Předvánoční aukce v Arthouse Hejtmánek nabídne unikátní díla, celkem 260 položek

Mimořádný velkoformátový obraz autora posledních československých bankovek Albína Brunovského s názvem Zahrada nabídne 7. prosince od 18 hodin večerní aukce v Arthouse Hejtmánek v Praze 6. Dílo bylo součástí umělecké výzdoby bývalé československé ambasády ve Stockholmu, vyvolávat se bude od 4 milionů korun. K lákadlům aukce patří i obraz Světelná krajina Josefa Šímy, jednoho z největších českých malířů 20. století: vyvolávací cena začíná na 5 milionech korun. Předaukční výstava, na níž si je možné všechna dražená díla prohlédnout, se uskuteční od 27. listopadu do 6. prosince 2023 v sídle Arthousu v Goetheho ulici 17 v pražské Bubenči.

Aukce nabídne celkem 260 položek. Z nich zaujme například i sběratelsky vzácná malba Kompozice (1930) surrealisty Jiřího Remo Jelínka, jenž byl významnou osobností české avantgardy. Chybět nebudou díla Alfonse Muchy, Zdeňka Rykra, Josefa Lady, Jiřího Trnky, Zdeňka Buriana či Olbrama Zoubka.

Na aukci se vedle obrazů objeví také zajímavá kolekce grafik autorů jako Kamil Lhoták, Adolf Born, Jiří Anderle či Albín Brunovský. Už tradičně zde budou k mání i rarity z oblasti starožitností a designu. Mezi ně patří třeba ojedinělá kubistická váza Vlastislava Hofmana, jenž dosáhl v této aukční síni autorského rekordu: černo-bílá váza poprvé nabízená na trhu bude dražena od 450 000 korun.

Brunovský, Šíma a Jiří Remo Jelínek

Hlavním lákadlem aukce je mimořádně barevně působivý velkoformátový obraz Zahrada (1972) Albína Brunovského, autora poslední série československých bankovek i výrazného ilustrátora řady děl klasické literatury. „Brunovský patří k nejzajímavějším poválečným slovenským autorům a monumentální Zahrada je dosud největší známou malbou, jakou kdy vytvořil,“ uvádí majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek. Reprezentativní dílo vyvolávané za 4 miliony korun bylo dovezeno ze Švédska, kde původně zdobilo interiér československé ambasády. „Zahrada je velmi podmanivá množstvím barevných škál a detailně propracovanou malbou,“ říká Tomáš Hejtmánek. A dodává, že aukce nabídne i mistrné Brunovského grafické práce.

Jednou z nejvýše dražených položek je obraz Světelná krajina (Passage luminieux) (1963) Josefa Šímy. O dílo umělce, který žil ve Francii a jehož svět zná jako francouzského malíře Josepha Simu, se bude licitovat od 5 milionů korun. „Obraz ze Šímova ‚mystického období‘, kde malbou prozařuje světlo a celý výjev vibruje jemnou energií, patří mezi sběratelsky nejžádanější,“ upozorňuje Tomáš Hejtmánek.

K vzácným položkám se řadí rovněž abstraktní dílo Kompozice (1930) významného malíře české avantgardy Jiřího Remo Jelínka. Talentovaný souputník Toyen a Jindřicha Štyrského byl ve svých 40 letech zavražděn v koncentračním táboře Mauthausen. „Vzhledem ke smutnému osudu autora se Jelínkových děl zachovalo bohužel jen málo a díky své kvalitě jsou sběratelsky velmi ceněné,“ uvádí Tomáš Hejtmánek. Obraz Kompozice se bude vyvolávat od 1 500 000 korun.

Výtvarné umění 19. století

Vedle nabídky starých mistrů aukce nabídne i reprezentativní Portrét muže od Antonína Machka s vyvolávací cenou 90 000 korun a muzeální dílo Maximiliana Haushofera s názvem Dívka u Chiemsee vyvolávané za 600 000 korun.

Švédská stopa a slavný design českého kubismu

Unikátním kusem je kubistická váza od Vlastislava Hofmana, která se poprvé objeví na aukčním trhu. Sběratelům bude nabízena od 450 000 korun.

Dražena bude i kolekce obrazů Františka Drtikola, známého fotografa, který se zabýval i malířskou tvorbou. Jeden z jeho obrazů, nevšední akt Eva s Jablkem (1942), se bude vyvolávat od 95 000 korun.

K dílům dotvářejícím interiér bývalé ambasády ve Stockoholmu patří – vedle Brunovského Zahrady – i další zajímavé umělecké práce. „Vedle jedinečných světelných objektů vytvořených slavnou dvojicí sklářských výtvarníků Stanislavem Libenským a Jaroslavou Brychtovou se nám povedlo do aukce získat i pozoruhodné gobelíny či nábytek. Rozmanitě pojatá křesla doplněná stolky z ohýbaného dřeva tehdy přímo pro objekt ambasády navrhl architekt Jan Bočan,“ líčí Tomáš Hejtmánek. Světelné objekty jdou do aukce od 600 000 korun za kus, nábytek začíná od 20 000 do 45 000 korun.

Aukce také nabídne tři díla Jiřího Trnky vyvolávané od 25 000 do 35 000 korun.

Ženy v umění 20. století

Pozornost na aukci se upíná k dílu sochařské legendy Věry Janouškové nazvané Košilka (80. léta 20. století), jehož vyvolávací cena začíná na 240 000 korunách. Cenným kouskem, který se na tuzemském trhu objevuje málokdy, je i vzácné dílo Pavly Mautnerové. Tato česká malířka žila a tvořila v Izraeli a její díla jsou zastoupena převážně v zahraničí. Mautnerové barevná informální kompozice s názvem Sakrální prostor začíná na částce 150 000 korun.

Dražit se budou také tři obrazy Milady Marešové, jež u Hejtmánků zaznamenala na předloňské aukci svůj autorský rekord ve výši 1 612 000 korun. Autorčino plátno Dívka s pampeliškami (1934) začíná na 180 000 korunách. Průvod (1931) startuje na 95 000 korunách, V Paříži St. Germain (počátek 70. let 20. století) na 40 000 korunách.

Habánská keramika, Vojkůvka i Holeček

Aukci si nenechají ujít ani sběratelé habánské a holíčské keramiky vyvolávané v rozmezí 10 000 až 35 000 korun.

K výrazným položkám patří obraz Kočičí hra (1981) od naivistického malíře Libora Vojkůvky, jenž plátno ze zadní strany obdařil ironickým nápisem „Ani řetěz zlé mravy nenapraví“. Také Vojkůvka zaznamenal svůj autorský rekord právě u Hejtmánků. Jeho svéráznou Kočičí hru nyní licitátor nabídne od 220 000 korun.

Současné umění zastupuje Ivan Exner s dílem Zátiší s novinami, pomeranči a rybami (2007) s vyvolávací cenou 120 000 korun a Petr Holeček svými dvěma rozměrnými plastikami. Tou první je kortenové Origami 1200 BC (2023) vyvolávané od 65 000 korun, druhé dílo nazvané Cestou z poutě (2023) startuje na 180 000 korunách.

Aukce tradičně nabídne také bohatou kolekci nábytku z dob od 17. po 20. století. Dražit se budu rovněž významné sochy a výjimečné orlojové stojací hodiny (od 500 000 korun). V nabídce jsou i skleněné objekty z 20. a 21. století autorů jako Oldřich Plíva, Rony Plesl a další.

www.arthousehejtmanek.cz