V Hovoranech vznikla ekologická venkovní učebna Archimedes: Do projektu otevření se zapojila i Taťána Kuchařová

V Hovoranech na Hodonínsku byla slavnostně otevřena venkovní učebna Archimedes. Základní škola svým žákům díky učebně zprostředkuje moderní výuku přírodních věd s využitím vědeckých pomůcek českých výrobců a umožní vzájemné propojení s žáky dalších škol nejen v Česku, ale v blízké budoucnosti i po celém světě. Slavnostního otevření se mimo jiných hostů zúčastnila nová ambasadorka projektu Taťána Kuchařová, miss World 2006 a ambasadorka SDGs cílů OSN, Taťána Kuchařová.

Právě s SDG, tedy cíli udržitelného rozvoje se žáci dokonale seznámí v rámci praktických projektů v učebně Archimedes. „Vzdělání je klíčem k rozvoji osobnosti a jsem velmi ráda, že možnosti a metody výuky se neustále vyvíjí. Proto jsem se rozhodla být ambasadorkou tohoto krásného projektu, který přináší interaktivní a praktickou výuku do našich škol,“ vysvětluje Taťána Kuchařová.

Vzdělávací centra Archimedes jsou celosvětově unikátním projektem. Unikátní webová platforma umožňující vzájemné propojení učeben je velkým lákadlem projektu. „S její pomocí může probíhat týmová spolupráce napříč státy. Žáci si budou moci vybrat z digitální knihovny přírodovědecký projekt a ke spolupráci pozvat další školy. Následně se pak budou moci propojit a vzájemně porovnat své výsledky,“ dodává Taťána Kuchařová.

Stavba je zároveň vyrobena z udržitelných materiálů a učí děti zodpovědnému přístupu k přírodě. „Myslím si, že to je pro nás velice inspirativní, jaké možnosti zde máme. Vznikla přírodní, ekologická učebna, která je tou správnou cestou, jak naší Zemi neškodit, a naopak k ní být šetrní. Zemi máme jen jednu, a proto bychom o ní měli pečovat, jak jen můžeme,“ uvádí Taťána Kuchařová.