Za lepší ženský orgasmus: Inspirujte se u domorodců a komunikujte!

Jednoho krásného dne si Arimateio Dantas, starosta brazilského města Esperantina, uvědomil důležitou věc. Došlo mu, že kvůli náročné práci zanedbává svou manželku. Aby tento dluh ke své ženě splatil, rozhodl se založit Den ženského orgasmu. Dnes je z něj mezinárodní svátek, který vždy 8. srpna upozorňuje, že pro ženy je důležitá sexuální spokojenost – a neměly by se ostýchat hledat cesty k orgasmu.

Je prokázáno, že orgasmy snižují příznaky premenstruačního syndromu a pomáhají k duševní pohodě. Pro ženy je ale vyvrcholení často mnohem složitější, než pro muže. Při každém sexu ho dosahuje pouze desetina žen, jak ukázal průzkum zaměřený na orgasmus, kterého se zúčastnilo 2500 Češek. Jen pro srovnání, pokaždé vyvrcholit se daří 63 % českých mužů. A mezi lidmi, kteří nikdy nedosahují orgasmu při sexu, je mnohonásobně více žen (11 %) než mužů (1 %). Navíc orgasmus někdy předstírá 41 % žen, ale jen 9,3 % mužů. Dalších zjištění z průzkumu o ženském orgasmu se dozvíte dál v tomto článku – a také tipy, jak si cestu na vytoužený vrchol slasti usnadnit a zpříjemnit. Poďme na to!

Předehra trochu jinak

Přestože podle Kinsey institute 95 % lidí definuje sex jako soulož, existuje celá řada jiných možností, které do společné intimity vnesou nový prvek. Patří mezi ně i společná masturbace, která je zajímavá pro drtivou většinu lidí. Že se jim líbí nebo je alespoň láká, uvádí 74 % žen a 85 % mužů. Pokud společná masturbace partnerů plní roli předehry, po které následuje klasická soulož, může také významně přispět k dosažení orgasmu. Na tom se v průzkumu shodlo 63 % žen a 67 % mužů – uvedli, že je pro ně vyvrcholení pravděpodobnější pokud mají možnost předehry. Pětina žen dokonce řekla, že předehru k dosažení orgasmu přímo potřebuje. Pokud tedy máte chuť se na orgasmus naladit trochu peprnějším způsobem, než je klasické mazlení, může pro vás být tím pravým ořechovým společná masturbace s partnerem. Můžete vyzkoušet ve dvou sledovat erotické video nebo prostě jeden druhého.

Stimulace místo penetrace

To, že mezi muži a ženami existuje takzvaná orgasmická propast, jste už nejspíš slyšeli. Proč ale? Trefné vysvětlení má profesorka Laurie Mintz, autorka bestsellerů o ženské sexualitě: „Hlavním důvodem, i když ne jediným, je špatná znalost klitorisu v naší kultuře,“ uvedla Mintz pro NBC News. Svět však jeho důležitost v ženské rozkoši postupně objevuje – a je na čase! Ve zmíněném průzkumu se také většina žen shodla, že jim k dosažení orgasmu pomáhá orální (58 %) nebo manuální (77 %) stimulace klitorisu.

V některých kulturách je také silně zakořeněná v tradicích. Třeba v africké Rwandě je součástí techniky zvané Kunyaza, s níž je spojená starobylá legenda: Královna se nudila a potřebovala trochu nového vzrušení, tak si zavolala strážce – pojď sem a potěš mne! Strážce byl velmi nervózní z milování s královnou. Bál se, že pokud to zjistí král, bude o hlavu kratší. Vzal do dlaní svůj penis a nemohl se trefit dovnitř, jak se mu ruce třásly. Královnu to ale natolik vzrušilo, až ji to samotnou dovedlo k ejakulaci. Rwandští muži právě třením klitorisu pomocí svého penisu uchopeného v dlaních dovádějí své partnerky k orgasmu.

Nepředstírejte, komunikujte!

Orgasmus někdy předstírá 41 % žen, ale jen 9,3 % mužů. Pro některé ženy to může být něco, co se naučily v zájmu udržení partnera – jak popisuje uznávaná americká novinářka Katharine Smyth: „Bylo to moje páté rande s Chrisem a už jsme měli sex počtvrté během dvanácti hodin. Začínala jsem fantazírovat o naší společné budoucnosti, když najednou přiznal, že má problém: Vím, že si nebudu sex s tebou užívat, pokud tě neudělám. Když nebudeme sdílet tu vyšší úroveň propojení. Dodal, že kdyby byl můj manžel, chtěl by, abych šla k nejlepšímu terapeutovi.“ Katherine dodává, že orgasmus zatím nikdy nezažila, přestože jí už bylo 40. Sama si užívá sex i bez vyvrcholení, ale byli to právě partneři, komu její orgasmus chyběl. To ji dovedlo až k tomu, že ho začala předstírat.

„To samozřejmě není ideální řešení,“ vysvětluje vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení nemocnice Litoměřice. „Nesoulad v dosahování orgasmu patří mezi nejčastější problémy, se kterými páry přicházejí. Je důležité to probrat a domluvit se, jak je možné uspokojit oba, a nehledat problém jen u ženy. Jedním z častých důvodů může být příliš krátká délka styku způsobená předčasnou ejakulací partnera,“ dodává. 

Uvolněte se, prosím

V uvedeném průzkumu se ženy (ale i muži) svěřily, že jednou z nejčastější překážek v dosažení orgasmu, je všudypřítomný stres. Nelze se mu zcela vyhnout, zároveň je ale v plném proudu léto – a to podle statistik platí za nejvíce pohodovou část roku (za nejvíce stresový je považován podzim a zima). „Letní měsíce jsou celkově částí roku, kdy máme víc chuti na sex. Cítíme se totiž uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také nás ovlivňuje čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Způsobuje totiž zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity, vzrušení a také se patřičně uvolnit. Což je jedním z nejlepších receptů k dosažení orgasmu,“ vysvětluje Michal Večeřa z českého sexshopu YOO.cz. Tak využijte každý den, kdy vám přeje počasí, a užívejte si slunce a pohybu na čerstvém vzduchu. Nabijete se a uvolníte.

Někdy to chce odborníka

Existují však i situace, kdy nestačí vědět co chceme, ani laskavá pomoc partnera. Různé zdravotní komplikace mohou dosažení orgasmu ztížit i znemožnit. „Nejen u mužů, ale i u žen hraje velkou roli únava, psychika, ale třeba i konzumace alkoholu nebo drog, zejména opiátů. Kvalitu orgasmu mohou ovlivňovat i některé léky, zejména antidepresiva, a onemocnění, mezi které nejčastěji patří diabetická neuropatie, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba nebo předchozí zranění či operace v malé pánvi,“ popisuje možné příčiny sexuolog Marek Broul.

Většina případů anorgasmie, tedy nedosahování orgasmu, je však způsobená psychologickými příčinami: úzkostí, strachem, depresí, stresovou zátěží. Dále také partnerskými neshodami, různými traumaty nebo špatnou komunikaci mezi partnery. „Pokud se ženě nedaří dosáhnout orgasmu žádným způsobem, určitě by se neměla stydět vyhledat pomoc nejen svého praktického lékaře, ale i sexuologa nebo psychoterapeuta, aby mohla být diagnostikována a vhodně řešena pravá fyziologická či duševní příčina,” uzavírá lékař.