Ernst van Tiel bude dirigovat koncerty Harry Potter a Kámen mudrců in Concert!

Výjimečný kinokoncert Harry Potter a Kámen mudrců in Concert™ dorazí do Prahy již 10. února a během jediného dne zažijí diváci hned dva koncerty, první odpolední od 13 hodin a druhý večerní od 19 hodin. V rámci obou koncertů si diváci budou moci vychutnat výkon velkého jména ve světě dirigování, Ernsta van Tiela.

Ernst, který měl možnost odehrát v Česku už jeden koncert před 6 lety si dodnes nemůže vynachválit Česko a českou hudbu. „Už se nemůžu dočkat českých koncertů! Těším se nejen na Prahu a její úžasnou atmosféru, ale i na návštěvu Muzea Bedřicha Smetany v Národním muzeu a také na skvělou gastronomii, a samozřejmě i na Čechy a české publikum,“ říká nadšeně renomovaný dirigent Ernst van Tiel, který je fascinován českou kulturou, a především českými skladateli. „Pocházím z Nizozemí a musím říct, že jsem vždy českou kulturu obdivoval a záviděl jsem Čechům, a tak trochu i litoval, že nemáme skladatele jako jsou Dvořák, Smetana, Janáček nebo Fibich, protože jsem jejich hudbu poslouchal celý život. A teď mám tu čest pracovat s vašimi hudebníky na této úrovni! Opravu už se nemůžu dočkat až se do Prahy vrátím,“ skládá hold dirigent.

Na samotném Harrym Potterovi a filmech o něm jej nejvíce zaujal způsob ztvárnění a to, jak se fantazie pojí s realitou. Stejně tak ale oceňuje jedinečnou kvalitu všech filmů. I to byl důvod, proč se rozhodl spojit své jméno s filmy o Harrym Potterovi a stanout v čele orchestrů ve 48 zemích po celém světě! A jak se on sám na koncerty připravuje? „Nejdůležitější je naučit se synchronizovat s filmem. Když to dokážu, trvá to jen pár dní, než nazkouším nový film. Ale velmi důležité je i zkoušení s orchestrem, podobně jako při klasické opeře nebo baletu,“ doplňuje.

Připomeňme, že Ernst van Tiel je renomovaný dirigent, který svým talentem, vášní a oddaností hudbě oslovil hudební nadšence po celém světě. Narodil se v Nizozemí a výjimečný zájem o hudbu a dirigování se u něj projevil už v dětství. Jeho umělecká kariéra se postupně rozvíjela, až se stal jedním z nejuznávanějších dirigentů s mezinárodním renomé.

Zažijte Ernsta van Tiela a Filharmoniky města Prahy

Už 10. února dorazí do Prahy kinokoncert Harry Potter a Kámen mudrců in Concert™, během kterého bude hrát filmovou hudbu 90členný symfonický orchestr Filharmoniků města Prahy pod taktovkou Ernsta van Tiela. „Velice se těšíme, že můžeme českému publiku přinést unikátní celosvětové turné Harry Potter in Concert. Na diváky čeká unikátní večer, během kterého zažijí spojení 90členného symfonického orchestru s magickým příběhem Harryho a jeho přátel, který bude promítán na velkém kinoplátně. Takovou atmosféru nezažijete ani doma, ani v kině, proto je tento koncert tak jedinečný,” říká producent koncertů Tibor Engler ze společnosti DRYEYE Film. Vstupenky na oba koncerty konané 10. února v O2 Universum je možné zakoupit v předprodejních sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Talent se projevil velmi brzy

Ernst van Tiel studoval dirigování na Královské hudební akademii v Haagu, kde měl příležitost učit se od zkušených pedagogů a dirigentů. Již během svého studia prokázal mimořádný talent a výjimečnou schopnost porozumět hudebním dílům a přenášet jejich esenci do interpretace orchestru.

Jeho profesionální kariéra začala účinkováním na různých pódiích a s různými světovými orchestry. Ernst van Tiel se věnoval několika žánrům hudby, od klasiky až po moderní skladby, čímž si získal pověst univerzálního a výjimečného dirigenta.

Dirigent známý po celém světě

Ernst van Tiel rychle získal pozornost mezinárodní hudební komunity svým přesvědčivým dirigentským stylem. Jeho precizní technika a schopnost vést orchestr k výjimečným výkonům jej proslavily na mnoha prestižních pódiích po celém světě.

Během své kariéry spolupracoval s renomovanými orchestry a předními operními domy včetně Royal Concertgebouw Orchestru, Rotterdam Philharmonic Orchestru a Nederlands Philharmonisch Orkest. Rovněž se angažoval v dirigování operních představení, kde se jeho schopnosti ukázaly v plném rozsahu.

Tielova hudba v oskarovém filmu The Artist

Jeho talent a vášeň pro dirigování ho přivedly k mnoha významným projektům a jedním z nich byl film The Artist. The Artist získal světovou pozornost svým unikátním přístupem. Jedná se o černobílou francouzskou komedii, která se odehrává v období nástupu zvukového filmu. Ernst van Tiel přispěl k filmu The Artist svým uměním jako dirigent a skladatel. Hudba hraje v tomto filmu důležitou roli, jelikož chybějící zvuk vyžaduje silné a emotivní hudební podklady, aby se divák dostal k plnému vnímání děje. Tielova schopnost připojit se k vizuálním elementům filmu a pohybovat se v rytmu a tónech vytvořila úchvatné audiovizuální dílo.

Film The Artist nejenže získal mnoho ocenění včetně Oscara za nejlepší film, ale také díky skvělému hudebnímu doprovodu, který vytvořil Ernst van Tiel, zanechal nesmazatelnou stopu v srdcích diváků a posunul hranice toho, čeho může hudba ve filmu dosáhnout.

Ernst van Tiel – co jste možná (ne)věděli

Jak vzpomínáte na práci na filmu The Artist a jeho úspěch?

Pracoval jsem na něm jako vždy, tedy soustředěně a precizně. Ale nečekal až tak velký    úspěch.

Kolik času věnujete hudbě?

Kromě sportu a čtení jí věnuji všechen svůj čas.

Dovedete si představit život bez hudby, například alespoň na dovolené?

Během dovolené rád poslouchám klasickou komorní hudbu. Život bez hudby a jiného umění mě nikdy nenapadne.

Máte preferovaný hudební žánr?

Mám rád dobrou hudbu ze všech žánrů - klasiky, jazzu, popu, muzikálu. Žijeme v době, kdy si můžeme najít na internetu jakoukoli hudbu a poslouchat, co chceme. Největším zážitkem pro mě vždy je slyšet orchestr živě.

Máte ve svém životě nesplněné cíle nebo přání?

Nemám nic speciálního. Jediné, na co dbám, je neustálé zlepšování se. To je pro mě velmi důležitý cíl.

Co musí člověk udělat, aby se stal dirigentem a existuje věk, ve kterém je třeba začít?

Člověk potřebuje samozřejmě talent, ale také odvahu tvrdě pracovat každý den a být hudebnímu světu otevřený. Věk v tomto případě nehraje žádnou roli.