Nechte se inspirovat třemi tipy, díky kterým vám lednové předsevzetí vydrží po celý rok!

Nejznámější přísloví, které se váže k Novému roku praví: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Zatímco v minulosti lidé věřili, že když budou mít v kapse mince, zbohatnou, dnes je leden měsícem, ve kterém si nejčastěji dáváme předsevzetí s vírou, že je letos už konečně dodržíme – zhubneme, zpevníme postavu nebo začneme se zdravým stravováním. Jak je formulovat, uchopit a nevzdat se jich v momentě, kdy hned na první dobrou nejsou vidět výsledky?

Více než polovina Čechů si plánuje dát v novém roce nějaké to předsevzetí. Téměř 50 % z nich přitom souvisí se zdravím. Nejčastěji jde o snahu začít se zdravěji stravovat, zhubnout nějaká ta přebytečná kila nebo zařadit více pohybové aktivity. Změna životního stylu je ovšem běh na dlouhou trať, a tak se může snadno stát, že když po několikatýdenním snažení nejsou vidět první výsledky, předsevzetí z ledna už v únoru neplatí. Jak to letos udělat jinak? Máme pro vás tři užitečné rady!

  1. Zkuste z předsevzetí vytvořit zdravý návyk

Našemu mozku vyhovují vyšlapané cestičky. Vzpomeňte si na to například, když si ráno čistíte zuby. Pokud návyk zautomatizujete, je pro něj typické, že vyžaduje minimální uvědomění. To znamená, že když si na každý pondělní večer vynahradíte hodinu na jógu, s velkou pravděpodobností se to stane součástí vaší rutiny. Platí to ovšem i opačně. Pokud jste dlouhou dobu byli zvyklí si po obědě dopřát něco sladkého, je pro mozek velmi obtížné tento krok vynechat – a je úplně jedno, zda je leden, nebo srpen.

Jak dlouho tedy trvá vybudovat nový návyk? Přestože většina motivační literatury uvádí 21 dní, vědci z londýnské University College (UCL) přišli na to, že je to vysoce individuální záležitost. Zatímco někteří si zvládnou osvojit určitý vzorec chování už po 18 dnech, jiní potřebují téměř tři čtvrtě roku. Průměrně to pak bývá 66 dní. Co z toho vyplývá pro novoroční předsevzetí? Pravidelnost a rutina je základ. Pokud si zvyknete na nějakou aktivitu, a navíc ji budete mít spojenou se stejným dnem nebo hodinou, je větší šance, že uspějete. Podobně je to i se zlozvyky. Odnaučit se jim znamená, že si v mozku musíte vytvořit nový vzorec chování. Ačkoliv v nás ten starý zůstává přítomen, postupem času ustupuje do pozadí a stává se méně dominantním.

  1. Zajímejte se o své tělo

Svět médií a sociálních sítí nám dává jasně najevo to, jak by měla vypadat dokonalost. Štíhlá těla s dokonalými křivkami, ranní popíjení matchy nebo vysoký obsah bílkovin v každém chodu. Snadno tak zapomínáme, že každé tělo je individuální a neexistuje jeden osvědčený návod, který by jako zázrakem fungoval na všechny. Pokud tedy v novém roce chcete změnit svůj životní styl, začněte u sebe – a u své genetiky!

„Mnoho genů je spojeno s vaší relativní hmotností vzhledem k vaší výšce. Genetika také ovlivňuje tvar vaší postavy, jak tělo ukládá tuk, jak efektivně spaluje kalorie a jak reaguje na různé typy potravin, což může být zejména u zdravého hubnutí zásadní. I když v sobě máte geny, které vás predisponují k obezitě či širšímu pasu, zdravý životní styl je může překonat, musíte jen vědět, jak na to,” dodává Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která se podílela na vývoji testu Chromozoom Start:

„S DNA testem Chromozoom Start o sobě zjistíte základní přehled informací z nejdůležitějších oblastí, tedy skupin fenotypů, jako je například vstřebávání vitamínů, sklon k vysokému krevnímu cukru nebo cholesterolu, ale i predispozice ke sportu. Jeho benefitem není jen výrazně nižší cena, ale i možnost jej postupně rozšiřovat o další genetické informace a dokupovat další produkty se slevou až 40 %. Všechny poznatky pak najdete v přehledné webové aplikaci, která funguje jako trenér, kouč a nutriční poradce v jednom,” vysvětluje Petr Vavřina, obchodní ředitel společnosti GHC Research Institute, která stojí za značkou Chromozoom.

  1. Mějte velké plány, dávkujte si je ale postupně

Jak říká známý americký spisovatel Robert Collier: "Úspěch je součtem malých úsilí, opakovaných den za dnem." A při novoročních předsevzetí to platí dvojnásob. Většina z nich totiž ztroskotá na tom, že máme na sebe – a tedy i na své tělo – nereálné požadavky. Pokud chcete například v novém roce shodit přebytečná kila a zpevnit postavu, začněte postupně. Není na tom nic špatného. Právě naopak.

Každý malý krok, který podniknete, vás přiblíží k vašemu většímu cíli. Tato strategie se hodí nejen pro dosažení vysněných met v oblasti zdraví, ale i pro profesní či osobní růst. Může to být studium nového jazyka, rozvoj osobnosti nebo změna práce. Klíčem je rozdělit si velký cíl na menší úkoly a soustředit se na jejich postupné dokončení. Ať už uděláte jakýkoli krok k dosažení svého předsevzetí, malý nebo velký, je to důvod k oslavě.