Je tu jaro, tak nastartujte pleť, zatočte s únavou, vyměňte šatník, vytřiďte domácnost a najděte si čas pro sebe

Vyhlížíte se začátkem března dlouho očekávané jaro a těšíte se konečně na hezčí počasí, více energie a lepší náladu? V tom případě dlouho neotálejte a připravte se na jarní období, ať už jde o vaši domácnost, zahradu, ale i vnitřní pohodu. Máme pro vás pár tipů, aby přípravy nebyly příliš stresující.

Přestože letošní únor byl nejteplejším měsícem za posledních více jak 60 let, slunečných dní moc nepřibylo. A tak možná na sobě cítíte, že jste po zimě vyčerpaní a marně čekáte na příval jarní energie. Proto si klidně připrave plán a rozdělte si úkoly na menší části, které vám přinesou dílčí radosti a nový restart.

Připravte pleť včas

Příprava pleti na jaro je důležitým krokem ke zdravému a svěžímu vzhledu. Změna ročního období často vyžaduje změnu v péči o pleť, aby byla správně hydratovaná, chráněná a obnovená po zimě, která zanechá často vaši pokožku suchou a s odumřelými kožními buňkami. Proto je nyní správný čas na pleťový peeling, který můžete zařadit do své ranní rutiny tak dvakrát týdně. Použijte jemný čisticí prostředek, který odstraní nečistoty a odumřelé buňky, aniž by pleť příliš vysušil.

Následovat bude velká dávka hydratace, ale použijte krémy s lehčí texturou než v zimě. Vyberte si hydratační krém, který vyhovuje vašemu typu pleti a poskytuje dostatečnou hydrataci bez pocitu těžkosti. Přidejte i séra s antioxidanty jako je vitamin C, který pokožku rozzáří. Zralé pleti doporučujeme věnovat větší péči ohledně pigmentových skvrn. S příchodem jara a silnějšího slunečního záření je nezbytné již používat také opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF). Ochrana proti UVA a UVB záření pomáhá předcházet poškození pleti, stárnutí a riziku kožního rakoviny.

Zatočte s jarní únavou

K lepšímu nastartování vašeho organismu po zimě přispěje rozhodně zdravější jídelníček a dostatečný pitný režim. Snažte se jíst vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a zdravé tuky, zejména pak na vitamín D a C, který podporuje imunitní systém, a nezapomínejte pít dostatek vody, aby byla vaše pleť hydratovaná zevnitř. Snažte se spát 7-8 hodin denně, aby vaše mysl i tělo bylo zdravé a svěží. Pokud máte sedavé zaměstnání, zapojte více pravidelné fyzické aktivity, zejména na čerstvém vzduchu, může pomoci zvýšit hladinu energie a zlepšit náladu.

Čas pro sebe

Místo toho, abyste se snažili udělat vše najednou, stanovte si malé, dosažitelné cíle. To vám pomůže cítit se méně přetížený a více motivovaný. Možná se vám k tomu bude hodit i takzvaný “To Do List”, kde si můžete hotové úkoly hezky odškrtávat. Nezapomínejte si však také dopřát chvíle odpočinku a užijte si “Me Time” neboli čas pro sebe. Trávení času podle sebe může zlepšit vaši náladu a dodat vám v dalších dnech energii.  V klidu si tak dopřejte třeba ranní kávu nebo večerní drink v kombinaci s Ploom X.

Vyměňte šatník

Výměna šatníku na jaře je skvělá příležitost nejen pročistit a uspořádat své oblečení, ale také zjistit, co vám v garderobě chybí nebo co již nenosíte. Začněte proto tím, že vyberete veškeré oblečení z vašeho šatníku. To vám poskytne čistý prostor pro organizaci a zároveň vám umožní vidět, co všechno vlastně máte. Následně rozdělte své oblečení do kategorií (např. trička, kalhoty, svetry, šaty atd.). Poté každou kategorii prohlédněte a rozhodněte, co si chcete ponechat, co darovat a co vyhodit. Zeptejte se sami sebe, zda daný kus oblečení nosíte, zda vám stále dobře sedí a zda se v něm cítíte dobře.

Zimní oblečení uložte na místo, kde vám nebude překážet, ale zároveň bude chráněné před prachem a škůdci. Po vyčištění a setřídění vašeho oblečení je čas uspořádat zpět do šatníku to, co si ponecháváte. Zvažte použití různých organizérů, jako jsou boxy, závěsné organizéry nebo oddělovače do šuplíků, aby bylo vaše oblečení lépe uspořádané a přístupné. Jakmile máte přehled o tom, co ve vašem šatníku je, můžete identifikovat, co vám chybí pro nadcházející sezónu. A nezapomeňte, že nová výměna šatníku může být také skvělou příležitostí k experimentování s novými kombinacemi oblečení, které už máte, a obnovení vašeho osobního stylu.

Vytřiďte domácnost

Kromě šatníku je čas také na jarní úklid vaší domácnosti, který vám pomůže zorganizovat váš prostor, ale také může zlepšit vaši mentální pohodu. Než začnete, vytvořte si plán. Můžete například rozdělit úklid podle místností, nebo podle typu úkolu (vytřídění, prach, mytí oken, vysávání atd.). Také můžete uklízet od shora dolů: Při samotném úklidu začněte na vrchu - od stropů, světel a horních polic - a postupujte dolů k podlaze. Tímto způsobem padající prach a nečistoty nebudou znovu znečišťovat již vyčištěné oblasti. Věnujte zvláštní pozornost čištění nábytku, také prostoru pod ním, a domácí spotřebiče pro tentokrát vydrhněte z gruntu. Nezapomeňte také na textilie. Vyperte postupně záclony, povlaky na polštáře i přehozy, které nejsou pravidelně prané. Jarní úklid je také ideální doba pro otočení a vyvětrání matrací. Jarní úklid může být náročný, ale výsledek - čistý, svěží a dobře uspořádaný domov - stojí za to. Navíc pocit dokončení a obnovení, který s sebou přináší, může být velmi uspokojující.

Zdroj fotek: Ploom/Unsplash