Sokolí pírko podle návrhu Hanuše Lamra ozdobí nový sokolský společenský oděv

S velkým ohlasem se setkala podoba nového společenského oděvu pro organizaci Sokol, který pochází z dílny módní návrhářky Štěpánky Pivcové. Dlouholetá tradice se zde potkává s moderními nároky 21. století. Jedinečné jsou i doplňky, které připomínají bohatou historii sokolského kroje. Unikátní brož s názvem Sokolí pírko vznikla podle návrhu uznávaného umělce Hanuše Lamra, jehož díla jsou zastoupena v našich i světových sbírkách a jehož šperky si oblíbily mnohé osobnosti ze světa kultury, byznysu i politiky.

Brož Sokolí pírko

Brož Sokolí pírko se stává plnohodnotným doplňkem nového sokolského společenského oděvu a přidává mu na jedinečnosti a prestiži. Tímto šperkem Hanuš Lamr potvrzuje své umělecké mistrovství, ale také příslib vytváření výjimečných a významově plných děl.

Lamrova brož není jen originálním šperkem, ale také vyjádřením hrdosti a příslušnosti k sokolskému hnutí. Je důkazem toho, jak může tradiční symbolika nalézt své místo v současném uměleckém vyjádření i jak mohou historické hodnoty inspirovat současné tvůrce k vytváření děl s hlubokým přesahem.

Vytvoření brože v podobě sokolího pírka nebylo rozhodně jednoduchou záležitostí, jak potvrzuje i samotný autor. „Zobrazení struktury dravčího pera i charakteristických dvoubarevných pruhů je výsledkem složité, často až filigránské modelace. Věřím, že typickou kresebnost modelu se mi podařilo do materiálu v podobě zlacené mosazi věrně otisknout.“

Sokol jako symbol vítězství, svobody, ušlechtilosti i duchovního prozření

Díky vynikajícímu zraku je sokol vnímán jako symbol duchovního i mentálního prozření či intuice, schopnosti vidět pravdu a dosáhnout vyššího porozumění. Jeho let ztělesňuje svobodu, nezávislost, silnou vůli a schopnost uniknout omezením pozemského života. Rychlost a obratnost při lovu odkazuje na strategickou mysl, efektivitu a schopnost rychle se rozhodovat a jednat.

V různých kulturách je sokol považován za vítězného bojovníka, který triumfuje nad svými protivníky. Sokolí pírko pak může být vnímáno i jako atribut vítězství a převahy.

Podle mnohých duchovních tradic je sokol spojován s vyššími mocnostmi a považován za posla mezi nebem a zemí. Jeho let do výšin představuje touhu po duchovním růstu a vzestupu k vyššímu porozumění.

Vznešený vzhled sokola bývá často spojován i s moudrostí, ušlechtilostí a královskou důstojností. Dravec se vztyčenou hlavou poukazuje na hrdost a sebevědomí, pevnou víru v sebe sama a své vlastní schopnosti.

V kontextu organizace Sokol tento dravec symbolicky odráží hodnoty, které byly vždy jádrem její filozofie a cílů: fyzickou zdatnost, vlastenectví, morální integritu a komunitního ducha. Sokol představuje nejen fyzickou sílu a obratnost, které jsou v sokolském hnutí oslavovány, ale i duchovní sílu a odvahu stát za svými principy a hodnotami.

Poděkování patří speciálně Michalu Burianovi, vzdělavateli ČOS, a Štěpánce Pivcové, módní návrhářce, za možnost podílet se na tomto prestižním projektu.

Foto kredit: oděv – David Surowiecki