Zpěvačka Dasha předvedla v závěru festivalu Zlatá Praha luxusní koncert

Zpěvačka Dasha je známá hudebními projekty, které se pohybují převážně v oblasti populární hudby. Řadí se také mezi nejobsazovanější české muzikálové zpěvačky a herečky – je držitelkou Ceny Thálie a její výkony představují naprostou interpretační špičku. Dasha, o níž Česká televize natočila i dokumentární portrét premiérovaný právě na letošním 60. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, byla také hlavní hvězdou slavnostního závěrečného večera.  

Na scéně Nové scény se představila za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a kapely Pajky Pajk pod taktovkou Martina Kumžáka a smyčcového kvarteta Epoque Quartet svůj aktuální repertoár, zachycený na dvou posledních albech (Ellabaraton, Dasha Symphony). Na programu nemohly chybět světové hity v nápaditém symfonickém hávu či originální duety s Ondřejem Rumlem a Petrem Kotvaldem přichystané speciálně pro tuto příležitost. Večerem provázel sympatický a elegantní moderátor Libor Bouček.

Inspirace písněmi nesmrtelné Elly Fiztgerald, láskyplný vztah k jazzové muzice a neotřelé uchopení klasiky, to je album Ellaboration, jehož protagonisty jsou zpěvačka Dasha a smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Komorní a intimní. Tak bych nazval náladu písní, které odkazují k fenoménu jazzové královny Elly Fitzgerald.

Právě její dnes už klasické písně jsou materiálem, který je zde rozváděn neboli elaborován do nových netuctových poloh a hudebních zákoutí. Ideální interpretkou je Dasha a její výsostná muzikálnost, její hudební cit a neselhávající technika, kterou je schopna aplikovat na různé žánrové oblasti.

Na první pohled je vidět a slyšet, že byla už dávno infikována jazzovými bacily a že nás i na tomto albu zavádí do jazzového ráje. Může za to její záběr, zpěv i scatové zpívání. A i když znám řadu jejích swingových nahrávek, a vím, co má všechno ve své kariéře i repertoáru za sebou, na projektu či albu Ellaboration dosáhla dalšího vrcholu. Samozřejmě, album je plné evergreenů z pera jazzových velikánů (Duke Elington, Cole Porter nebo George Gershwin), ale jak jsou ty skladby nově, nápaditě a špičkově uchopeny. Je v nich jiskření, elegance, radost.

Mnohé může fascinovat zpěvaččin způsob, jakým dává nahrávkám tvář a přesvědčivost. Jazzový projev se tu ve vzácné rovnováze spojil jednak s hudebníky stejné krevní skupiny, jednak s pečlivě vybíraným materiálem, který má i pro současné publikem mnoho přitažlivých rysů. A pokud je řeč o kvartetu Epoque Quartet, tak ten si už dávno našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, a výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový multižánrový soubor. 

Projekt Ellaboration předkládá sice písně Elly Fitzgerald, zato ve svěžím muzikantském pojetí. Je z něj cítit hloubku i lehkost, ale také respekt k „první dámě písně“, od jejíhož narození uplynulo přes sto let. Spojení jedné z nejtalentovanějších zpěvaček s prvotřídními hudebníky trvá už nějakou dobu, což dokládají vedle supraphonské nahrávky i úspěšné koncerty.

Řada písní ze závěrečného večera Zlatá Praha zazněla prvně na albu Dasha Symphony, kde je možno ocenit nejen vesměs světový repertoár, ale i neobyčejný zpěvaččin hlas. Na první pohled či poslech je cítit zpěvaččin vytříbený hudební vkus a ohromná radost z umu všech spolupracovníků. Už jenom výběr pro tento projekt splňuje světové parametry, které není v našich podmínkách běžnou záležitostí.

Vznikl tak opravdu velkorysý hudební počin s výtečně hrajícím orchestrem a doprovodnou kapelou, se zdařilými aranžemi Martina Kumžáka, který se zhostil i role dirigenta, a v neposlední řadě se skvěle pěvecky a výrazově disponovanou Dashou.

Skladby z alba Dasha Symphony obsahují světové hity nedávné i vzdálenější minulosti, zazpívané mimořádně důstojně vůči originálům. Tak jako tak jde o mimořádný hudební projekt, bořící všechny pomyslné hranice. Právě tady může naplno rozvinout svou neselhávající muzikálnost a uplatnit svůj cit pro dramatický kontext. Nevím, kolik našich zpěvaček by bylo dnes schopno tak náročný program s takovém přehledem natočit a zahrát live na koncertě. Byl to luxusní zážitek.

Robert Rohál

Foto archiv a Blanka Kubíková