdcem domova

Využívá ji celá rodina a pojí se nejen se zdravím všech členů domácnosti, ale i s jejich bohatstvím a finanční situací. Kuchyně hraje v principu Feng Shui podstatnou roli. Podle zásad této filozofie by měla být situována ideálně na jih, jihovýchod nebo východ a její dveře by neměly spočívat naproti dveřím do ložnice nebo koupelny.

Feng Shui nesouzní ani s trendem spojené kuchyně a obýváku, a to z jednoho prostého důvodu. Tyto prostory totiž disponují odlišnou energií. Kuchyně je území ve znamení ohně a symbolizuje vášeň i prostor pro tvoření. Na druhou stranu obývací pokoj má v sobě živel vody, který přináší klid, pohodu a harmonii.

Prim v kuchyni hraje čistota a pořádek. Ostré předměty by měly být schované, aby nás nijak neohrožovaly. Jídelní stůl se podle filozofie doporučuje umístit tak, aby se kolem všech míst k sezení dalo bezpečně procházet. Myslete také na správnou organizaci lednice, spíže, šuplíků a zásuvek. Pravidelně vyhazujte prošlé jídlo, čistěte pracovní desku, nepoužívané pomůcky uklízejte, umývejte sporák a zbavte se všech rozbitých předmětů. Úlomky a praskliny by vám mohly přinést smůlu.  

Obýváku vládnou zemité tóny s výraznými doplňky 

Obývací místnost je prostor, kde trávíme společný čas s rodinou a přáteli, proto by v nás měl vyvolávat harmonii a pohodu. Té dosáhneme díky zemitým barvám podlahy a doplňků sytých barev – například žluté, červené, zelené, tyrkysové nebo fialové. Důraz by měl být kladen na dostatek světla a vzduchu. Příjemné atmosféry můžeme docílit zároveň pomocí difuzérů a aromalamp. Právě vůně je důležitou součástí domova. Může totiž zvýšit vnímání prostoru a vytvořit specifickou atmosféru nebo náladu. Například tóny vanilky, případně orientálního koření, dokážou navodit pocit tepla a pohodlí.

V ložnici dbejte na jednoduchost a čistotu

Ložnice by podle Feng Shui měla být měkká, klidná a tichá. Spánkem strávíme třetinu našeho života, a tak je velmi podstatné, jak je naše ložnice zorganizovaná. I to může mít vliv na kvalitu spánku. Měla by být laděna do tlumených a zemitých tónů – šedá, béžová, světle hnědá, modrá, zelená, světle růžová nebo fialová. Pozor si dejte na tmavé a výrazné barvy, které mohou spánek narušit.

Postel by měla být velká a situována tak, abychom z ní měli výhled ke dveřím a k oknu, neměla by však být umístěna přímo naproti dveřím. Volný prostor bychom měli nechat nejen pod ní, ale i z obou stran, aby mohlo docházet k proudění energie. Významnou roli zde hraje i to, na jakou světovou stranu je umístěna. Nejhorší umístění postele je tak, že čelo směřuje na severovýchod a na jih, příznivými světovými stranami jsou naopak sever, východ, západ a jihovýchod. A jedno důležité pravidlo na závěr – podle učení Feng Shui se v ložnici nesmí nacházet žádná elektronika.