Skoncujte navždy s jarní únavou

Zapomeňte na nespavost, přibírání na váze, deprese, podrážděnost... Typické příznaky jarní únavy, které nám mohou zkazit první slunečné dny. Abychom se tomu vyhnuli, stačí použít několik přírodních triků, které pomohou našemu tělu co nejdříve zregenerovat.

Proti nespavosti – ranní koupel

V zimě méně slunečního světla zvyšuje hladinu melatoninu, takzvaného "spánkového hormonu", v našem těle. Od jara se v důsledku prodlužování dnů tato úroveň postupně snižuje, což může způsobit dočasné potíže v cyklu spánku a bdění. Ranní sluneční světlo pomáhá tělu "resetovat" cirkadiánní hodiny, které předpovídají, kdy se probudit a jít spát, a také řídí biologické procesy, jako je trávení, hlad a tělesná teplota. Proto se vyplatí strávit alespoň 10 minut ráno po probuzení, v zamračeném počasí například 15-20 minut odpočinkem. Ranní přirozené světlo v očích zvyšuje zdravou hladinu kortizolu, který probouzí organismus a má pozitivní vliv na funkci imunitního systému, trávení a schopnost koncentrace.

Mdlá pleť a opuchlé oči – hydratace

Suchý studený a horký vzduch, savý oděv pokrývající celé tělo a menší spotřeba tekutin v důsledku sníženého pocitu žízně mohou postupně vést k dehydrataci organismu. Náhrada tekutin je nezbytná pro zdravou termoregulaci, transport živin a kyslíku a vylučování toxinů. S jeho pomocí se za pár dní zlepší stav naší pokožky, můžeme se cítit energičtěji a můžeme udržet zimní přibírání na váze na uzdě. Zařaďte tedy plánované přestávky na hydrataci do svého denního rozvrhu. Naše tělo si často plete hlad a žízeň, proto vždy před jídlem vypijte sklenici vody, abyste se vyhnuli zbytečnému příjmu kalorií navíc.

Při depresi – vitamínová suplementace

Bez ohledu na to, jak moc se snažíme, na konci zimy se naše zásoby vitamínů téměř jistě vyčerpají. Čerstvé sezónní ovoce a spousta sluníčka na nás ještě čekají, proto zařaďme vitamíny alespoň na 3 měsíce. Vitamin D a vitamin C jsou nezbytné pro fungování imunitního systému, vitamin B3 při tvorbě využitelné energie pro tělo z bílkovin, tuků a sacharidů, vitamin B9 při metabolismu buněk a při udržování funkcí krvetvorby, B12 – vitamin pro duševní stav a činnost centrálního nervového systému, vitamin K při srážení krve a procesech tvorby kostí, hořčík se významně podílí na správném fungování nervového systému, oběhový systém, svaly a ledviny.

Pro podrážděnost – chůze

Při cvičení tělo produkuje serotonin, který zlepšuje náladu, a uvolňují se endorfiny, které způsobují celkový pocit pohody a také působí proti bolesti. Pouhá půlhodina lehkého pohybu denně má pozitivní vliv na naše zdraví. Snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, zvyšuje kapacitu plic a zvyšuje krevní oběh, takže do kožních buněk a orgánů proudí více kyslíku a živin. Příjemná procházka nás naplňuje uspokojením a zároveň nám pomáhá uspořádat si myšlenky.

Sledujte své pocity

Pokud máte pocit, že vaše špatná nálada nebo deprese převyšuje dočasnou únavu, poraďte se s odborníkem. Jedná se o běžná onemocnění, jejichž příznaky jsou téměř totožné s příznaky jarní únavy. Jednoduchým krevním testem je možné zkontrolovat hladinu hormonů, rovnováhu vitamínů a zabránit rozvoji mnoha následných nepříjemností nebo onemocnění. Pokud se i přes přibývající denní světlo naše nálada stále zhoršuje a cítíme se stále méně motivovaní, neváhejte požádat o pomoc své blízké, přátele nebo i cizí lidi a odborníky. Starat se o sebe také znamená nechat někoho jiného, aby vám pomohl.

Hlídejte si pitný režim. Základem dobrého zdraví je každodenní pití dostatečného množství vody. Voda je velmi důležitou součástí našeho těla, podporuje správné fungování všech procesů. Proto je tak důležité pravidelně pít vodu. Vytvořit si návyk na pravidelné pití je náročné, ale o to potřebnější. Pokud to nedokážete, usnadněte si to. Ať vám každá sklenice vody chutná. Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce nebo mátu, zvolte Microdrink – malou kostku plnou ovoce, bylinek a vitamínů. Stačí si vybrat oblíbenou příchuť a dodržovat pravidelný pitný režim už nebude problém.

Nová příchuť Microdrink BLACKBERRY – ovocné trio borůvek, ostružin a jablek zajistí přísun vitamínu C a je dokonale osvěžující. Microdrink obsahuje přírodní výtažky z ovoce a rostlin, je bez cukru a umělých konzervantů.

Cena microdrinku BLACKBERRY– 189 Kč.

Ultralehká láhev nebo funkční termoska v neonové barvě Pink – Cena od 709 Kč

Více informací najdete na www.waterdrop.cz nebo v kioscích Waterdrop® na pražském Chodově nebo OC Nový Smíchov.