Garantujeme vám, že chleba podle našeho receptu si zamilujete

Domácí pečení chleba je zábavou a někdy i nezbytností. V době, kdy jsou chvíle strávené s našimi nejbližšími čím dál cennější, se společné pečení chleba stává nejen vítaným rituálem, ale i příležitostí pro sdílení vzpomínek.

V období zimního a mrazivého počasí je pečení chleba ideální aktivitou, která vám zpříjemní domácí pohodu a ta vůně, která se pak line. Nebojte se složitostí nebo neúspěchu, protože je to jednoduché a zábavné – tedy pokud máte ty správné pomocníky a znáte osvědčený postup. I ti nejlepší pekaři ale potřebují správné nástroje. A právě tady mohou doslova zazářit domácí konvektomaty jako ideální společníci pro všechny vaše pekařské ambice. Díky možnosti kombinovat klasické pečení s využitím páry, precizní regulaci teploty a rovnoměrnému rozložení tepla se stává pečení chleba nejen snazším, ale i příjemnějším zážitkem.

Opravdu vychytané konvektomaty (kombinované parní trouby) nabízí výrobce prémiových přístrojů pro domácnost Miele. Tyto moderní multifunkční spotřebiče umožní nejen pečení chleba na skutečně profesionální úrovni. Díky inteligentní technologii, která reguluje teplotu, vlhkost a čas, můžete dosáhnout křupavé kůrky, nadýchané střídky a dokonalé chuti vašeho chleba téměř bez námahy. Konvektomaty Miele nabízejí i širokou škálu programů a funkcí, které vám usnadní přípravu nejrůznějších pokrmů, navíc se snadno ovládají, jsou úsporné a designově elegantní, takže se skvěle hodí do každé kuchyně.

Přinášíme vám tři recepty na skvělé chleby z aktuální kuchařky Miele určené pro konvektomaty, v níž najdete spoustu skvělých nápadů na přípravu pokrmů v páře, pečení i kombinovanou přípravu. Stačí si jen zajistit kvalitní suroviny a vyzkoušet švýcarský, ořechový nebo sladký chléb. Uvidíte, jak snadno docílíte perfektních výsledků. Tak pojďme na to!

Selský chléb po švýcarsku (15 plátků, časová náročnost 160 minut)
Ingredience

Na chléb:

25 g droždí, čerstvého

300 ml mléka | vlažného

350 g pšeničné hladké mouky

150 g žitné mouky, typ 997

1 ČL soli

Na posypání:

1 PL pšeničné hladké mouky

Příslušenství:

univerzální plech

Příprava:

Droždí rozpustíme za stálého míchání v mléce. Z mouky a soli uhněteme měkké, hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, položíme do mísy a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme kynout 60 minut při pokojové teplotě. Vytvarujeme kulatý chléb a položíme na univerzální plech. Poprášíme moukou. Chléb nahoře podélně a příčně nebo kruhově nakrojíme do hloubky asi 1 cm. Necháme kynout 30 minut při pokojové teplotě. Spustíme automatický program nebo připravujeme podle manuálních nastavení. Vložíme do ohřevného prostoru a pečeme podle průběhu programu nebo 2. až 8. kroku manuálních nastavení.

Tip: Těsto vylepšíme kostičkami slaniny nebo ořechy.

Nastavení:

Automatický program: Chléb | Švýcarský selský chléb / Doba trvání programu: 40 minut

Manuálně: Nastavit přes Vlastní programy: Předehřátí 1 / Provozní způsoby: Horký vzduch plus / Teplota: 200 °C / Předehřátí: Zap.

  1. krok přípravy / Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor.vzd.plus / Teplota: 200 °C / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 3 minuty / Úroveň: 1
  2. krok přípravy / Vlhkost: 100 % / Doba přípravy: 3 minuty
  3. krok přípravy / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 3 minuty
  4. krok přípravy / Vlhkost: 100 % / Doba přípravy: 3 minuty
  5. krok přípravy / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 3 minuty
  6. krok přípravy/ Vlhkost: 100 % / Doba přípravy: 3 minuty
  7. krok přípravy / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 22 minut

Chléb s ořechy (25 plátků, časová náročnost 200 minut)

Ingredience

Na těsto:

175 g žitného šrotu

500 g celozrnné pšeničné mouky

14 g sušeného droždí

2 ČL soli

75 g řepného sirupu

500 ml vlažného podmáslí

50 g půlených jader vlašských ořechů

100 g jader lískových oříšků, celých

Do formy:

1 ČL másla

Příslušenství: hranatá forma, délka 30 cm, rošt, koláčová mřížka

Příprava:

Smícháme šrot, mouku, sušené droždí a sůl. Řepný sirup a podmáslí hněteme 4–5 minut na měkké těsto. Přidáme ořechy a hněteme další 2–3 minuty. Těsto v otevřené míse vložíme do ohřevného prostoru. Necháme kynout podle nastavení. Hranatou formu vymažeme. Měkké těsto na pomoučené ploše lehce prohněteme, vytvoříme z něho válec délky asi 28 cm a položíme do hranaté formy. Na roštu zasuneme do ohřevného prostoru a pečeme podle průběhu programu nebo manuálních nastavení. Po upečení chléb uvolníme z hranaté formy, necháme vychladnout na koláčové mřížce a vzduchotěsně zabalíme.

