Dva roky beze škol: Afghánské dívky volají stále hlasitěji po svém právu na vzdělání

Nová kampaň organizace Education Cannot Wait nazvaná #AfghanGirlsVoices nechává při příležitosti dvouletého výročí převratu v Afghánistánu zaznít do celého světa hlasy afghánských dívek, které postihl zákaz studia ze strany tálibánských de facto orgánů

Dva roky po převzetí moci v Afghánistánu orgány de facto a zákazu poskytování středoškolského vzdělání dívkám zahajuje globální fond OSN pro vzdělávání v mimořádných situacích a vleklých krizích Education Cannot Wait (ECW) kampaň #AfghanGirlsVoices.

Měsíční kampaň, na níž se podílela globální ambasadorka ECW a bývalá kapitánka afghánského dívčího týmu robotiky Somaya Faruqiová, přináší příběhy afghánských dívek, jejichž životy náhle zasáhl zákaz studia. Výpovědi doprovází působivé ilustrace nejmenované afghánské výtvarnice.

"Odvaha dívek v Afghánistánu mi dodává sílu pozvednout svůj hlas a upozornit celý svět na jejich volání. Právě nyní je nesmírně důležité zasáhnout. Doufám, že příští rok už budeme místo připomínání jejich útlaku oslavovat jejich svobodu," řekla Faruqiová.

Podle nedávné zprávy expertů OSN je situace žen a dívek v Afghánistánu "celosvětově nejhorší" a systematické omezování jejich lidských práv a tvrdá diskriminace, které zažívají pod vládou tálibánských de facto orgánů, by mohly představovat "genderový apartheid" a "pronásledování na základě pohlaví".

"Mezinárodní společenství musí toto volání afghánských dívek vyslyšet a s novou silou se zmobilizovat, aby odsoudilo porušování jejich práv. K prosazení právních kroků by měly být využity příslušné mezinárodní právní rámce. Mezinárodní společenství by také mělo okamžitě rozšířit podporu internetových a rozhlasových kurzů a navýšit finanční prostředky pro ECW a její partnery s cílem zlepšit vzdělávací příležitosti pro afghánské dívky v zemi i mimo ni," uvedl zvláštní vyslanec OSN pro globální vzdělávání a předseda řídící skupiny ECW na vysoké úrovni, Rt. Hon. Gordon Brown.

"ECW je pevně odhodlána vyzdvihnout a zesílit hlasy afghánských dívek. I nadále se budeme vytrvale zasazovat o plné obnovení jejich práva na vzdělání a spolupracovat s našimi partnery, abychom afghánským dětem poskytli klíčové vzdělávací příležitosti prostřednictvím komunitních vzdělávacích programů, které podporujeme," uvedla výkonná ředitelka ECW Yasmine Sherifová.

Balíček materiálů kampaně #AfghanGirlsVoices pro sociální sítě najdete zde.

Více informací: www.educationcannotwait.org