5 tipů, jak se vyhnout promrzlým nohám

V chladném počasí snadno prochlaneme. Zahřát si ruce nebo tělo není tak složité, větší problém nastává u nohou. Příčiny jsou různé,a může to být i nedostatečnou cirkulací krve způsobené nevhodnou obuví. Existuje několik efektivních způsobů, jak těmto problémům předejít a užít si teplo i v nejchladnějších dnech.

Kvalitní obuv

Klíčem k pohodlí a stylu v chladném počasí je výběr kvalitní a teplé obuvi. Vyhledávejte takové modely, které kombinují moderní technologie izolace, jako je voděodolný povrch nebo prodyšné membrány, s elegantním designem. „Vhodná obuv by měla poskytovat dostatek prostoru pro chodidla, zajišťovat volnost pohybu prstů a současně ochraňovat před vlhkostí a nízkými teplotami. Pro maximální komfort doporučujeme obuv se stélkou ABSORBA XTR, která redukuje únavu nohou a zvyšuje celkovou pohodlnost,” říká Robert Kunorza, výkonný ředitel společnosti Bennon.cz, která se specializuje na pracovní a volnočasovou obuv i kvalitní oblečení pro outdoorové aktivity.

Důležitým aspektem je také lehkost obuvi, ovlivněná materiálem podešve. Vysoce kvalitní podešev, která díky svému dezénu nejen izoluje proti chladu, ale zároveň zajišťuje stabilitu na kluzkých površích, což je nezbytné pro bezpečný pohyb ve městě i v přírodě

Teplé bačkory a huňaté ponožky

Po návratu domů vaše chodidla ocení pohodlné a teplé prostředí. Dobře vybrané bačkory jsou základem, ale také ponožky by měly být z kvalitních hřejivých materiálů, což zásadně ovlivní schopnost nohou se rychle zahřát. Materiály jako je vlna, merino vlna, kašmír nebo mikrovlákno mají skvělé termoregulační vlastnosti, které udrží nohy v teple a zároveň odvádí vlhkost. „Materiály, jako je merino vlna, mají přirozeně antibakteriální vlastnosti, které pomáhají eliminovat zápach a udržují nohy v teple a suchu,” dodává R. Kunorza. Takže – když zkombinujete správnou domácí obuv s kvalitními ponožkami, minimalizujete riziko studených nohou.

Speciální masáže

Přijdete domu po dlouhém dni, nohy jsou unavené, chodidla bolí a jsou zkřehlá zimou. Dalším ze způsobů, jak je rychle zahřát jsou masáže, které zlepší prokrvení. Existuje několik speciálních masážních technik, které mohou být zaměřeny právě na zlepšení cirkulace krve a minimalizaci pocitu studených nohou. Ovšem i masáže v pohodlí domova mají svá pravidla. Za prvé vás nesmí bolet – při protažení, uvolňování ani prohmatávání. Druhým pravidlem je, že byste měli používat celé ruce, nejen palce. Usaďte se tedy na pohodlné místo a nohy zvedněte na stůl nebo podnožku. Aplikujte malé množství hydratačního krému či oleje. Chodidla pak lehce mačkejte rukama, hněťte je palci a prsty. Začínejte vždy od prstů směrem dolů k patě. Provádějte krouživé pohyby na chodidlech a nevynechejte oblasti podél nohy a přes nárty. Masáž zakončete lehkými poklepy a pohyby směrem nahoru od paty ke kotníku.

Teplé koupele

Relaxační teplá koupel může být blahodárná nejen pro celkovou relaxaci, ale také pro udržení tepla nohou. Přidáním éterických olejů, jako je levandule nebo rozmarýn, můžete zlepšit prokrvení nohou a uvolnit svaly. Koupel s přiměřeně horkou vodou také napomáhá rozšířit cévy a zvýšit cirkulaci krve.

Správný životní styl

Také vhodná strava a dostatek fyzické aktivity dokáží pozitivně ovlivnit správnou tepelnou regulaci těla. Pokud do stravy zahrneme potraviny bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou zelenina, ovoce, celozrnné produkty a potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, podpoříme tím kvalitní prokrvení. Hlídat je třeba i dostatečný příjem tekutin, nejlépe vody, a přidat lze například lymfatické čaje. Za studenýma nohama může stát i všudypřítomný stres. Je tedy žádoucí pracovat i na psychické pohodě.

Široký výběr kvalitní obuvi nejen do zimy, ale i pracovní či outdoorové vybavení naleznete na www.bennon.cz.