Long covidem trpí dodnes. Magda Bělová musela vzdát doktorské studium biologie a živí se tvorbou šperků

Magda Bělová byla nadějnou bioložkou a až do léta 2020 plnohodnotnou studentkou doktorského studia na Univerzitě Karlově. Během první vlny covidu onemocněla a následky si nese dodnes. Musela přerušit studium a její stav jí nedovoluje ani pracovat na plný úvazek, ani žít plnohodnotný život. Magda se ale nevzdává a zdárně se pere se svým osudem. Založila proto značku šperků s názvem Maj šperky a tvoří v době, kdy jí to její zdravotní stav umožní.

Magda Bělová onemocněla v době první velké vlny covidu, kdy ještě nebylo očkování a všichni tvrdili, že mladým lidem, kteří nemají vážné poruchy imunity, nic závažného nehrozí. V jejím případě však akutní onemocnění, s kterým ležela několik týdnů, přešlo do chronické podoby, tzv. long covidu. Ten  jí znemožňuje nejen pokračovat ve studiu, ale i v běžném životě. Onemocnění jí už po tři roky způsobuje celou řadu vážných zdravotních problémů, kvůli kterým je nezaměstnatelná.

Mezi ty nejhorší, které Magdu sužují, patří téměř neustálé bolesti hlavy doprovázené velkou únavou. Léky zde bohužel nezabírají. Jakákoliv běžná aktivita jako třeba procházka na čerstvém vzduchu, je vykoupena několikadenním stavem totálního vyčerpání a silnou migrénou. Také delší soustředění Magdě způsobuje bolesti hlavy, nemůže proto pořádně ani číst a psát. Její stav jí dovoluje věnovat se pouze ručním pracem. Proto jimi naplňuje svůj čas. Zlepšení situace je momentálně v nedohlednu. „V mém stavu je pro mě náročná i tvorba šperků, ale jsem ráda, že můžu dělat alespoň něco. Pro radost i pro obživu. Bohužel mnoho lidí trpících long covidem nebo jiným chronickým onemocněním, nedokáže ani to. A zdravá část populace nám věnuje jen málo pozornosti,“ popisuje Magda Bělová, zakladatelka značky Maj šperky.

Maj šperky

Nápad na založení vlastní značky Maj šperky vznikl v jednom pozdně listopadovém dni. Magda si řekla, že by chtěla takovému šedivému dni dodat barvy.  Nejprve proto začala tvořit obrazy pomocí techniky akrylového lití. Stále to ale nebylo ono. Barevné obrazy rozveselí doma, ale venku už nepomůžou. Tak vymyslela malé přenosné obrazy zdobící lidi – tedy takové obrazové šperky. Technika akrylového lití, kterou Magda používá, spočívá v cíleném vrstvení a rozlévání různých barev. Každý takto vytvořený obraz závisí nejen na kombinaci namíchaných barev a jejich lití, ale i na nepředvídatelném mísení při jejich přípravě. Konečný výsledek tak obsahuje prvek náhody, který z každého obrazu činí unikát s tisíci krásnými detaily. Nejhezčí barevné vzory každého obrazu Magda vyřezává a vyrábí z nich náušnice, náramky a náhrdelníky. Později k litým šperkům přidala i macramé náramky, do nichž různými způsoby vplétá drobné barevné korálky nebo ocelové přívěsky.

Magdu můžete podpořit zakoupením některého z jejích produktů nebo zasláním finanční částky na účet č. 2386388018/3030. S Maj šperky se také budete moct blíže seznámit během třetího ročníku Píseckého víkendu módy a designu, který se bude konat v termínu od 17.-18. května 2024 v Písku.

Více informací naleznete na www.majsperky.cz.