Dyson představuje svůj nejvýkonnější bezkabelový vysavač Dyson Gen5detectTM

Společnost Dyson uvádí na trh svůj nejvýkonnější bezkabelový vysavač s plně utěsněným filtračním systémem HEPA pro celý přístroj. Je zkonstruován tak, aby zachytil 99,9 % částic již od velikosti až 0,1 mikronu. Jedná se o první vysavač Dyson vybavený novou generací hyperdymiového motoru, který se otáčí rychlostí až 135 000 otáček za minutu a poskytuje bezkonkurenčně silný sací výkon. Inovovaná podlahová hubice Fluffy OpticTM odhaluje díky zvýšení intenzity a dosahu zeleného paprsku dvojnásobné množství mikroskopického prachu.

Hyperdymiový motor nové generace

Motor Hyperdymium páté generace je menší, rychlejší a výkonnější než jeho předchůdce. Točí se až devětkrát rychleji než motor Formule 1! Díky tomuto výkonu má vysavač Gen5detect™ nejsilnější sací výkon ze všech bezkabelových vysavačů Dyson. Inženýři tento motor kolem kratší hřídele a spojili více dílů do jednoho, což umožnilo kompaktnější formát, zabalený do jediného kusu přesně tvarovaného rámu. Výkon je díky tomu maximálně efektivní.

Filtrace HEPA v celém vysavači zajistí, že prach a částice virů zůstávají zachyceny v odpadní nádobě

Vnitřní část filtrační jednotky dlouhá 1,9 m 145krát dokáže zachytit 99,99 % potenciálně škodlivých částic již od velikosti 0,1 mikronu, a to včetně virů. 14 cyklonů umístěných v řadě za sebou vytváří odstředivé síly až 100 000 G a díky tomu dokážou zachytit prach a jiné nečistoty z proudu vzduchu. Nedochází tak k poklesu sacího výkonu, což zajišťuje optimální vlastnosti pro každý úklid.

James Dyson, zakladatel a hlavní inženýr společnosti Dyson, uvádí:

„Gen5detect definuje novou generaci technologie pro úklid Dyson. Je to kombinace naší optické technologie, která díky osvětlení odhaluje i neviditelný prach, počítání a určování velikosti prachových částic, průkopnického nového motoru a filtrace HEPA v celém přístroji, která umožňuje dosáhnout našeho dosud nejdůkladnějšího úklidu.“

Charlie Park, viceprezident společnosti Dyson pro péči o podlahy, uvádí:

„Sebelepší filtr nemůže zajistit čistý vzduch, pokud existuje možnost úniku znečištěného vzduchu z přístroje – proto naši inženýři tvrdě pracovali na tom, aby zajistili, že všechny naše vysavače Dyson mají komplexně utěsněnou filtraci celého přístroje. U našeho vysavače Gen5detect jsme šli ještě o krok dál a použili jsme filtraci HEPA, která zajišťuje, že v přístroji zůstanou zachyceny i částice virů o velikosti pouhých 0,1 mikronu.“

Osvětlení odhalí dvakrát více neviditelného prachu

Globální studie Dyson z roku 2022, která se zaměřovala na prach, odhalila, že 95 % lidí v důsledku pandemie covidu-19 uklízí stejně, ne-li více než v loňském roce, aby zajistili, že jejich domovy zůstanou čistým a zdravým místem. Podle Dyson Global Dust Study je však 40 % lidí motivováno k úklidu pouze tehdy, když je jejich domov zaprášený nebo když se na podlaze objeví viditelný prach a špína. V roce 2020 takto odpovědělo 33 % respondentů.

V roce 2021 byla představena vlastní technologie Dyson, která dokáže osvětlit prach a tím při úklidu odhalit i mikroskopické částice skrývající se v domácnosti. To znamená, že prach na povrchu podlahy, který je jinak pouhým okem neviditelný, lze spatřit pomocí zeleného světelného paprsku ve tvaru vějíře.

