Endometrióza: tichý vetřelec, který může vést až k neplodnosti

Když se ženě začnou zhoršovat menstruační bolesti a přidají se k tomu obtíže při sexu, zvracení nebo průjem, příčinou může být i endometrióza. Ta postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku. Skutečný počet ovšem může být ještě vyšší, protože odhalit tuto nemoc trvá roky. Právě březen je měsícem, kdy se na endometriózu snaží upozornit i celosvětová kampaň s názvem #ENDOMARCH.

Název „endometrióza“ se odvozuje od latinského názvu sliznice děložní – endometria, která fyziologicky vystýlá dutinu děložní. O endometrióze se pak mluví v případě, že se tyto buňky děložní sliznice objeví v abnormální lokalitě, nejčastěji v pohlavních orgánech mimo dělohu, ale také ve střevě, močovém ústrojí nebo plicích. V období menstruace u nich pak dochází ke krvácení, které způsobuje bolesti a může být podkladem pro vznik zánětu, ale i nádorového bujení.

Diagnostikovat ji může trvat i několik let

Nemoc, kterou poprvé popsal vídeňský lékař a zároveň rodák z Hradce Králové Karel Rokitanský už v roce 1860, není ani dnes snadné rozpoznat. Příznaků, které mohou na endometriózu ukazovat, je mnoho, ale zároveň nemusí být žádné.

„Endometrióza se může vyskytovat v různých formách a na různých místech v těle, což ztěžuje její jednoznačnou identifikaci. Běžné diagnostické metody, jako je například ultrazvuk, tedy nemusí tuto nemoc vůbec odhalit. Jedním z důvodů, proč bývá endometrióza diagnostikována se zpožděním, je fakt, že její projevy jsou obvykle zaměňovány za běžné vedlejší projevy menstruace,“ vysvětluje MUDr. Milada Brandejská, medicínská ředitelka kliniky asistované reprodukce Europe IVF.

Příčina endometriózy není zcela jasná. Mezi rizikové faktory patří rodinná anamnéza tohoto onemocnění. Odhalení problému je obvykle založeno na symptomech v kombinaci se zobrazovacími metodami. Nejjistější metodou a zlatým standardem pro diagnostiku je laparoskopie s biopsií ložiska. Většina nepříjemností se váže na menstruační cyklus, který je s těmito obtížemi provázán. Silná menstruace, křečovité bolesti břicha, nepříjemné pocity při sexu, obtíže při vyprazdňování, nadýmání nebo pocit plnosti jsou jedny z nejčastějších projevů.

Schopnost otěhotnět se při endometrióze snižuje až desetinásobně

Endometrióza postihuje odhadem 10 až 15 % žen v reprodukčním věku. To znamená, že na celém světě může touto chronickou nemocí trpět přibližně 176 milionů žen. Třetina z nich pak musí řešit i neplodnost. „V Česku je neplodností postiženo asi 20 % párů. U žen s endometriózou toto číslo stoupá až na 40 %. Když se zkombinuje narůstající věk a endometrióza, řešení je již někdy velmi svízelné. Proto radíme ženám s endometriózou otěhotnět co nejdříve. Těhotenství je vlastně jednou z efektivních léčebných možností. Odkládáním těhotenství u žen s endometriózou se zvyšuje pravděpodobnost gradace obtíží a rozšiřování ložisek. Ženy s touto diagnózou, které zatím neplánují těhotenství, mají velkou šanci na budoucí početí v kryokonzervaci vajíček,“ doporučuje MUDr. Milada Brandejská.

Endometrióza představuje významnou příčinu neplodnosti u žen, a to z důvodu kombinace faktorů imunologických, zánětlivých, jejichž následkem je tvorba srůstů s možnou blokádou vejcovodů, a jiných mechanických překážek. Chronický zánět spojený s endometriózou poškozuje reprodukční buňky, ovlivňuje implantaci embrya a vede k hormonální nerovnováze, která negativně ovlivňuje ovulaci a zrání vajíček. Dále endometrióza snižuje počet a kvalitu vajíček i embryí a produkce inhibičních látek brání implantaci oplodněného vajíčka.

Endometrióza zcela vyléčit nejde

Endometrióza je chronické onemocnění. Není možné ji úplně vyléčit, je ovšem reálné zmírnit příznaky, které ji provází a držet nemoc na uzdě. Při volbě léčebné metody se zohledňuje aktuální stav ženy, místo postižení, míra závažnosti onemocnění, věk pacientky a její přání otěhotnět.

Léčba endometriózy je medikamentózní neboli farmakologická a chirurgická. Nejčastěji se však jedná o kombinaci obou. Mimo jiné může některým ženám pomoci také fyzioterapie, čínská medicína či akupunktura. „Jde však jen o doplňkovou léčbu a ženy s přáním otěhotnět, ať už teď, nebo v budoucnosti, by neměly odkládat návštěvu některého z center asistované reprodukce. Techniky asistované reprodukce jsou řešením neplodnosti v současnosti i pro uchování vajíček pro budoucí potřebu. Využijte možností moderní medicíny,“ uzavírá lékařka.