Skvěle vyvážené celozrnné zelníky

Stále víc lidí oceňuje jídlo, ve kterém se nevylučuje požitek a ohled na naše zdraví. Tento trend se označuje jako soft health a spojuje zdraví, požitek a udržitelnost. Jídlo by mělo být přirozené, regionální, sezónní a ideálně v bio kvalitě. Jde o vyváženost, pestrost a obohacení jídelníčku o mnoho různých druhů ovoce a zeleniny, obilných výrobků a luštěnin. Lidé nahrazují průmyslově zpracované produkty přírodními zdravějšími surovinami, například na místo cukru datle nebo med. Soft health je tedy založen na holistickém chápání zdravé výživy a ne na živinách a kaloriích.

Ingredience:

  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce pod cibuli olej slunečnicový na pečení a smažení BIO BIOLINIE
  • 1 stroužek česnek
  • 1 lžička kmín mletý BIO SONNENTOR
  • 150 g mouka pšeničná celozrnná jemně mletá BIO PROBIO
  • 150 g mouka pohanková hladká BIO PROBIO
  • 1 ks prášek kypřicí do pečiva BIO AMYLON 
  • 1 lžička majoránka BIO SONNENTOR
  • 1 lžička sůl BIO BIOSAL
  • 300 g zelí kysané BIO PROBIO
  • 150 ml mléko
  • 40 g olej do těsta
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst semínka slunečnicová BIO PROBIO
  • 1 hrst semínka dýňová BIO PROBIO 
  • smetana zakysaná
  • mungo na klíčení BIO PROBIO

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a dozlatova opečte na pánvi. Až vypnete sporák, přidejte najemno rozdrcený česnek a kmín, aby se rozvoněly.
  2. V míse smíchejte mouky s kypřicím práškem, majoránkou a solí. Přidejte kysané zelí a snažte se do moučné směsi (nejlépe rukama) rozpracovat, aby v těstě nezůstávaly chuchvalce zelí.
  3. Přimíchejte cibulku, mléko, olej a vejce. Směs bude trochu hustší, snažte se jednou nebo dvěma obracečkami důkladně promíchat.
  4. Do pečicí formy vyložené pečicím papírem rozetřete rovnoměrně těsto a navrch posypejte semínky. Dejte péct do trouby na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.

Po vychladnutí nakrájejte a servírujte se zakysanou smetanou a naklíčeným mungem.