Vysavač Gen5detect™ disponuje přepracovanou podlahovou hubicí Fluffy Optic™, která produkuje dvojnásobně silnější paprsek světla, čímž pokryje ještě větší část vaší podlahy. Inženýři společnosti Dyson navrhli nový zdroj světla tak, aby byl umístěn co nejníže v koncové části podlahové hubice Fluffy Optic™ a promítal paprsek světla, který osvětluje pouze částice na podlaze. To byla obrovská konstrukční výzva – vměstnat optiku, desku s plošnými spoji (PCB) a tepelné řešení do malého prostoru, aniž by to ohrozilo sběr nasávání nečistot.

Nové uživatelské rozhraní a pokrok v softwaru: Zjistěte, kdy je vaše domácnost čistá

Technologie osvětlení změnila způsob, jakým lidé uklízejí. Vysavač Dyson Gen5detect™ se těmito zkušenostmi inspiroval a představuje zcela přepracované uživatelské rozhraní (UI), které nyní uživatelům v reálném čase ukazuje, kdy je povrch jejich domova čistý. Piezoelektrický senzor využívá akustické snímání. Počítá a kategorizuje velikosti částic a sloupce na LCD displeji nyní v reálném čase stoupají a klesají podle objemu odstraněných nečistot. Majitelé díky tomu vědí, na kterých místech mají pokračovat a věnovat úklidu více času.

Kromě aktualizace uživatelského rozhraní vyžadoval motor Gen5 od inženýrů také vývoj nového softwaru pro monitorování a řízení otáček, výkonu a teploty motoru. Ten funguje ruku v ruce s novým uživatelským rozhraním a umožňuje majitelům samostatně řešit případné problémy a pečovat o svůj vysavač.

Chunrui Zhang, vedoucí oddělení vestavěného softwaru ve společnosti Dyson, uvádí:

„V tomto případě se jedná o nový nástroj: Software hraje stále důležitější roli v technologickém vývoji společnosti Dyson – a to jak ve vnitřních funkcích našich přístrojů, tak v informacích poskytovaných majiteli. Vysavač Gen5detect disponuje nejpokročilejším systémem správy softwaru bezkabelových vysavačů Dyson. Zároveň jedinečným způsobem informuje majitele o výkonu úklidu v reálném čase, čímž zajišťuje lepší přehled o stavu čistoty v jejich domácnosti.“

Mezi další klíčové vlastnosti vysavače Dyson Gen5detect™ patří:

  • Vestavěný kartáč na prach a štěrbinová hubice: Vysavač se během několika sekund promění v nejvýkonnější ruční vysavač Dyson. Uvnitř trubice je ukrytý vestavěný kartáč na vysávání prachu a štěrbinová hubice, které šetří čas mezi úklidem podlahy a úklidem jiných povrchů.
  • Ovládání pomocí jednoho tlačítka: Místo klasického spouštěcího tlačítka má tlačítko pevné pro pohodlnější a nepřetržitý úklid. To také umožňuje uživatelům vyměnit si ruce při překonávání překážek, což usnadňuje práci s vysavačem.
  • Baterie s nízkou spotřebou energie: Až 70 minut sacího výkonu, to je nejdelší doba chodu u bezkabelového vysavače Dyson v historii. Pokročilá 10článková lithium-iontová baterie zajišťuje dlouhotrvající sací výkon bez poklesu.
  • Pomocník pro velký úklid: Nejvýkonnější bezkabelový vysavač Dyson váží pouze 3,5 kg a disponuje nádobou o objemu s 0,77 l.
  • Snadné a bezdotykové vyprazdňování sběrné nádoby: Rovná, štíhlá odpadní nádoba je vybavena mechanismem vysunutí s výklopným dnem, který vyžene nečistoty ven jedním plynulým pohybem. Silikonová manžeta po celém obvodu nádoby stírá kovovou mřížku filtru, abyste se zbavili prachu a nečistot, aniž byste si ušpinili ruce.

Bezkabelový vysavač Dyson Gen5detect™ je k dostání na www.dyson.cz