Tip: Nejlépe chléb chutná, když se nakrájí příští den.

Nastavení: Kynutí těsta / Speciální použití | Kynutí těsta / Doba kynutí: 60 minut

Automatický program / Chléb| Chléb s ořechy / Doba trvání programu: 125 minut

Manuálně: Nastavit přes Vlastní programy:

  1. krok přípravy / Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor. vzd. Plus / Teplota: 30 °C / Vlhkost: 100 % / Doba přípravy: 15 minut / Úroveň: 1
  2. krok přípravy / Teplota: 150 °C / Vlhkost: 50 % / Doba přípravy: 10 minut
  3. krok přípravy / Teplota: 150 °C / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 100 minut

Sladký chléb (15 plátků, časová náročnost 120 minut)

Ingredience

Na chléb:

25 g čerstvého droždí

100 ml vlažného mléka, 3,5 % tuku

500 g pšeničné hladké mouky

1 ŠN soli

90 g másla

2 vejce, velikost M

3 PL zázvorového sirupu

40 g nasekaného nakládaného zázvoru

1 ČL skořice

100 g krystalového cukru

Do formy

1 ČL másla

1 PL cukru

Příslušenství: hranatá forma, délka 25 cm, rošt

Příprava:

Droždí rozpustíme za stálého míchání v mléce. S moukou, solí, máslem, vejci a zázvorovým sirupem uhněteme hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, necháme kynout v míse 60 minut při pokojové teplotě. Hranatou formu vymažeme a vysypeme

cukrem. Do těsta vmícháme zázvor, skořici a krystalový cukr. Těsto vytvarujeme,

vložíme do hranaté formy a necháme kynout dalších 15 minut. Hranatou formu na roštu zasuneme do ohřevného prostoru. Spustíme automatický program nebo pečeme podle 1. kroku přípravy. Povrch těsta posypeme cukrem. Pečeme do zlatohněda podle průběhu programu nebo 2. a 3. kroku manuálních nastavení.

Nastavení:

Automatický program: Chléb | Sladký chléb / Doba trvání programu: 59–65 minut

Manuálně: Nastavit přes Vlastní programy:

  1. krok přípravy: Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor. vzd. Plus / Teplota: 30 °C / Vlhkost: 100 % / Doba přípravy: 30 minut / Úroveň: 1
  2. krok přípravy: Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor. vzd. Plus / Teplota: 190 °C / Vlhkost: 80 % / Doba přípravy: 5 minut
  3. krok přípravy: Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor. vzd. Plus /Teplota: 180 °C / Vlhkost: 0 % / Doba přípravy: 24–30 minut

Náš tip:

Optimální podmínky pro přípravu nejrůznějších pokrmů, včetně nadýchaného pečiva, zajistí díky efektivní kombinaci klasického pečení a využití páry konvektomat. Přístroj, dříve vyhrazený výhradně profesionálním kuchařům, dnes nabízí např. Miele. Pokud s konvektomatem začínáte, doporučujeme poohlédnout se po některém ze základních modelů. DGC 7250 od Miele nabízí spoustu užitečných funkcí a technologií, jako je parní technologie MonoSteam, klimatické pečení pro kypré těsto a zlatavou kůrčičku, TasteControl, aby se pokrmy nepřepekly. O komfortní ovládání se postará textový displej DirectSensor S a o snadné čištění vybavení PerfectClean. Nadčasový design konvektomatu vynikne v nerezovém, grafitově šedém i obsidiánově černém provedení. Přístroj lze také snadno zapojit do systému inteligentní domácnosti.

Pokud jste v kuchyni jako doma, rádi experimentujete a příprava několikachodového menu pro rodinu či přátele patří k vašim nejoblíbenějším kratochvílím, sáhněte po vybavenějším modelu DGC 7460 HCX Pro. Pochlubit se může unikátní parní technologií DualSteam, možností kombinované přípravy pokrmů, automatickými programy, automatickou přípravou menu nebo velkým textovým displejem se senzorovým ovládáním DirectSensor. Pohodlnou manipulaci zajistí zásobník na vodu za samovýsuvným panelem a snadné čištění pak technologie HydroClean a nerezový ohřevný prostor. Díky efektnímu provedení bez rukojeti a v barevných provedeních grafitově šedá, briliantová bílá nebo obsidián černá přístroj skvěle zapadne do jakéhokoliv typu moderní kuchyně. Samozřejmostí je možnost zapojit konvektomat do systému inteligentní domácnosti.

www.miele.cz  #MamMiele